De Dragoș Tănase,

Aviatorii militari sărbătoresc pe 20 iulie, sub patronajul ocrotitorului lor, Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene în toate unităţile din subordinea Statului Major al Forţelor Aeriene.

Cu această ocazie, au loc ceremonii militare şi religioase, concursuri sportive, simpozioane şi activităţi specifice tradiţiei militare, în Capitală și în țară.

„În această zi, aflată sub patronajul Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, transmitem recunoştinţa şi admiraţia noastră tuturor celor care au îmbrăţişat nobila profesie de aviator în slujba Aripilor Româneşti”, a transmis președintele țării.

Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene onorează curajul şi devotamentul temerarilor zborului, a mai spus șeful statului, care a precizat că această structură performantă a sistemului naţional de securitate îndeplineşte misiuni complexe pentru protejarea suveranităţii spaţiului aerian al României, asigurarea transporturilor aeriene şi cooperarea cu statele aliate în cadrul misiunilor de menţinere a păcii, precum şi participarea la înlăturarea urmărilor calamităţilor naturale sau în cazul unor situaţii de urgenţă.

Șeful statului mai spune că Forţele Aeriene Române trebuie să continue procesul amplu de modernizare, ca parte a consolidării posturii de apărare a României, în concordanţă cu deciziile NATO.

„În acest context, salut lansarea misiunilor de Poliţie aeriană cu avioane F-16, sub comandă naţională, ca rezultat concret al acordului politic încheiat cu partidele parlamentare, la începutul mandatului meu de preşedinte, privind creşterea finanţării cheltuielilor de apărare până la 2% din PIB”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

În această perioadă, un detaşament italian format din aproximativ 130 de militari (piloţi şi personal tehnic), cu aeronave Eurofighter Typhoon, este dislocat pe aerodromul Mihail Kogălniceanu și participă la executarea unor misiuni de Poliţie Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO.

A fost înregistrat primul pacient infectat cu noul coronavirus din România. Detalii de ULTIMA ORĂ
Recomandări

A fost înregistrat primul pacient infectat cu noul coronavirus din România. Detalii de ULTIMA ORĂ

 

Acțiunea are loc alături de aeronavele F-16 Fighting Falcon, MiG-21 LanceR şi militari ai Forţelor Aeriene Române.

Klaus Iohannis remarcă faptul că toţi cei implicaţi în industria aviaţiei civile – de transport, utilitară şi sportivă – contribuie la dezvoltarea ţării noastre şi merită recunoştinţa noastră, la fel ca toţi aviatorii militari şi civili care salvează vieţi omeneşti ori desfăşoară activităţi de cercetare, promovând, astfel, ştiinţa aeronautică românească.

La final, preşedintele îi felicită pe profesioniştii din domeniul aviaţiei pentru integritate, devotament şi tenacitate.

„Sunt convins că veţi continua, cu acelaşi profesionalism, să contribuiţi la îndeplinirea de către România a obiectivelor sale fundamentale de politică externă, pe linia apartenenţei la NATO şi UE şi a Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii. Vă doresc sănătate, succes şi ‘Cer senin’! La mulţi ani!”, a adăugat Klaus Iohannis.

FOTO: Facebook.com (Arhivă)

Citeşte şi:

Show la Buzău de Ziua Aviației. Parașutiștii au aterizat în mijlocul spectatorilor

Cristi Bud, despre moartea fiului său de doar 5 zile: "E posibil să fi scăpat copilul". Cand a cerut înregistrările de pe camere a primit un raspuns incredibil
GSP.RO

Cristi Bud, despre moartea fiului său de doar 5 zile: "E posibil să fi scăpat copilul". Cand a cerut înregistrările de pe camere a primit un raspuns incredibil

Horoscop 27 februarie 2020. Berbecii au parte de o zi destul de tensionată
HOROSCOP

Horoscop 27 februarie 2020. Berbecii au parte de o zi destul de tensionată