Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 864.
Patru persoane au fost ucise și 23 rănite în lovituri lansate de Rusia în regiunea Doneţk
Patru persoane au fost ucise şi alte 23 rănite în urma atacurilor lansate vineri de forţele ruse în regiunea Doneţk, din estul Ucrainei, au anunţat autorităţile locale, relatează AFP, citată de Agerpres.
Armata rusă şi-a concentrat loviturile asupra acestei zone industriale, anexată de Moscova în septembrie 2022, dar pe care nici astăzi nu o controlează integral.
Vadim Filaşkin, guvernatorul ucrainean al regiunii Doneţk, a anunțat că o femeie în vârstă de 32 de ani a fost ucisă şi alte 20 de persoane au fost rănite de tirurile de artilerie ruse asupra oraşului Komar. De asemenea, locuinţe, magazine şi o clădire administrativă au fost avariate.
Mai multe detalii aici: Patru persoane au fost ucise și 23 rănite în lovituri lansate de Rusia în regiunea Doneţk
Putin și Orban, discuție „francă și utilă” privind „criza” din Ucraina. Ce a transmis liderul de la Kremlin că dorește
Preşedintele rus a insistat vineri pe lângă premierul ungar Viktor Orban asupra propunerii sale pentru a rezolva „criza” în Ucraina care prevede retragerea completă a forţelor ucrainene din patru regiuni pe care Moscova le revendică, relatează EFE şi AFP, citate de Agerpres.
„Este vorba despre retragerea completă a tuturor forţelor ucrainene din „republicile populare” Doneţk şi Lugansk, precum şi din regiunile Zaporojie şi Herson”, a afirmat liderul rus într-o declaraţie de presă la finalul discuţiilor sale cu Orban, evocând, totodată, mijloacele de „rezolvare a crizei” din Ucraina şi o discuţie „francă şi utilă” cu premierul ungar.
De asemenea, Putin a mai spus că Rusia nu caută o „simplă încetare a focului” sau o pauză în conflict, ci doreşte soluţionarea „completă şi definitivă” a acestuia.
Mai multe detalii aici: Putin și Orban, discuție „francă și utilă” privind „criza” din Ucraina. Ce a transmis liderul de la Kremlin că dorește
Germania a trimis al treilea sistem antiaerian Patriot în Ucraina: „Va contribui la îmbunătăţirea protecţiei civililor
Ucraina a primit cel de-al treilea sistem de apărare antiaeriană Patriot, promis în aprilie de Germania. Anunțul a fost făcut vineri de ambasadorul Berlinului la Kiev, după multe luni în care Ucraina ceruse aliaţilor săi echipamente pentru a-şi proteja civilii şi infrastructura de atacurile aeriene ruseşti, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.
Mai multe detalii aici: Germania a trimis al treilea sistem antiaerian Patriot în Ucraina: „Va contribui la îmbunătăţirea protecţiei civililor”
Liderii europeni critică vizita lui Viktor Orban la Moscova
„Cu o astfel de întâlnire, preşedinţia ungară (la Consiliul UE – n.r.) se încheie înainte să înceapă cu adevărat”, a declarat un diplomat european, citat de agenția de presă Reuters, preluată de Agerpres.
„Ungaria nu pare să-şi înţeleagă rolul… Scepticismul statelor membre UE a fost din nefericire justificat; totul este despre promovarea intereselor Budapestei”, a adăugat el.
La rândul ei, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a denunţat vizita lui Orban, criticând tentaţia „concilierii”, care „nu îl va opri” pe preşedintele rus Vladimir Putin.
Mai multe detalii aici: „Nu reprezintă UE”. Liderii europeni critică vizita lui Viktor Orban la Moscova
Un cartier din Ceasiv Iar, ras de pe suprafața pământului
Publicația Radio Svoboda, versiunea rusă a Radio Europa Liberă, a publicat imagini cu un cartier din orașul Ceasiv Iar înainte de a intra în vizorul armatei ruse și după ce a fost bombardat intens.
Imaginile, datând din iulie 2022, respectiv martie 2024, arată un cartier distrus în totalitate în urma bombardamentelor rusești, care au deschis calea unei înaintări anevoiase a invadatorilor aflați la sol.
Mai multe detalii aici: Un cartier din Ceasiv Iar, ras de pe suprafața pământului. Imagini înainte și după lansarea bombardamentelor rusești
Viktor Orban, în vizită la Moscova
Premierul ungar Viktor Orban a ajuns vineri, 5 iulie, la Moscova în cadrul unei pretinse „misiuni de pace”. Informația a fost furnizată de purtătorul de cuvânt al șefului guvernului ungar, Bertalan Havasi.
Viktor Orban urmează să se întâlnească cu preşedintele rus Vladimir Putin, a declarat acest purtător de cuvânt pentru agenția de presă MTI, preluată de Agerpres.
Site-ul specializat în informații din aviație Flightaware.com a constatat mai devreme că un avion utilizat de guvernul de la Budapesta a aterizat la Moscova.
Orban published a photo from Moscow
— NEXTA (@nexta_tv) July 5, 2024
The Hungarian Prime Minister claims he has arrived on a „peace mission”.
Russian propagandists publish footage of Orban's motorcade heading to the Kremlin. https://t.co/Lo3VcV6n1y pic.twitter.com/lEyx3dSfNT
Mai multe detalii aici: Viktor Orban, la Moscova. Guvernul Ungariei a anunțat o întrevedere cu Vladimir Putin
Incendiul de la bordul navei militare Serpuhov a fost provocat de un colaborator care a evadat în Ucraina, susține Kievul
Un colaborator al serviciului secret militar ucrainean (HUR) a provocat incendiul care a avariat grav nava de război Serpuhov, în regiunea rusă Kaliningrad, la Marea Baltică, susține HUR, potrivit Business Insider.
Conform HUR, un marinar rus cu numele de cod Hoga a incendiat, la începutul lunii aprilie, nava purtătoare de rachete Serpuhov.
Această informație este furnizată la trei luni de la incident, revendicat de HUR ca fiind prima sa operațiune împotriva unui obiectiv militar rusesc din Marea Baltică.
Legiunea Libertate Rusiei – care este formată din disidenți ruși ce luptă de partea Ucrainei – a declarat că incendiul a fost declanșat de un marinar recrutat după ce a apelat la programul „Vreau să trăiesc”, inițiat de Ucraina pentru soldații ruși interesați să dezerteze și eventual să întoarcă armele împotriva regimului din țara lor.
Mai multe detalii aici: Incendiul de la bordul navei militare Serpuhov a fost provocat de un colaborator care a evadat în Ucraina, susține Kievul
Rusia își afișează din nou armele nucleare
Ministerul rus al Apărării a anunţat vineri, 5 iulie, că desfăşoară exerciţii care implică rachete balistice intercontinentale nucleare Iars, cu încărcături multiple. Anunțul vine la mai puţin de o lună după organizarea unor exerciții cu arme nucleare tactice, relatează agenția de presă Reuters, preluată de news.ro.
În iunie, Rusia a efectuat exerciţii cu arme nucleare tactice împreună cu aliatul său Belarus. Liderul rus Vladimir Putin a susținut atunci că nu are nevoie să utilizeze arme nucleare în Ucraina, dar a adăugat că nu exclude modificarea doctrinei nucleare a Rusiei.
Mai multe detalii aici: Rusia își afișează din nou armele nucleare: exerciții cu racheta balistică Iars
Ministerul rus al Apărării susține că a respins 50 de drone ucrainene
Ministerul rus al Apărării rus a anunțat vineri că a neutralizat 50 de drone ucrainene în regiunile Rostov şi Krasnodar, precum şi în Zaporojie, din Ucraina, relatează AFP, potrivit Agerpres.
„În timpul nopţii, când regimul de la Kiev a încercat să întreprindă atacuri teroriste pe teritoriul Federaţiei Ruse”, sisteme de apărare antiaeriană au distrus 14 drone deasupra ținutului Krasnodar, 26 deasupra regiunii Zaporojie şi zece deasupra regiunii Rostov, a transmis Ministerul rus al Apărării pe Telegram.
Chiar dacă Rusia pretinde că a anexat regiunea Zaporojie, în sudul Ucrainei, armata rusă nu o controlează în totalitate, notează AFP.
Potrivit guvernatorului Krasnodarului, cinci persoane ar fi fost rănite şi un copil ucis într-un atac în orașul Primorsko-Ahtarsk.
„Din nefericire, o fetiţă de şase ani a murit în urma rănilor la spital, după un atac cu dronă la Primorsko-Ahtarsk”, a scris Veniamin Kondratiev pe Telegram, adăugând că alte cinci persoane, printre care un copil, au fost spitalizate.
Cu o zi înainte, bombardamente efectuate de ruși s-au soldat cu doi morți, un bărbat şi o femeie, în regiunea Zaporojie, care este cu regularitate scena unor atacuri, dintre care unul a făcut şapte morţi şi patru răniţi în iunie, precizează AFP.
Rusia a atacat cu drone toată noaptea. Armata ucraineană susţine că le-a doborât pe toate
Forţele aeriene ucrainene au anunţat vineri că au doborât toate cele 32 de drone lansate de Rusia într-un atac care s-a desfăşurat pe parcursul nopţii şi a vizat mai multe regiuni ucrainene, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit news.ro.
Armata ucraineană a doborât dronele deasupra a şapte regiuni, a precizat aceasta. Potrivit guvernatorilor locali, trei drone au fost doborâte deasupra regiunii Mîkolaiv, din sudul ţării, alte trei au fost doborâte deasupra regiunii Dnipropetrovsk, în timp ce la Kiev resturi de dronă au avariat şase case şi o maşină în cartierul Buceanski, dar nu au fost raportate victime.
Atacul a început joi seară, după ora 22:30, când armata ucraineană a sesizat deplasarea dronelor de atac ruseşti prin regiunea Sumî în direcţia regiunii Cernihiv. Forţele aeriene ucrainene au raportat, de asemenea, lansarea de bombe glisante de către avioane tactice ale Federaţiei Ruse în regiunea Harkov.
Ulterior, dronele au fost înregistrate deplasându-se şi prin regiunea Herson îndreptându-se spre regiunile Mîkolaiv/Dnipropetrovsk, în Cernihiv şi Cerkasî îndreptându-se către Kiev şi Jîtomîr, în timp ce dinspre Marea Neagră un grup de drone se îndrepta către Odesa.
Atacul a încetat la ora 05:15 dimineaţa, când forţele aeriene au anunţat respingerea ameninţării reprezentate de dronele inamice.
Ucraineni amenințați cu deportarea și confiscarea proprietăților
Locuitorii din teritoriul din sud-estul Ucrainei ocupat de soldații Kremlinului sunt amenințați cu deportarea dacă nu aplică pentru obținerea pașapoartelor rusești, anunță Centrul pentru Rezistență Națională, cu sediul la Kiev.
„Rușii nu au reușit să elibereze pașapoarte majorității populației și sunt nevoiți să recurgă la amenințări. În timpul ultimelor raiduri din sud, locuitorii au fost anunțați că vor fi expulzați printr-un punct de control în Ucraina, iar proprietățile lor va fi confiscate”, a precizat Centrul pentru Rezistență Națională, citat de publicația ucraineană Zerkalo Nedeli.
Centrul pentru Rezistență Națională a subliniat că rușii au recurs și în trecut la practici similare.
Zvonuri cu privire la o vizită-surpriză a lui Viktor Orban la Moscova
Preşedintele Consiliului European Charles Michel şi premierul polonez Donald Tusk și-au exprimat îngrijorarea faţă de informaţii de presă care evocă o vizită – vineri, 5 iulie – la Moscova a șefului guvernului ungar Viktor Orban, care tocmai a preluat preşedinţia semestrială a Consiliului UE, un rol care-i permite să elaboreze agenda şi priorităţile politice pentru următoarelor şase luni, transmite news.ro.
„Preşedinţia rotativă a UE nu are mandat să angajeze dialogul cu Rusia în numele UE”, a scris joi pe X Charles Michel.
Potrivit site-ului de investigaţii jurnalistice VSquare, specializat în Europa Centrală, şi publicaţiei RFE/RL, care se bazează pe surse anonime, Viktor Orban este aşteptat vineri la Moscova, la trei zile după o vizită-surpriză la Kiev.
Mai multe detalii aici: Zvonuri cu privire la o vizită-surpriză a lui Viktor Orban la Moscova. Reacția UE și a premierului Poloniei
Atacuri cu drone în Krasnodar și în Rostov
Guvernatorul ținutului Krasnodar Veniamin Kondratiev și cel al regiunii Rostov Vasili Golubev au anunțat atacuri cu drone, incendii și răniți, transmite Ukrainska Pravda.
Potrivit lui Kondratiev, apărarea aeriană rusă ar fi doborât mai multe drone în Primorsko-Akhtarsk. El a mai spus că un bloc de apartamente cu trei etaje a fost avariat în urma atacului. În plus, substația electrică care alimentează o parte semnificativă a orașului nu mai funcționează.
Golubev a anunțat la rândul său doborârea a zece drone ucrainene în regiunea Rostov. „Potrivit serviciilor de urgență, ca urmare a unui atac aerian și a căderii resturilor de drone, s-au produs incendii pe malul stâng al Donului și în zona Azov”, a susținut guvernatorul Rostovului.
Circa 130 de atacuri rusești pe frontul de est
Circa 130 de ciocniri militare au avut loc joi între armata ucraineană și armata rusă, situația rămânând tensionată în sectoarele Pokrovsk și Torețk, în regiunea Donețk, a anunțat vineri Statul Major al Ucrainei, citat de Ukrainska Pravda.
În sectorul Harkov, invadatorii ruși au efectuat, cu sprijinul aviației, 18 atacuri în apropiere de Sotnițki Kazaciok, Glubokoe, Lipță și Vovceansk.
Forțele de apărare au respins cu succes 14 atacuri inamice, în timp ce altele patru sunt în curs.
Potrivit informațiilor preliminare, de la începutul zilei de joi, pierderile Moscovei în sectorul Harkov s-au ridicat la 128 de soldați uciși sau răniți, un sistem de artilerie, două tancuri, șase vehicule de luptă blindate și șase vehicule distruse. În plus, au fost lovite 43 de adăposturi de personal și un loc de depozitare a muniției.
În direcția Kramatorsk, invadatorii au efectuat 14 operațiuni de asalt în zonele Kalinovka, Grigorievka și Klișciivka. Unsprezece atacuri ale inamicului s-au încheiat fără succes, în timp ce alte trei ciocniri continuă.
Situația în direcția Torețk este tensionată. Ocupanții au atacat fără succes de 18 ori lângă Severnîi, Torețk și New York.
Intensitatea ostilităților rămâne ridicată în direcția Pokrovsk. Numărul ciocnirilor a crescut la 33. Invadatorii continuă să atace formațiunile de luptă ale apărătorilor Ucrainei lângă Novoaleksandrovka, Vozdvijenka, Kalinovî, Progres, Lozovațki, Novoselovka Pervaia, Evghenivka și Iasnobrodivka. „Soldații noștri au respins 23 de atacuri inamice, zece ciocniri militare sunt în curs”, a transmis Statul Major al Ucrainei.
Reacţia Kremlinului, după ce Erdogan s-a oferit să medieze războiul din Ucraina: „Nu este posibil”
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a spus miercuri lui Vladimir Putin că Ankara ar putea ajuta la încheierea războiului dintre Ucraina şi Rusia, dar purtătorul de cuvânt al liderului rus a declarat că Erdogan nu poate juca rolul de intermediar în conflictul care se desfăşoară de 28 de luni, relatează News.ro, care preia Reuters.
Erdogan, care a vorbit cu Putin în marja summitului Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), desfăşurat în Kazahstan, a declarat că el crede că este posibilă o pace echitabilă, care să convină ambelor părţi, a transmis preşedinţia turcă. Însă purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a exclus orice rol de intermediar pentru liderul turc.
„Nu, nu este posibil”, a declarat Peskov, când a fost întrebat de un jurnalist al televiziunii ruse dacă Erdogan şi-ar putea asuma un astfel de rol, potrivit agenţiei ruse de ştiri TASS, care nu detaliază de ce Kremlinul s-a opus implicării lui Erdogan.
Mai multe detalii: Reacţia Kremlinului, după ce Erdogan s-a oferit să medieze războiul din Ucraina: „Nu este posibil”
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!