Ctitorie a Sfântului Martir şi Voievod Constantin Brâncoveanu, Biserica a primit un cadou neaşteptat de la Mihai Viteazul. Cronicarul Radu Grecea- – nu a notat: “Mâna dreaptă a Sfântului Nicolae, ferecată în argint ales, împodobită cu diamanturi, dăruită de Io, Mihail Voievod (Viteazul) şi Doamna Stanca, în anul 1599, ispravnic fiind Mitropolitul Eftimie”.
Mihai Viteazul avea mare evlavie pentru Sf. Nicolae, pentru că acesta îi salvase viaţa. Ban al Craiovei şi condamnat la moarte de către Alexandru cel Rău, a scăpat cu viaţă printr-o minune a Sf. Nicolae. În drum spre locul execuţiei, Mihai Viteazul a cerut voie gărzilor să intre în Biserica Alba – Postăvari pentru a înălţa o ultimă rugăciune. S-a rugat la icoana Sf. Nicolae şi a scăpat. Ajuns domnitor, el a înlesnit aducerea moaştelor de la Biserica Sf. Nicolae din Bari, Italia, iar Cardinalul oraşului i le-a oferit cadou în semn de preţuire pentru apărătorul creştinătăţii.
Biserica adăposteşte mormintele Brâncovenilor
Copleşit de valoarea sfântului lăcaş, noul paroh, preotul Emil Nedelea Cărămizaru, a luat hotărârea de a pune moaştele într-o nouă raclă: “Are 8 kilograme, este din argint aurit şi a fost realizată de maestrul Nicolae Balaban. Ăsta e începutul, pentru că refacem picturile din biserică cu o echipă condusă de maestrul Ioan Moldoveanu, punem şi acoperiş din zinc-titan, cu o durabilitate de 200 de ani. Toate făcute cu binecuvântarea Prea Fericirii sale, Patriarhul Daniel”. Părintele este pus pe treabă şi speră să mai ridice un palat brâncovenesc şi un centru naţional brâncovenesc, asta pentru că în 2014 se vor împlini 300 de ani de la trecerea în rândul drepţilor a Sfinţilor Martiri Brâncoveni.
Dacă ieri a avut loc o procesiune în jurul Bisericii cu racla Sfântului, de azi credincioşii vor putea să se închine la racla Sf. Nicolae – care va sta în pridvorul Bisericii până luni. Astăzi şi mâine se vor săvârşi slujba Utreniei (ora 8.30) şi Sfânta Liturghie (ora 10.00).