De exemplu, o persoană susținea că vinde lemne de foc, dar anunțul său era însoțit de o fotografie în care apăreau porci. Contactat de jurnaliștii de la
aradon.ro, omul a recunoscut că nu comercializează lemne de foc. În realitate, el vindea porci vii la 12 lei kilogramul. Întrebat dacă are documente sanitar-veterinare, acesta a spus că nu deține așa ceva. “Sunt sănătoși, vă dau cuvântul meu”, a precizat vânzătorul.
Metodele mascate prin care arădenii comercializează porci sunt cunoscute de autorități.
“Mișcarea ilegală a animalelor, inclusiv comerțul online, reprezintă, în acest moment, cea mai mare piedică în eforturile noastre de limitare a extinderii focarelor de pestă porcină africană. Din păcate, am găsit anunțuri privind vânzarea suinelor chiar din localități în care avem focare în evoluție, sau din zonele de protecție. Pe site-uri specializate, există anunțuri mascate, în care se spune că se vând lemne de foc sau adidași, de exemplu, dar în fotografii sunt porci. Acești comercianți iliciți fac în așa fel încât autoritățile să nu găsească anunțurile de vânzare porci după cuvintele-cheie”, a declarat șeful Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad , Marcel Roșu.
Pentru a opri practicile, reprezentanții DSVSA Arad se văd nevoiți să apeleze la forțele de ordine. “Singura soluție este să organizăm controale împreună cu polițiștii și jandarmii, pentru că DSVSA nu poate stopa altfel aceste practici prin care mișcarea animalelor are loc în mod nesupravegheat”, a afirmat Marcel Roșu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro