Nicolae Suciu (48 de ani), din satul Sustiu, judetul Bihor, are o pasiune cu totul si cu totul aparte. Locuinta sa a devenit un adevarat muzeu prin cele trei camere decorate cu oase, ceramica si plastic. Peste 60 de piese de mobilier au fost realizate din oasele de la animalele moarte dintr-o pestera din apropierea localitatii, numai pentru aceasta colectie fiindu-i oferiti 500.000 de dolari.
Nicolae Suciu isi castiga traiul din confectionarea si inscriptionarea de cruci pentru morti, dar pasiunea pentru bizarerii l-a facut cunoscut si in tara, dar si peste hotare. In fiecare an atat turisti straini, cat si romani ii calca pragul.
Felul sau cu totul si cu totul aparte de a fi si de a gandi se poate observa inca de cand ajungi in fata portii gospodariei sale din Sustiu, judetul Bihor, acolo unde te intampina mai multe statui din marmura. Bustul lui Avram Iancu, Mantuitorul Hristos si multe altele sunt cateva din sculpturile ce pot fi admirate.
E prima casa cum intri in sat si sub nici o forma nu poate trece neobservata. “Mi-am dorit mereu sa fiu altfel. De cand am cumparat-o de la o batrana, in 1981, am inceput sa ma gandesc cum as vrea sa arate. Am inceput prin confectionarea unei machete din lut, turnata in ghips si ideile mi-au venit pe parcurs”, ne povesteste Nicolae Suciu. Nici in ziua de azi nu a finalizat intreaga constructie, fiind intr-un continuu proces de creatie.
Dar ceea ce-i da caminului sau un aer aparte e mobilierul confectionat din oase de animale. Prin 1991-1992 s-a apucat sa dea o noua intrebuintare scheletelor de cai si de vite ce zaceau in pestera din Valea Cornilor, un fel de cimitir al animalelor, unde oamenii le duceau dupa ce acestea mureau. Lua oasele, le fierbea, le dezinfecta si le trata, apoi le folosea pentru a face un scaun, un pat, o masa, lampadare, jaluzele si multe alte obiecte de decor cu simbolistica aparte.
In prezent, numara peste 60 de piese osoase reunite intr-o singura camera. “Am vrut sa dau mortii o noua viata”, la atat se rezuma ciudatul hobby al lui Nicolae Suciu. I-au trebuit doi ani pentru a pune cap la cap fiecare os, din fiecare rezultand o alta forma. Pasiunea pentru temele religioase se reflecta puternic in cele mai multe din obiectele atarnate pe pereti.
Ofertele pe care le-a primit pe acest inedit mobilier i-au aratat adevarata valoare si l-au facut sa spere chiar la o expozitie. “Un italian a zis ca-mi da 500.000 de dolari numai sa-i dau toata mobila din oase. Apoi a mai venit si un bulibasa cu 350.000 $ dar i-am refuzat pe aman-doi. As vrea sa o expun undeva, nu sa o vand, sa o vada
toata lumea”, ne-a marturisit Nicolae Suciu.
In satul Pravaleni, acesta si-a cumparat o casuta cu ceva teren si se gandeste ca ar fi locul ideal pentru un muzeu al oaselor. Totul in aer liber, cu exponatele atarnate pe niste sarme. “Pe bucatica mea de teren exista un culoar de cativa metri care pare ideal pentru ce mi-am imaginat eu”.
Exponatul de mai sus este una din piesele de rezistenta ale ardeleanului Nicolae Suciu. Asa arata in imaginatia lui cele 7 minuni ale lumii. Pentru toata mobila din oase acesta a avut chiar doua oferte fabuloase: una de 500.000 de dolari, iar alta de 350.000 de dolari. Nicolae le-a refuzat insa pe amandoua
Desi este mai ciudata, camera oaselor dispune de toate piesele de mobilier destinate unei incaperi obisnuite. Cand are prea multi oaspeti, Nicolae nu ezita sa-i culce in patul confectionat din oase de cal