Cel mai recent pachet de ajutor militar american pentru Ucraina, prezentat în mod oficial vineri, include rachetele cu cea mai lungă rază de acțiune donate până acum – o rază 150 de kilometri. Ele ar putea oferi Kievului posibilitatea de a lovi ținte rusești adânc în spatele liniei frontului.

Însă acestea vin cu un impediment: vor fi desfășurate pe front prea târziu pentru a fi folosite împotriva ofensivei de amploare a Rusiei, care pare să fi început deja în estul Ucrainei.

Acesta este și cazul tancurilor, vehiculelor blindate de luptă și sistemelor antiaeriene occidentale, promise Ucrainei după luni de rugăminți din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Majoritatea armelor sofisticate vor avea nevoie, de asemenea, de o pregătire riguroasă pentru trupele ucrainene, care nu le-au folosit niciodată, un proces care durează de obicei luni și uneori chiar și un an – deși el va fi probabil derulat într-un ritm mai rapid acum.

Iar unele dintre arme – cum ar fi bombele ghidate pe care Statele Unite le oferă acum în cadrul pachetului de 2,17 miliarde de dolari – trebuie să fie modernizate din stocurile existente sau chiar construite de la zero.

Iar lucrurile sunt complicate pentru Kiev. Deja forțele ucrainene se străduiesc să își apere pozițiile în fața ultimei ofensive a Rusiei, într-un moment în care Moscova se pregătește să desfășoare cel puțin 200.000 de soldați suplimentari, posibil chiar mai mulți.

Ciucă și Bode, acuzați că se înțeleg cu PSD fără să se consulte cu partidul, după scandalul pragului pentru abuz în serviciu, adoptat în Senat. „S-a făcut semnul cu degetul să votăm”
Recomandări
Ciucă și Bode, acuzați că se înțeleg cu PSD fără să se consulte cu partidul, după scandalul pragului pentru abuz în serviciu, adoptat în Senat. „S-a făcut semnul cu degetul să votăm”

„Este o cursă contra cronometru”, a declarat pentru New York Times Heinrich Brauss, fost secretar general adjunct al NATO pentru politica de apărare și planificarea forțelor.

Ce arme urmează să sosească?

Statele NATO au livrat deja arme în valoare de zeci de miliarde de dolari Ucrainei de la începutul războiului. Dar Zelenski a insistat în special pentru sisteme de apărare aeriană Patriot, pentru a proteja infrastructura de loviturile aeriene rusești, precum și pentru tancuri și vehicule blindate de luptă.

Toate acestea – tancuri principale de luptă, vehicule blindate de luptă, sisteme Patriot – vor sosi.

Săptămâna trecută, Zelenski și-a reînnoit, de asemenea, cererea pentru avioanele de luptă F-16, care ar putea, potențial, să doboare rachetele de croazieră rusești sau ar putea să elibereze spațiul aerian al Ucrainei.

Greu de spus dacă și acestea vor sosi. Cert este că în ultimele două luni, Statele Unite și aliații săi au oferit Ucrainei aproape tot ceea ce a cerut, cu excepția avioanelor.

De ce sunt aceste arme atât de necesare? „Având în vedere că Rusia are o populație de patru ori mai mare decât a Ucrainei, forțele armate ucrainene au nevoie de arme occidentale pentru a depăși tehnologic forțele armate rusești, altfel Ucraina va pierde războiul”, a explicat Peter W. Mansoor, colonel în retragere, în prezent istoric militar la Ohio State University.

Corespondență din San Francisco. Ce spune Ion Stoica, al patrulea cel mai bogat român, despre cum a creat sistemul care învață ChatGPT și cum vede România politicienilor de azi: „Ceva absolut reprobabil, nu este admisibil”
Recomandări
Corespondență din San Francisco. Ce spune Ion Stoica, al patrulea cel mai bogat român, despre cum a creat sistemul care învață ChatGPT și cum vede România politicienilor de azi: „Ceva absolut reprobabil, nu este admisibil”

Dar puține dintre armele promise vor sosi rapid, scrie New York Times.

De ce va dura atât de mult?

Sosirea armelor promise pe frontul din Ucraine variază de la o armă la alta. În cazul rachetelor cu rază mai lungă de acțiune care au fost promise vineri, trebuie spus că majoritatea nici măcar nu au fost construite încă.

Relativ ieftine și lansate cu ajutorul sistemelor de rachete deja trimise în Ucraina, aceste bombe reprezintă răspunsul administrației Biden la cererea lui Zelenski cu privire la muniții cu rază mai lungă de acțiune.

Generalul de brigadă Pat Ryder, un purtător de cuvânt al Pentagonului, a declarat vineri că bombele vor ajuta Ucraina „să desfășoare operațiuni de apărare a țării lor și să își recupereze teritoriul suveran din zonele ocupate de Rusia”.

Armele sunt, de fapt, două muniții diferite: o bombă de 250 de kilograme atașată la un tip mai vechi de rachetă. Acestea au fost dezvoltate de Boeing și Saab în urmă cu mai mulți ani și nu sunt folosite în prezent de trupele americane.

Bradley Bowman, fost ofițer al armatei americane și expert militar principal la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor din Washington, a declarat însă ar fi nevoie de nouă luni până când un transport modest de 24 de astfel de bombe și două lansatoare ar putea ajunge în Ucraina.

EXCLUSIV. Contractul prin care banii au dispărut către Sofia, oferit de un avertizor de integritate bulgar: „E furt cu premeditare: Euroins a cedat tot, iar statul român, adică cetățenii, vor trebui să plătească”
Recomandări
EXCLUSIV. Contractul prin care banii au dispărut către Sofia, oferit de un avertizor de integritate bulgar: „E furt cu premeditare: Euroins a cedat tot, iar statul român, adică cetățenii, vor trebui să plătească”

Odată ce producția va fi relansată, a spus el, lucrurile s-ar putea mișca mai rapid: producătorii ar putea trimite până la 750 de bombe și 12 lansatoare în Ucraina până la sfârșitul anului 2024.

„Concluzia este că, da, va dura ceva timp”, a spus Bowman.

Dar, a spus el, acesta nu este un motiv pentru a reține bombele. „Nimeni nu știe cât va dura acest război”, a spus Bowman, adăugând că acesta s-ar putea încheia săptămâna viitoare sau ar putea dura 20 de ani.

Cât timp va dura pregătirea?

Apoi, cele mai multe dintre celelalte arme promise necesită o pregătire specială. Acest lucru depinde în mare măsură de armă, iar fiecare țară lucrează conform propriilor termene.

Cele aproximativ 100 de tancuri pe care Marea Britanie, Germania, Polonia, Statele Unite și alte state NATO le-au promis necesită, în general, cel puțin trei luni și, uneori, până la un an de pregătire, potrivit oficialilor americani și europeni și experților militari.

Dar oficialii încearcă să condenseze antrenamentul pe tancurile Leopard 2 de fabricație germană la câteva săptămâni.

Mai exact, oficialii occidentali din domeniul apărării au declarat că ar urmări să finalizeze pregătirea în aproximativ șase săptămâni pentru sutele de soldați ucraineni care încep deja să sosească în Germania și Polonia.

Prima unitate de soldați ucraineni care va fi antrenată pe tancuri Challenger 2, de fabricație britanică, a sosit deja în Marea Britanie în această săptămână, a precizat Ministerul Apărării pe Twitter.

Statele Unite nu au precizat când va începe antrenamentul pe tancurile lor M1 Abrams.

Trupele ucrainene au nevoie, de asemenea, de instruire pe sistemele sofisticate de apărare aeriană Patriot, pe care le vor folosi pentru a se apăra de atacurile rusești asupra infrastructurii civile.

Statele Unite și Germania s-au angajat fiecare să trimită Ucrainei câte o baterie Patriot, care include în general camioane cu radar, sisteme de control, un generator și stații de lansare ce pot lansa mai multe rachete în același timp.

Olanda trimite, de asemenea, piese dintr-un sistem Patriot.

În Statele Unite, antrenamentul pentru aproximativ 100 de soldați ucraineni a început la o bază militară din Oklahoma la mijlocul lunii ianuarie și „se așteaptă să dureze câteva luni”, a spus, luna trecută, generalul Ryder.

Germania antrenează și ea aproximativ 70 de ucraineni pentru operarea sistemelor Patriot, a declarat un oficial de la Berlin.

Franța și Italia au anunțat vineri că vor trimite sisteme de apărare antiaeriană similare rachetelor Patriot, dar nu au precizat când și câte.

Va primi Ucraina vreuna dintre noile arme în curând?

Vestea bună pentru Kiev este că livrarea unor vehicule de luptă blindate, promise luna trecută, pare să fie la doar câteva zile distanță.

Ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, a declarat săptămâna trecută că primul dintre vehiculele de luptă AMX-10, pe care Parisul le-a promis Kievului, ar putea fi livrat la începutul lunii februarie.

O primă tranșă de vehicule blindate de luptă Bradley – ucigașele de tancuri – se îndreaptă deja din SUA spre un port din Marea Nordului, în drum spre Ucraina, a declarat săptămâna aceasta un al doilea oficial european din domeniul apărării.

În plus, forțele germane au început săptămâna trecută să antreneze trupele ucrainene pe vehiculele de luptă Marder, pe care Berlinul le-a promis Kievului.

Când vor sosi tancurile?

Tancurile nu vor sosi la fel de rapid, în parte din cauza programelor de pregătire mai lungi, dar și pentru că va fi nevoie de timp pentru a transporta și poziționa mașinile grele de război pe câmpul de luptă.

Procesul este imprevizibil. Săptămâna trecută, Alex Chalk, un înalt oficial al Ministerului britanic al Apărării, a declarat în parlament că tancurile Challenger ar putea ajunge în Ucraina la sfârșitul lunii martie.

Câteva zile mai târziu, ministrul apărării Ben Wallace a declarat în fața parlamentarilor că aceste tancuri vor fi livrate în „mai, sau probabil spre perioada Paștelui”, la începutul lunii aprilie.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a prezis inițial că va dura trei luni pentru ca tancurile Leopard să ajungă în Ucraina, apoi a spus că acestea ar putea ajunge la sfârșitul lunii martie sau la începutul lunii aprilie.

Pentagonul a fost mult mai optimist în ceea ce privește calendarul de livrare a tancurilor Abrams, iar o purtătoare de cuvânt, Sabrina Singh, a declarat săptămâna trecută reporterilor că livrarea „va dura luni”.

Ucraina poate învinge Rusia „cu armele care i-au fost promise”, a spus Mansoor, „dar probabil nu până la sfârșitul verii, cel mai devreme”.

Va primi Ucraina avioane de luptă?

Până în prezent, cererile Ucrainei pentru livrarea de avioane F-16 au fost respinse de președintele Biden și de cancelarul german Olaf Scholz. Acest lucru s-ar putea schimba însă.

Cei doi lideri au tot cedat în fața cererilor Ucrainei, pe măsură ce războiul a devenit tot mai dur, iar alte state NATO au semnalat de asemenea că și-ar putea trimite propriile avioane de luptă, dacă Washingtonul și Berlinul ar oferi un exemplu.

Dar chiar dacă livrarea avioanelor va fi aprobată, piloților ucraineni le va lua „câteva săptămâni” să învețe cum să piloteze avioanele și „aproximativ șase luni” să învețe modul de luptă, a declarat Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene.

Brauss, fostul oficial NATO și general german în retragere, a declarat că este foarte probabil ca Rusia să încerce să facă progrese înainte ca armele occidentale să ajungă pe câmpul de luptă.

„Am pierdut foarte mult timp”, a spus el.

După un divorț dureros, a părăsit România împreună cu cei doi copii. Au trecut 7 ani de atunci, s-a recăsătorit, acum se bucură de o viaţă de lux
GSP.RO
După un divorț dureros, a părăsit România împreună cu cei doi copii. Au trecut 7 ani de atunci, s-a recăsătorit, acum se bucură de o viaţă de lux
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

GESTUL făcut de Camilla în timpul vizitei la Berlin! Imaginile care arată cât de NEFERICITĂ e soţia Regelui Charles
Playtech.ro
GESTUL făcut de Camilla în timpul vizitei la Berlin! Imaginile care arată cât de NEFERICITĂ e soţia Regelui Charles
Primele imagini cu Andreea Antonescu și fiica ei nou-născută. Ce nume neobișnuit a ales artista pentru micuță
Viva.ro
Primele imagini cu Andreea Antonescu și fiica ei nou-născută. Ce nume neobișnuit a ales artista pentru micuță
Steroizi produşi la un laborator din România, cu materie din China. Pastilele, vândute de antrenorii de fitness clienţilor, pot provoca boli grave
Observatornews.ro
Steroizi produşi la un laborator din România, cu materie din China. Pastilele, vândute de antrenorii de fitness clienţilor, pot provoca boli grave
Ana, fata care s-a sinucis după ce ar fi fost obligată să se prostitueze, era o elevă model. Ea și-a schimbat brusc comportamentul
Știrileprotv.ro
Ana, fata care s-a sinucis după ce ar fi fost obligată să se prostitueze, era o elevă model. Ea și-a schimbat brusc comportamentul
Motivul pentru care ți se zbate ochiul. Care este cauza și cum poți rezolva problema
FANATIK.RO
Motivul pentru care ți se zbate ochiul. Care este cauza și cum poți rezolva problema
Înşelătorie incredibilă în numele lui Becali! Metoda prin care s-au furat sume importante de bani: ”Bă, eşti nebun?”
Orangesport.ro
Înşelătorie incredibilă în numele lui Becali! Metoda prin care s-au furat sume importante de bani: ”Bă, eşti nebun?”
Dan Negru, mesaj acid după cazul Ana Morodan. Ce a transmis prezentatorul TV
Unica.ro
Dan Negru, mesaj acid după cazul Ana Morodan. Ce a transmis prezentatorul TV
Horoscop 31 martie 2023. Balanțele pot fi dezamăgite de unii dintre prieteni sau rude, dar este o dezamăgire rezultată din așteptările lor
HOROSCOP
Horoscop 31 martie 2023. Balanțele pot fi dezamăgite de unii dintre prieteni sau rude, dar este o dezamăgire rezultată din așteptările lor
Află ce înseamnă moda circulară și cum poate deveni un mod de viață
PUBLICITATE
Află ce înseamnă moda circulară și cum poate deveni un mod de viață