La inceputul carierei, maiorul se temea de boli
Fiecare nume este o poveste fascinanta, pe care maestrul de ceremonii al Garnizoanei MAI o poate evoca mental. „Am organizat ceremonialul militar pentru pompierul injunghiat in misiune acum cativa ani, pentru gen. Stoicheci, fostul sef al pompierilor bucuresteni, pentru unul dintre militarii morti in explozia de la Mihailesti, pentru politistul ucis din razbunare de acel recidivist intr-o comuna din judetul Bacau si pentru multi, multi altii. Cele mai impresionante sunt inmormantarile tinerilor cazuti la datorie. E groaznic sa vezi atata durere adunata la un loc!”, spune Mihai Hritcu.
Recunoaste ca la inceput i-a fost greu sa ingroape oameni. Programul infernal, in foc continuu – fara sambete si duminici libere – si informatiile sinistre care ii ajungeau inevitabil la urechi despre cum a fost rapus respectivul militar, l-au speriat. Devenise ipohondru, avea senzatia ca boala il urmareste, motiv pentru care isi facea cam des analizele.
Ultimul onor se incheie cu focuri de arma
Fiecare detaliu – pozitionarea in functie de rang si grad a celor din cortegiul funerar si a celor care pazesc catafalcul, numarul jandarmilor din plutonul care da onorul celui decedat sau stabilirea momentului in care gornistul da „stingerea” respectivului militar – este gandit in cele mai mici amanunte. „Lucram dupa un regulament ca si cei de la MApN. in functie de gradul celui decedat, garda de onoare care trage cele trei salve in semn de onor are un anumit numar de jandarmi. De pilda, pentru un general activ, plutonul va fi format din 72 de militari, iar paza la catafalc va fi asigurata obligatoriu de patru generali. Regula este ca aceia care stau la capataiul militarului decedat sa aiba acelasi grad cu el, niciodata mai mic. E o chestie de respect. Cu cat gradul celui mort este mai mic, numarul celor din pluton scade pana la opt militari. La caratul crucii, al sicriului si capacului sunt folositi noua militari”, explica mr. Hritcu, ofiterul care isi incepe ziua de lucru spunand condoleante familiilor indoliate.