Astfel, compania a înregistrat anul trecut un profit net de peste un miliard de lei (1,017 miliarde), cu 48% mai mare decât cel obținut în 2020. Veniturile totale ale Nuclearelectrica au fost de aproximativ 3,2 miliarde de lei, în 2021. Rezultatele financiare complete ale producătorului de energie urmează să fie publicate pe 24 februarie 2022.
Iar pentru anul acesta, când prețurile la energie au explodat, lucrurile par să stea și mai bine pentru Nuclearelectrica.
Compania de stat şi-a bugetat venituri totale de aproape 5,2 miliarde de lei, în creștere cu 60% față de anul care tocmai s-a încheiat. Mai mult, Nuclearelectrica estimează că va obține, în 2022, un profit net de 2,56 miliarde de lei, deci de peste două ori mai mare decât cel din 2021.
„Previziunea veniturilor s-a bazat pe un program de vânzare de 10.597 mii MWh şi pe contractele deja încheiate până la data întocmirii BVC pentru livrările de energie electrică ce vor avea loc în 2022, precum şi pe ipoteze de preţ legate de preţul mediu pe diverse platforme OPCOM, pentru cantitatea rămasă de contractat”, menţionează Nuclearelectrica în proiectul de buget de venituri și cheltuieli pentru anul 2022.
Astfel, din combinarea datelor legate de cantităţile şi preţurile certe aferente tranzacţiilor de vânzări încheiate, cu ipotezele legate de cantităţile rămase a fi vândute şi preţurile estimate, rezultă că valoarea producţiei de energie electrică preliminată a fi vândută/livrată în anul 2022 este de 5,019 miliarde de lei (fară TG – tariful mediu pentru serviciul de transport, componentele tarifului de transport de introducere a energiei electrice în rețea), precizează compania.
Nuclearelectrica este operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, ale cărei două unități operaționale, fiecare de câte 700 MW, asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării.
„Unităţile 1 şi 2 sunt pe primul loc în lume după factorul combinat de utilizare a capacităţii de producţie de la punerea în exploatare. Preţurile pe piaţa competitivă se formează în mod liber, concurenţial, prin raportul între cerere şi ofertă. Astfel, elementul predominant de influenţă asupra veniturilor din exploatare îl reprezintă preţul de piaţă al energiei electrice. Cu toate acestea, pentru anul 2022, există un grad mare de certitudine cu privire la realizarea veniturilor propuse prin prezentul proiect de BVC, având în vedere proporţia relevantă a cantităţii deja contractate”, arată compania de stat.
De asemenea, Nuclearelectrica estimează la 2,52 miliarde de lei profitul obținut din exploatare anul acesta, în creștere cu 173% faţă de cel bugetat în 2021.
„Principalii factori cu impact semnificativ în determinarea profitului din exploatare, în sensul influenţării veniturilor din exploatare, sunt preţurile estimate de vânzare pentru energia electrică, iar în sensul influenţării cheltuielilor din exploatare, acestea sunt estimate la un nivel suficient necesar realizării activităţii societăţii, în condiţii de asigurare a securităţii nucleare şi a menţinerii unui nivel cert al cantităţii de energie electrică disponibilă pentru onorarea contractelor de vânzare a energiei electrice”, mai arată compania în proiectul de buget pe 2022.
Nuclearelectrica, companie în care Ministerul Energiei deține 82% din acțiuni, are peste 2.200 de angajaţi.