Bărbatul a stat, la fel ca mulți alții, cu familia sa la Mariupol încă de la începutul războiului, pe 24 februarie. În urmă cu trei zile, au reușit să plece definitiv din orașul asediat.
„A fost groaznic. Multe bombardamente, multe peste tot. Am auzit rachetele. Au lovit la 15 metri de ascunzătoarea noastră”, a spus Artur despre timpul petrecut într-un adăpost cu alte aproximativ 60 de persoane, citat de BBC.
Bărbatul a mărturisit că el și ceilalți oameni din adăpost au fost forțați să trăiască cu apa poluată a râului și au mâncat doar hrișcă și orez.
„Orașul nostru nu este sigur din punct de vedere ecologic din cauza fabricilor. Așa că apa o fierbeam pe plită”, a mai spus bărbatul.
Ucraineanul a spus că le-a fost teamă să plece din adăpost din cauza bombardamentelor, „dar nu am avut de ales”.
„A fost devastator, pentru că nu aveam nicio conexiune mobilă și nici internet. Am stat cinci zile sub acest asediu și nu știam ce se întâmplă”, a mai spus Artur.
Artur a mai mărturisit că știe multe persoane care au fost ucise de bombardamente, inclusiv pe tatăl prietenului său și câțiva vecini.
Situația la Mariupol este dramatică. Circa 300.000 de persoane sunt blocate în oraș, pentru că evacuarea lor a fost întreruptă în repetate rânduri din cauza atacurilor forțelor rusești.
Cei care au reușit să fugă din orașul asediat au mărturisit zielele trecute că au stat zile întregi fără apă și curent în subsol, iar mașinile cu care au fugit mulți au fost surprinse cu geamurile ori ușile lipite cu bandă adezivă, ori acoperite cu celofan.
Între timp, pe grupul de Facebook „Caută rude și prieteni Mariupol 2022”, cu oameni care cer ori dau informații despre rude dispărute în Mariupol, s-au adunat în ultimele 24 de ore peste 4.750 de postări dintr-un total de aproape 12 mii în ultimele două săptămâni.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina