Victima, Boris Karpichkov, care a declarat că a lucrat pentru KGB înainte de a deveni agent dublu și a cerut mai târziu azil în Marea Britanie, a petrecut 15 luni în Noua Zeelandă în perioada 2006 – 2007.
Karpichkov a declarat în cadrul unei emisiuni că, în timp ce se afla pe o stradă aglomerată din Auckland, i-a fost aruncată în față o pulbere de către cineva care era îmbrăcat ca un cerșetor. El spune că după acel moment s-a îmbolnăvit, și-a pierdut părul și a slăbit peste 65 de kilograme într-o perioadă scurtă de timp.
Doctorul ia spus inițial că are gripă, iar el nu a anunțat poliția despre acel incident.
Un purtător de cuvânt al Politiei din Noua Zeelandă a confirmat că departamentul a fost conștient de prezența lui Karpichkov în țară între iunie 2006 și octombrie 2007 și a spus că examinează dosarele pentru alte informații despre acesta.
Obținerea unui răspuns ar putea dura ceva timp, „având în vedere natura istorică a acestei chestiuni”, a explicat un purtător de cuvând al Poliției.
Karpichkov, care acum locuiește în Marea Britanie, a mai spus și că a primit un avertisment telefonic de la un ofițer de informații rus pe 12 februarie potrivit căruia „ceva rău i s-ar întâmpla” lui și altor persoane. El a spus că numele lui Serghei Skripal, fostul ofițer de informații militare ruse, care a fost otrăvit împreună cu fiica sa în Salisbury, Anglia, era pe acea listă cu nume.
Citește și: Guvernul a adoptat Declarația unică: Contribuabilii vor avea o reducere de 10%, dacă depun formularul online și plătesc anticipat