Mergi direct la conținut »
Noi proteste în Franţa faţă de reformarea sistemului de pensii. Au fost incidente între forțele de ordine și manifestanți
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Noi proteste în Franţa faţă de reformarea sistemului de pensii. Au fost incidente între forțele de ordine și manifestanți

Noi proteste în Franţa faţă de reformarea sistemului de pensii. Au fost incidente între forțele de ordine și manifestanți

Sute de mii de persoane au protestat din nou, joi, în mai multe oraşe din Franţa faţă de planul Administraţiei Emmanuel Macron de reformare a sistemului pensiilor, informează Mediafax, care citează cotidianul Le Figaro. Au existat și incidente între manifestanți și forțele de ordine, care au folosit gaze lacrimogene.

De Dragoș Tănase,

În total, peste 800.000 de persoane au participat la manifestaţii, dintre care peste 200.000 doar în capitala Paris.

Alte 22.000 de persoane au protestat în Marsilia, 14.000 în Toulouse, 10.000 în Bordeaux, iar 8.500 în Nantes, conform Poliţiei, citată de Mediafax.

Începută cu mai mult de o lună în urmă, confruntarea dintre sindicatele contestatare şi guvern nu scade în intensitate.

Principalele sindicate din Franţa resping planul Administraţiei Emmanuel Macron de reformare a sistemului de pensii.

Guvernul de la Paris încearcă să adopte un „sistem universal” de pensii pe puncte, care să unifice cele 42 de regimuri existente şi să elimine regimul pensiilor speciale, mai ales cele de care beneficiază lucrătorii din societăţile de transport public, care se pot pensiona mai devreme.

Guvernul francez e susţinut de Comisia Europeană în acest demers, care consideră „necesară” această reformă a sistemului de pensii,

Reforma prevede şi stabilirea unei ”vârste pivot” de 64 de ani, pentru a-i stimula pe francezi să muncească şi dincolo de vârsta legală de pensionare, în prezent 62 de ani.

Afaceri de familie pe banii statului. Organigrama ISU Vaslui, plină de rude
Recomandări

Afaceri de familie pe banii statului. Organigrama ISU Vaslui, plină de rude

În general, guvernul promite un sistem „mai just”, dar adversarii reformei se tem că va creşte vârsta de pensionare şi va scădea cuantumul pensiilor.

Mişcarea de protest, începută pe 5 decembrie 2019, perturbă în principal circulaţia trenurilor şi transportul public în regiunea pariziană, de unde rezultă mari dificultăţii pentru utilizatorii sistemului de transport.

Societatea naţională a căilor ferate franceze, SNCF, le-a cerut ieri călătorilor să evite folosirea trenurilor în suburbii. De asemenea, au existat unele perturbări şi întârzieri și pentru transportul aerian.

Grevele afectează şi alte sectoare, cum ar fi educaţia, activitatea rafinăriilor de petrol sau cea a avocaţilor, iar Turnul Eiffel a fost închis joi.

Executivul s-a arătat până în prezent hotărât să ducă reforma până la capăt, deşi a făcut anumite concesii pentru unele categorii profesionale, precum poliţiştii, marinarii, piloţii sau dansatorii de la Operă.

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic
Recomandări

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic

Premierul Edouard Philippe doreşte ca proiectul de lege să fie prezentat în şedinţa de guvern din 24 ianuarie şi examinat de Adunarea Naţională, începând cu 17 februarie, potrivit Agerpres.

Dar preşedintele Senatului, Gérard Larcher, a cerut guvernului ca mai întâi să aştepte rezultatele conferinţei de finanţare, o iniţiativă prin care sindicatul CFDT încearcă se disocieze negocierile privind conţinutul reformei sistemului de pensii de cele privind finanţarea acestuia

FOTO: EPA

Close
Închide
  Close