Preafericitul Teoctist Arapasu a fost inmormantat, ieri, intr-o cripta din Catedrala Patriarhala. Aproximativ 10.000 de pelerini din toata tara s-au strans inca de joi noapte in Dealul Mitropoliei sa prinda un loc cat mai aproape de biserica pentru a-l vedea pentru ultima data pe Patriarh.
Preafericitul Parinte Teoctist se odihneste de ieri in Catedrala Patriarhala din Dealul Mitropoliei.
La slujba de inmormantare a Patriarhului au asistat aproximativ 10.000 de credinciosi din toata tara. Multi dintre acestia au venit inca de la primele ore ale diminetii si au suportat cu stoicism soarele arzator de la orele pranzului, cand a inceput ceremonia de inmormantare.
Cosciugul a fost purtat in jurul bisericii
Peste 1.200 de politisti, jandarmi si pompieri au asigurat ordinea publica la manifestatia religioasa. Slujba, una deosebita, tinuta cu mult fast de peste 150 de preoti, s-a incheiat cu inconjurul bisericii, pe un covor de petale de flori.
A fost momentul in care multimea s-a dezlantuit, iar jandarmii abia au putut sa-i tina la distanta pe credinciosii care ar fi vrut sa ajunga cat mai aproape de cosciug. Apoi, cortegiul format din preoti a intrat in biserica, iar in aproximativ 10 minute Patriarhul era coborat in groapa. Incet, intr-o liniste apasatoare, Dealul Mitropoliei s-a golit…. Odihneste-te in pace, Teoctist!
40 de nepoti ai lui Teoctist la funeralii
Familia Arapasu a rasuflat usurata. Cei aproape 40 de nepoti si stranepoti ai Preafericitului, din localitatea Victoria, au reusit sa vina la inmormantare, dupa ce au batut drumul de la Botosani. Ei au fost ajutati de Ioana Basescu, fiica cea mare a presedintelui, care le-a pus la dispozitie un autocar. ‘Imi pare bine ca am reusit sa vin sa-l vad si eu pe Parinte. Nu as fi avut liniste daca nu veneam la inmormantare. Drumul a fost obositor, dar ii multumesc lui Dumnezeu ca ne-a ajutat’, ne-a spus, cu ochii in lacrimi, Mihai Arapasu, de 75 de ani, unul dintre nepoti.
Faur Isaia a bagat SPP-ul si politia in sperieti
Eternul ‘client’ al presedintilor, timisoreanul Faur Isaia, a dat, ieri, din nou de furca politistilor care asigurau ordinea publica pe Dealul Patriarhiei. In momentul in care l-au observat ca are de gand sa intre in perimetrul rezervat demnitarilor, in memoria oamenilor legii au revenit incredibilele imagini cu fostul presedinte Emil Constantinescu improscat de acest personaj cu cerneala albastra.
De aceea, pentru a evita cine stie ce situatie penibila, care, cu siguranta, s-ar fi lasat cu sanctiuni in randul sepepistilor sau politistilor, Isaia – care a spus ca voia sa ii dea presedintelui Basescu niste scrisori – a fost luat pe sus si dus la Sectia 14, unde a fost tinut sub paza. De teama sa nu ii vina vreo idee, politistii au decis sa il faca ‘pachet’ si sa il urce in trenul de Timisoara.
„Patriarhul m-a rugat sa-l operez”
La doar trei zile de la decesul Patriarhului, Fundatia ‘Sarmizegetusa’, din Cluj, a cerut deschiderea unei anchete la Clinica de Urologie a Institutului Fundeni.
Presedintele fundatiei sustine ca nu era necesara operatia si ca se putea monta o sonda medicala. Aceste afirmatii sunt sustinute si de medicul personal al Patriarhului, prof. dr. Nicolae Ursea, care a declarat in presa de ieri ca nu i s-a cerut parerea si ca interventia nu era necesara, deoarece Teoctist avea o infectie urinara. Colegiul Medicilor Bucuresti (CMB) s-a autosesizat si va analiza documentele de la Fundeni, pentru a verifica analizele si testele preoperatorii facute Patriarhului, precum si daca era sau nu necesara operatia, iar Ministerul Sanatatii a initiat si el o ancheta la institut.
Nu s-a putut face anestezie locala
Prof. Ionel Sinescu, medicul care l-a operat pe Patriarh, sustine ca nu e vinovat si ca asteapta decizia CMB. ‘Legea spune ca e necesar acordul scris al pacientului, dar am considerat ca fiind vorba despre cel mai intelept dintre noi, Patriarhul, era suficient acordul sau verbal’, ne-a declarat Sinescu. Teoctist a fost operat luni, deoarece a refuzat varianta montarii unei sonde. ‘Mi-a spus: „Dumneavoastra sunteti un om tanar si activ. Eu nu mai sunt tanar, dar nu sunt nici pensionar. Nu vreau sa raman ca un infirm, imobilizat intr-o camera. Sonda m-ar impiedica sa oficiez la slujbe”. Patriarhul m-a rugat sa-l operez. De anestezie s-a ocupat prof. dr. Dan Tulbure. Initial s-a incercat o rahianestezie, dar pentru ca existau niste modificari ale coloanei si nu s-a gasit spatiu intre vertebre, s-a facut anestezie generala’, mai spune Sinescu.