Conform sursei citate, navele de război britanice vor naviga în Marea Neagră în luna mai, pe fondul escaladării tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia, a informat ziarul Sunday Times, citând surse navale de rang înalt.
Desfăşurarea are drept scop demonstrarea solidarităţii cu Ucraina şi aliaţii NATO din regiune, a informat ziarul. Un distrugător înarmat cu rachete antiaeriene şi o fregată antisubmarin vor pleca din Marea Mediterană şi vor intra prin Bosfor în Marea Neagră, potrivit raportului.
Avioanele RAF F-35B şi elicopterele Merlin vor fi pregătite pe nava pavilion a grupului, transportatorul HMS Queen Elizabeth, pentru a sprijini navele de război din Marea Neagră, se adaugă în raport.
„Marea Britanie şi aliaţii noştri internaţionali sunt neclintiți în sprijinul nostru pentru suveranitatea Ucrainei şi integritatea teritorială”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării pentru Sunday Times.
Recent, Ministerul britanic de Externe l-a convocat pe ambasadorul Rusiei, din cauza activităţilor „cu impact negativ” ale Moscovei şi în contextul mobilizării trupelor ruse în apropierea frontierelor Ucrainei.
„Ministerul britanic de Externe l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în Marea Britanie în contextul preocupărilor profunde privind activităţi cu impact negativ, inclusiv intruziuni cibernetice, interferenţe în procese democratice şi acumularea de forţe militare în apropierea Ucrainei şi în regiunea Crimeea, anexată ilegal”, anunţă instituţia, într-un comunicat postat pe site-ul propriu.
„Aceste activităţi sunt ameninţătoare şi destabilizatoare. Rusia trebuie să înceteze provocările şi să reducă tensiunile, în conformitate cu obligaţiile internaţionale”, a declarat sir Philip Barton, secretar de stat în cadrul Ministerului britanic de Externe.
Convenţia de la Montreux (semnată în Elveţia, 1936), care stabileşte regulile prin care Turcia controlează strâmtorile Dardanele şi Bosfor, limitează drastic accesul navelor militare ale statelor care nu au litoral la Marea Neagră.
Actul precizează că navele de război ale statelor străine nu pot fi mai mari de 15.000 de tone şi nu pot sta mai mult de 21 de zile în apele Mării Negre.
Recent, SUA au anulat planurile de a trimite două nave în Marea Neagră.
Marina rusă a început pe 14 aprilie manevre militare la Marea Neagră, potrivit agenției Reuters, citată de News.ro.