Mircea Geoană mai spune că, în fața acestei situații excepționale, nicio măsură nu este prea timpurie sau prea amplă și acum trebuie să învățăm din ceea ce fac bine sau greșit alte țări, pentru că numai împreună putem depăși acest moment dificil.
”Suntem vigilenți la grupări care ar putea încerca să profite de mobilizarea tuturor resurselor în lupta cu pandemia”
Secretarul general adjunct al NATO susține că este luat în calcul și riscul ca această situație excepțională, de pandemie, să se transforme într-o criză securitară.
“Sunt elemente de risc, sunt forțe care ar putea să profite de o situație excepțională în care toate resursele sunt mobilizate în lupta împotriva acestei pandemii”, a spus Mircea Geoană în interviul pe care l-a acordat Libertatea la o zi după ce România a împlinit 16 ani de când este membru al Alianței Nord-Atlantice.
Sunt grupări care ar putea încerca să profite de această situație excepțională și suntem vigilenți în teatrele noastre de operațiuni, pentru ca acestea să nu fie capabile să facă acest lucru. Nu avem voie să uităm asta. Trebuie să anticipăm situații care ne-ar putea afecta securitatea.
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO:
“Sunt elemente de stres mare în societate. Românii să fie prudenți”
Secretarul general adjunct al NATO a vorbit și despre măsurile pentru prevenirea epidemiei COVID-19 în România.
”Mobilizarea întregului arsenal de instrumente ale statului român este obligatorie, iar cetățenii români trebuie să fie prudenți și atenți la mesajele publice”, a spus Mircea Geoană.
El susține că pandemia de coronavirus este o situație nouă, dar are și elemente de similitudine cu criza financiară din urmă cu un deceniu.
“O spun ca cetățean român. Nicio măsură nu este prea timpurie sau prea amplă în fața unei astfel de situații excepționale. Ea are elemente ce aduc cu criza financiară de acum un deceniu sau care conduc la atacurile teroriste din 11 septembrie, dar ea este în sine o situație nouă”, a mai spus Mircea Goeană.
O obligație a tuturor acum este să învețe din ceea ce fac bine sau greșit alte țări, pentru că, spune Mircea Geoană, putem depăși împreună acest moment dificil.
Sunt elemente de stres mare în societate. E nevoie de acțiuni ferme, coerente, coordonate, pentru a construi încredere și pentru a construi un zid comun împotriva acestei situații excepționale.
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO:
Mircea Geoană a afirmat că țările europene cele mai afectate de pandemie așteaptă răspunsuri rapide și concrete de la Uniunea Europeană.
Spania și Italia sunt cele mai afectate state europene de epidemia de coronavirus. În cele două țări au murit peste 40% din numărul total al celor decedați la nivel mondial. Germania, Franța, Belgia, Olanda, Austria și Portugalia sunt printre țările cu peste 10.000 de cazuri de coronavirus.
”E o așteptare foarte mare din partea țărilor europene cele mai lovite de acest virus, Italia, Spania, dar și altele, care așteaptă de la nivel european un răspuns mai rapid, mai solidar și mai concret”, spune Mircea Geoană.
Fără un răspuns coordonat la nivel european, va fi foarte greu să putem să repornim motoarele economice, să avem succes în lupta împotriva pandemiei și să putem să reclădim încrederea cetățenilor europeni în acest proiect extrem de important. Dar am speranța că acest lucru se va întâmpla, sunt semne de mai bună coordonare.
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO:
”Forțele armate naționale au fost chemate să intre în prima linie”
El a precizat că NATO analizează o modalitate de coordonare pentru a redistribui echipamentele medicale din statele unde există exces în țările care au o nevoie mult mai mare, cum sunt Italia și Spaniei.
”NATO nu este o organizație în prima linie, dar dimensiunea crizei, efectele medicale, economice, sociale și chiar de securitate au determinat țările aliate să intre în acest joc de solidaritate și întrajutorare”, a spus Mircea Geoană.
El a precizat că Alianța Nord-Atlantică pregătește o întâlnire a miniștrilor Apărării din țările NATO, după ce toate forțele armate naționale au fost chemate de către Guverne să intre în prima linie. El a dat ca exemplu construirea spitalelor militare de campanie, implicarea militarilor în asigurarea ordinii publice și controlul granițelor, în acțiunile de dezinfectare.
Suntem extrem de mobilizați și în următoarele câteva zile vom veni și cu elemente suplimentare de acțiune, pentru că în astfel de momente se testează adevărata solidaritate și se clădește sau se distruge încrederea cetățenilor în acțiunile și structurile naționale sau multinaționale.
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO:
De la declanșarea pandemiei de coronavirus, România a adus echipamente medicale cu aeronave ale forțelor NATO, în cadrul unor misiuni de urgență.
“Acolo unde NATO are capabilități de transport aerian strategic de mare cantitate, de mare volum, o face deja. România a fost printre primele țările aliate care au apelat deja la acest mecanism”, a spus Mircea Geoană.
”Vom introduce și riscul de natură pandemică”
Mircea Geană a adăugat că NATO va analiza care este impactul acestei noi crize asupra legislațiilor naționale din punct de vedere al riscurilor de natură biologică pe viitor, pe lângă cele de securitate energetică, de securitate cibernetică și din alte zone de reziliență.
”Vom introduce în mod sigur și riscul de natură pandemică sau similar în ceea ce înseamnă rețetarul nostru obligatoriu prin care încurajăm statele aliate să adoptăm măsuri preventive și măsuri de asigurare a continuității activităților publice, indiferent de situație sau de momentul de criză pe care l-am putea confrunta pe viitor”, a spus secretarul general adjunct al NATO.
Mircea Geoană a spus că acum nu sunt indici că ar fi situații riscante de securitate, dar a subliniat că este important să anticipăm situații de risc care ne-ar putea afecta securitatea după această pandemie.
Nu vedem în acest moment situații de acest gen de o manieră foarte riscantă, dar pentru o organizație care se ocupă de securitatea a un miliard de cetățeni care trăiesc, muncesc și își pun speranțele în noi, în țările NATO, nu avem voie să nu fim în continuare extrem de vigilenți.
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO: