Deschiderea stațiunilor montane depășește cu mult practicarea în sine a schiului, a declarat Mike Ryan, directorul Programului pentru urgenţe sanitare al OMS.
Acesta consideră că practicarea schiului nu afectează în mod semnificativ răspândirea COVID-19, ci algomerația care se creează prin mișcarea turiștilor.
„Nu cred că oamenii se vor infecta pe pârtiile de schi”, a spus Ryan, în cadrul unui briefing, comentând decizia unor țări europene de a nu deschide stațiunile de schi până cel puțin după sărbători, pentru a evita o explozie a cazurilor de COVID-19.
Reprezentatul OMS le recomandă oamenilor să nu călătorească inutil în vacanță avertizând asupra pericolelor care se ascund în aglomerația din aeroporturi sau din autobuzele care îi transportă în stațiunile montane.
”Problemele reale vor apărea la aeroporturi, autobuze, locurile de urcare în teleschiuri, unde oamenii se reunesc în număr mare”, a precizat Ryan.
Am cere ca toate țările să se uite la sezonul de schi și la alte motive ale adunărilor în masă și să analizeze cu foarte mare atenție riscurile asociate”
Mike Ryan, directorul Programului pentru urgenţe sanitare al OMS:
Italia și Germania au cerut o închidere coordonată stațiuni montane, până cel puțin după sărbători, pentru a evita o explozie a cazurilor de COVID-19.
În octombrie, Germania a emis avertismente de călătorie în privinţa regiunilor de schi din Austria, Italia şi Elveţia. Atât Germania, cât şi Austria, Italia şi Franţa au ordonat ca şi pârtiile de la cele mai mari altitudini să rămână închise, deocamdată, în speranţa ca toate staţiunile să poată beneficia apoi din plin de sezonul de vârf – dacă rata infecţiilor va scădea.
Austria, unde noul lockdown naţional urmează să fie ridicat pe 7 decembrie, a insistat în ultimele luni că vrea să permită desfăşurarea sporturilor de iarnă, cu precauţiile corespunzătoare, şi a respins vehement ideea de a închide staţiunile de schi. Germania este principala sursă de turişti străini a Austriei, menţionează Reuters, citată de Agerpres.