Rezultatele arata ca nivelul de mercur din organismul celor care au suferit un infarct este cu 15% mai mare decat la cei sanatosi. „Rezultatele noastre sugereaza ca mercurul din peste ar putea anula efetele pozitive ale acizilor grasi din acest aliment”, a explicat dr. Eliseo Guallar de la Scoala de Sanatate Publica „John Hopkins”. „Mercurul poate fi gasit in natura sub forme multiple, dar pestele e principala sursa de expunere a omului la metilmercur, substanta care se gaseste in cantitate mare in carnea de rechin, peste sabie, biban de mare, macrou sau alti pesti din zone contaminate. Tonul si dorada au concentratii inferioare de mercur”, arata cercetatorii internationali.
Oamenii de stiinta au folosit fragmente din unghiile participantilor la experiment pentru a masura gradul in care acestia s-au expus la mercur, si mostre de tesut adipos pentru a masura nivelul acizilor grasi din organism datorat consumului de peste. Apoi, ei au comparat nivelul mercurului si al acizilor grasi cu riscul de accident cardiac. Mercurul a fost direct asociat cu riscul unui atac cardiac, iar acizii grasi – cu reducerea acestui risc. Cele doua efecte, unul benefic, altul negativ, au tendinta de a se anula reciproc. „Expunerea la metilmercur este ingrijoratoare in cazul femeilor insarcinate sau al celor care doresc sa aiba copii, dar acest avertisment ar trebui, poate, largit, la populatia adulta in general”, scriu cercetatorii.
Autorii studiului nu recomanda sa se inceteze consumul de peste. „Consumul de peste variat, de doua pana la patru ori pe saptamana, mai ales peste gras cu putin mercur, ca somonul, este recomandat pentru prevenirea accidentelor cardiovasculare”. Studiul a fost finantat de Comisia Europeana si fondurile de cercetare britanic, neo-zeelandez, spaniol, german, norvegian, rus, elvetian si israelian.