Cuprins:
Într-un răspuns către Europa Liberă, Administrația Prezidențială a anunțat că președintele „își menține poziția reiterată în nenumărate declarații publice privind combaterea fenomenului plagiatului și importanța integrității academice”.
Președintele României consideră corectă și necesară decizia premierului Nicolae Ciucă de a solicita analizarea tezei sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp, orice demers menit să clarifice suspiciunile formulate în spațiul public fiind binevenit.
Administrația Prezidențială pentru Europa Liberă:
De asemenea, reprezentanții Președinției au precizat că până când instituțiile abilitate vor lua o decizie finală în acest caz, Klaus Iohannis nu va face alte precizări.
Ce spunea candidatul Iohannis în 2014 despre plagiatul lui Victor Ponta
În campania pentru alegerile prezidențiale din 2014, Klaus Iohannis, candidat din partea PNL, spunea că „oriunde în lume un politician care este prins că a plagiat și numai trei rânduri este obligat să se retragă din politică”, cu referire la contracandidatul său de atunci, Victor Ponta.
„În calitatea mea de profesor cred că este totuși o foarte mare problemă dacă un elev copiază. Dacă cineva care își scrie lucrarea de doctorat copiază mi se pare o problemă proporțional mai mare și se numește plagiat. Oriunde în lume cineva care este prins, cineva dintre politicieni, că a copiat și numai trei rânduri și a plagiat este obligat prin clasa politică să se retragă din politică. La noi, unul dintre aceștia dorește să fie președintele României”, spunea Klaus Iohannis în 2014 în cadrul unei dezbateri electorale transmise de B1 TV, potrivit G4 Media.
În iulie 2020, Înalta Curte de Justiție a decis definitiv că Victor Ponta și-a plagiat lucrarea de doctorat. În 2012, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a constatat că Ponta a plagiat zeci de pagini din lucrarea sa.
Acuzații de plagiat la adresa premierului Nicolae Ciucă
Premierul Nicolae Ciucă a susținut lucrarea de doctorat în 2003 la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAp).
Potrivit investigației publicate marți de PressOne, sub semnătura Emiliei Șercan, teza include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din cele 138.
Conținutul din cel puțin 19 pagini din lucrarea lui Nicolae Ciucă a fost plagiat din alte două teze de doctorat care fuseseră susținute tot la Universitatea Națională de Apărare Carol I, una dintre ele fiind coordonată de îndrumătorul prim-ministrului.
Pe lângă cele două teze, lucrarea de doctorat a lui Nicolae Ciucă conține pasaje din alte două cărți, mai notează sursa citată.
Reacția primului-ministru
Într-un răspuns oficial transmis marți, premierul a anunțat că a solicitat Comisiei de Etică a Universităţii Naţionale de Apărare Carol I să îi verifice lucrarea, afirmând că „acuzațiile publice nu se pot susține științific în niciun fel”.
„Am decis să solicit analizarea lucrării de către Comisia de Etică a UNAp – Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat în care s-a susținut teza de doctorat care are un pronunțat caracter specific domeniului Științe Militare. (…) În măsura în care vor mai exista semne de întrebare, UNAp va fi îndreptățită să solicite verificarea de către CNATDCU”, a transmis Nicolae Ciucă.
Foto: Hepta
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro