Conform Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), instanțele de judecată au dispus, în cursul zilei de sâmbătă, 1 februarie, când a intrat în vigoare noul cod penal, punerea în libertate a 122 persoane aflate în puşcărie. Este vorba de cei care au depăşit termenele de eliberare condiţionată, potrivit noului cod penal intrat în vigoare sâmbătă, 1 februarie.
În cazul altor 176 de deținuți a fost înlocuită pedeapsa închisorii cu măsura educativă a internării într-un centru de detenție.
Noua legislaţie penală care a intrat în vigoare de sâmbătă îmblânzeşte pedepsele pentru inferactorii care abuzează sexual copii şi nu numai. Modificările legislaţiei penale în ceea ce priveşte abuzurile sexuale asupra copiilor, „îmblânzesc” extrem de mult pedepsele celor ce vor comite asemenea acte abominabile.
„Codul Penal actual prevede, la articolul 198, pentru infracţiunea de act sexual cu un minor cu vârsta de sub 15 ani, o pedeapsă cuprinsă între 3 şi 10 ani. Noul Cod Penal, ce intră în vigoare de mâine, 1 februarie 2014, reduce cuantumul anilor de închisoare pentru aceeaşi faptă, prevăzută acum la articolul 220, la jumătate, adică la cel mult 5 ani. Pedeapsa scade, potrivit aceluiaşi articol, şi în cazul în care agresorul, major, s-a folosit de autoritatea sau influenţa sa asupra minorului pentru a-l abuza – cel mult 7 ani de puşcărie, faţă de 10 ani, cât stipulează actualul Cod Penal. Cu maximum 10 ani de închisoare va fi pedepsit actul sexual cu un minor, dacă acesta este rudă cu agresorul, dacă se afla în îngrijirea, paza sau tratamentul făptuitorului ori dacă abuzul a avut ca scop producerea de materiale pornografice”, a explicat pentru Libertatea avocata Ionela Vasile (foto).
Codul mai prevede renunţarea la anunţarea interceptării telefonice a suspecţilor de către Guvern. Propunerile de modificare a Codului Penal, care vor fi aprobate miercuri, au fost publicate, sâmbătă, pe site-ul Ministerului Justiţiei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro