Este vorba despre conducerea Universității Petre Andrei din Iași, iar acum s-a aflat și motivarea acestei decizii.
„Încrederea publică în actul de educație ce are loc în cadrul Universității Petre Andrei din Iași a fost grav afectată, există percepția că oricine poate deveni absolvent al Facultății de Drept fără un minim de cunoștințe, doar dacă are bani”, spune judecătorul Curții de Apel Iași.
Magistratul i-a condamnat pe fostul rector al Universității Petre Andrei din Iași, Sorin Bocancea, la un an și șase luni de închisoare cu executare, pe fostul prodecan al Facultății de Drept al aceleiași universități, Dan Florin Drugă, la trei ani de închisoare cu executare și pe profesorul universitar Cristian Antonie Bocancea la un an și opt luni de închisoare cu executare.
Lectorul universitar Mark Bucuci a fost condamnat la un an și patru luni de închisoare cu amânare. Cazul este pe rolul Înaltei Curți, în fază de apel, termen 10 aprilie.
Ancheta l-a vizat inițial pe Dan Florin Drugă, care ar fi primit șpagă, pe 6 iunie 2016, sumă de 19.000 de lei de la un student, pentru a-l promova pe acesta direct în anul al 3-lea de studii la Facultatea de Drept, amintește ziare.com.
A doua zi, Cristian Antonie Bocancea și Mark Bucuci ar fi introdus șase note în cazul acestui student, deși acesta nu participase la examene.
În ziua flagrantului, rectorul Sorin Bocancea nu ar fi predat procurorilor DNA cataloagele legate de acest caz, din anul universitar 2014-2015.
Judecătorul a atras atenția că Drugă nu a primit mită pentru simpla fraudare a unui examen, ci pentru a promova un student direct în anul III de studii, deși acesta nu susținuse niciun examen în cadrul Facultății de Drept, „având un plan infracțional pe termen lung, urmând ca după promovarea în anul III, la fel să fie trecut studentul și prin anii III și IV de Facultate, licența urmând a fi negociată separat”.
„O astfel de activitate infracțională, pe care inculpatul nu și-a asumat-o niciun moment, denotă o înclinație din partea acestuia spre nerespectarea legii”, a punctat Curtea de Apel.
Curtea de Apel Iași a mai arătat că Drugă și cei doi Bocancea, prin atitudinea procesuală adoptată, de negare a acuzațiilor, „au arătat că, din punctul lor de vedere, la o instituție de învățământ particulară totul este posibil, scopul acesteia nefiind promovarea calității educației, ci obținerea de profit, menținerea studenților ca plătitori de taxe, fiind mai importantă decât respectarea legii și a propriilor reguli stabilite la nivel de universitate”.
„Or, fapte de genul celor comise de inculpații Drugă Dan Florin, Bocancea Antonie Cristian și Bocancea Sorin au o recrudescență deosebită în ultimul timp, în ciuda faptului că sunt comise de persoane cu studii superioare, cu un grad ridicat de educație, persoane care funcționează în cadrul unor instituții de învățământ superior particulare având percepția că activitatea lor, oricare ar fi ea, nu intră sub incidență legii penale, putând acționa oricum la adăpostul autonomiei universitare și al caracterului privat al persoanei juridice în cadrul căreia funcționează”, a concluzionat Curtea de Apel Iași.
Magistrații au mai explicat că respectarea dispozițiilor legale în legătură cu înmatricularea și exmatricularea studenților, notarea acestora și promovarea la studii trebuia să fie un scop pentru managementul exercitat de Sorin Bocancea, în calitate de rector, mai ales în contextul în care aspectul nu interesa doar universitatea, întrucât studenții făceau parte din baza electronică națională, fiind înregistrați în Registrul Matricol Unic al Universităților din România.
Cei patru profesori au negat acuzațiile procurorilor DNA și au cerut achitarea. Instanță a arătat că sunt destule probe care dovedesc vinovăția acestora.
„Inculpații au încercat să demonstreze pe parcursul judecății că Universitatea Petre Andrei din Iași era sub un asediu al autorităților statului, când de fapt la Universitatea Petre Andrei se aplicau practici și reguli nescrise, iar regulile scrise erau doar pentru uzul autorităților. În atingerea obiectivului de a-și păstra studenții, instanță nu poate acceptă că se puțeau aplică reguli nescrise, că se putea deroga de la dispoziții legale, întrucât Universitatea nu era o societate comercială, ci o instituție de învățământ superior care trebuia să-și atingă scopul prevăzut de lege și care avea o răspundere publică de respectare a legislației în vigoare, a cartei proprii și a politicilor naționale și europene în domeniul învățământului superior”, a mai motivat Curtea de Apel Iași.