Înainte ca trupele lui Vladimir Putin să atace Ucraina, Olena Kurilo a avut un coșmar: se făcea că trebuie fugă din calea bombelor.
Coșmarul
Când le-a spus colegilor despre asta, aceștia au râs de ea: „Ce fel de război?”. Dar, câteva zile mai târziu, pe 24 februarie 2022, trupele ruse au atacat Ucraina.
O rachetă cu rază lungă de acțiune a lovit curtea casei Olenei Kurilo, în orașul Ciuhuiv, aproximativ 40 de kilometri sud-est de Harkov.
Până în ziua de azi, ea încă vede acel moment cu încetinitorul, când geamurile se sparg și cioburile zboară spre ea, o lovesc în spate, pe umăr și în față. Sângele îi curge peste ochi.
„Nu era timpul să mor”
„Nu era timpul să mor ”, a spus, mai târziu, agenției AFP. Ea țipă, se pansează cum poate și fuge în stradă. Peste tot sunt răniți. Nu există ajutor.
În timp ce se uită disperată în jur, un fotograf AFP apasă pe butonul declanșator.
Imaginea Olenei Kurilo face înconjurul lumii, ea devine chipul crudului război de agresiune rusesc, care a afectat încă din prima zi civilii ucraineni.
După atac, Olena a fugit împreună cu soțul ei în Polonia. Rănile de la cioburi au fost atât de grave, încât, în ciuda multor intervenții chirurgicale, are dureri în fiecare zi.
Fuga
Fiica Olenei, Káta, a reușit să fugă din oraș în ziua fatidică, părinții ei au petrecut 14 zile lungi într-un adăpost. Fata a reușit în cele din urmă să-i ducă în Polonia cu ajutorul Crucii Roșii.
Jurnaliștii care au fotografiat-o în ziua atacului o ajută să strângă fonduri pentru intervenții ulterioare.
În ciuda a tot ceea ce a trăit, Olena Kurilo s-a întors acasă.
Războiul este o tumoare canceroasă pentru întreaga lume. Trebuie să acționăm pentru a opri răspândirea în continuare a acestei tumori înainte de a fi prea târziu.
Olena Kurilo:
4 operații, 2 în Polonia și una la Londra, dar încă are dureri
„Nu am fost fericită că am devenit cunoscută. Eram conștientă că a fi fața războiului din Ucraina este o povară mare și o mare responsabilitate”, spune, azi, Kurilo.
Dacă nu ar fi trebuit să facă operațiile și tratamentul în străinătate, ea nu și-ar fi părăsit niciodată patria.
„A trebuit să rămân pentru că am suferit patru operații. Trei în Polonia și una la Londra”, a spus ea. Procedura a fost cu adevărat complicată, medicii au fost nevoiți să înlocuiască cristalinul cu unul artificial și să elimine lichidul care se acumulase în spatele ochiului.
„Cel puțin mi-au restabilit parțial vederea și aspectul, ceea ce este foarte important pentru mine ca femeie”, spune Olena.
„Nu am dreptul să fiu slabă”
După recuperare, s-a întors în Ciuhuivul natal, unde continuă să lucreze cu copiii.
Când am trecut granița, am căzut în genunchi, am sărutat pământul și am spus: „Sunt acasă”.
Olena Kurilo:
„Mi-am spus că am devenit un simbol al speranței pentru mulți oameni, așa că nu am dreptul să fiu slabă”, a adăugat Olena.
„Visez să readuc zâmbetul copiilor în orașul meu”, a conchis ea.
Olena Kurilo, care a supraviețuit unui atac cu rachete, a devenit imaginea suferinței după atacul rușilor. Educatoare a spus imediat după ce-a fost salvată că a fost „norocoasă” că este în viață.
După ce, pe mai multe conturi promovate de Sputnik, ziarul Libertatea a fost acuzat că minte când publică fotografia femeii ucrainene însângerate, pe care o preluaseră pe prima pagină sute de ziare ale lumii, ziarul a căutat-o și a vorbit cu femeia ucraineană, explicând publicului din România care este realitatea.
Într-o înregistrare video tulburătoare, pe care a trimis-o redacției, chiar ea a clarificat: „Am fost victima unui atac cu rachetă. Totul este real și nu este un fake. Iată bucățile de sticlă care au rămas în mine”.
Olena Kurylo, a 🇺🇦 teacher blinded in a 🇷🇺 missile attack has returned to the classroom after The Mail on Sunday helped her flee the warzone to undergo an operation in Poland. Now, she is running volunteer art classes for young Ukrainian refugees.https://t.co/rxQivbS16v pic.twitter.com/0m70OuOpRX
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) July 5, 2022
Foto: Profimedia