Membrii organismului au votat cu 17 voturi pentru, 6 împotrivă și 24 de abțineri. Este pentru prima dată când Consiliul pentru Drepturile Omului, care are 16 ani de existență, a înființat un raportor special pentru a examina bilanțul în materie de respectare a drepturilor omului al unuia dintre așa-numiții săi membri „P5″ – țări care dețin locuri permanente în Consiliul de Securitate al ONU.
„Vrem să fie clar astăzi că nu i-am uitat pe cei care luptă pentru libertate acasă, în timp ce (președintele rus Vladimir) Putin reprimă poporul rus și exercită opresiunea peste hotare”, a declarat ambasadorul Marii Britanii pe lângă Națiunile Unite, Simon Manley, pentru Reuters, imediat după vot.
Aproape 50 de țări au depus moțiunea, inclusiv Marea Britanie, toate țările membre ale Uniunii Europene – cu excepția Ungariei -, precum și Statele Unite, Ucraina, Japonia și Columbia. Cele care au votat împotrivă au fost China, Venezuela, Cuba, Eritreea, Bolivia și Kazahstan.
Decizia organismului de la Geneva vine în urma a adoptării în acest a unor legi draconice în Rusia, menite să pedepsească persoanele despre care Moscova spune că discreditează forțele armate ale țării sau răspândesc informații false, precum și a închiderii forțate a grupurilor care monitorizează respectarea drepturile omului, inclusiv Memorial, care a primit vineri Premiul Nobel pentru Pace.
Ambasadorul Rusiei la Națiunile Unite, Gennady Gatilov, a afirmat că moțiunea conține un „flux de acuzații false”. „Acest proiect de rezoluție este încă un exemplu al modului în care țările occidentale folosesc acest consiliu pentru a-și atinge obiectivele politice”, a spus diplomatul rus.
Trimisul Chinei, Yang Zhilun, a acuzat țările occidentale care au depus moțiunea de utilizarea unor standarde duble în ceea ce privește drepturile omului, invocând problemele legate de rasism și de migranți la nivel național.
Consiliul pentru Drepturile Omului, format din 47 de membri, este profund divizat, cu un cor tot mai mare de state, în frunte cu Rusia și China, care se opun oricărei acțiuni împotriva anumitor țări, despre care spun că echivalează cu ingerințe politice.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina