Ucraina, confruntată cu ofensiva rusă de doi ani, şi-a înmulţit atacurile împotriva Rusiei în ultimele luni.
Regiunea Belgorod a fost supusă aproape zilnic bombardamentelor și atacurilor cu drone, în comparație cu alte regiuni rusești mai îndepărtate, care au fost relativ neatinse.
Cel mai recent, noaptea trecută, Kievul a atacat cu drone un sat din Belgorod, atac soldat cu doi morţi, au anunțat autoritățile ruse.
Liniștea ciudată în care s-a cufundat orașul este întreruptă aproape zilnic de zgomotul sirenelor de raid aerian.
Prin oraș, au fost amplasate ecrane care îi instruiesc pe locuitori cu privire la comportamentul adecvat în timpul unui atac, oferă îndrumări cu privire la oferirea primului ajutor și răspund încurajărilor patriotice.
„Bătălia pentru Rusia persistă. Victoria va fi a noastră!”, se arată într-un mesaj.
„Belgorodul devine din ce în ce mai fantomatic”
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 8Obținerea de informații privind situația din regiune este complicată din cauza restricțiilor media și de controlul guvernului asupra libertății presei. De asemenea, mulți ruși se tem să vorbească deschis de teamă să nu fie urmăriți penal.
Unii locuitori au vorbit însă cu CNN despre lupta lor de a trăi într-un viitor incert în oraș, unde viața de zi cu zi a fost irevocabil afectată de invazia rusă în Ucraina.
Natalia Izotova, o voluntară în vârstă de 25 de ani, a spus că, în ciuda „fricii groaznice” pe care o experimentează de fiecare dată când sună sirenele, ezită să plece, fiind legată de munca ei cu o organizație caritabilă locală care ajută oamenii cu nevoi speciale.
„Trăiești într-un cocon foarte mare de neînțelegeri și frică. În același timp, nu vrei să părăsești orașul. Dar Belgorodul pe care-l amintesc nu mai există”, a spus tânăra, pentru CNN.
Orașul Belgorod număra înainte de război peste 340.000 de locuitori. Cei mai mulți au plecat, iar puțini din cei rămași îndrăznesc să iasă afară dacă nu e absolut necesar.
„Unii încă încearcă să se aventureze pe străzi, dar totul devine mai sumbru. Orașul devine din ce în ce mai fantomatic”, a spus Natalia.
Cel mai mortal bombardament de pe teritoriul Rusiei de la începutul războiului
Autoritățile ruse dau vina pe Ucraina pentru bombardamente și raportează că au respins atacurile, recunoscând totodată distrugerea și victimele cauzate de acestea.
În urma unui atac aerian major lansat de Rusia asupra Ucrainei în noaptea de 29 decembrie 2023, Kievul a ripostat o zi mai târziu, țintind regiunea Belgorod.
Cel puțin 25 de persoane au fost ucise, inclusiv trei copii, iar 113 au fost rănite în acea zi, a spus Viaceslav Gladkov, guvernatorul regional, fiind cel mai mortal bombardament care a avut loc în Rusia de la începutul războiului.
„Aceasta este cea mai neagră zi pe care am avut-o recent”, a declarat pentru CNN Elisabeta, în vârstă de 24 de ani, una dintre cei care au asistat la atacul din 30 decembrie.
Femeia ieșea din tură, de la lanț de magazine de băuturi din apropierea centrului orașului, când a auzit explozii. La început, toată lumea a crezut că este sunetul obișnuit al operațiunilor de apărare aeriană.
„Și apoi am văzut totul: totul în flăcări, acoperit de fum, autobuzele nu mai circulau, iar taxiurile nu se mișcau pentru că drumurile erau complet blocate”, își amintește femeia.
„La un moment dat, orașul a murit, nimeni nu se aștepta la asta. Mulți oameni au pierit și tot orașul a jelit și continuă să se plângă până în ziua de azi”, a spus tânăra, adăugând că viața din oraș nu a mai fost la fel de atunci.
La fel ca mulți alții din Belgorod, Elisabeta are familie la Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, cu care nu a mai vorbit de când s-au certat în primele luni de război.
„Aici, în Belgorod, mulți dintre noi avem rude de ambele părți ale graniței. Oamenii din Belgorod au vizitat frecvent Harkovul și invers. Este cu adevărat descurajant să vezi o astfel de ruptură între oameni care au fost cândva atât de strâns legați”, a declarat tânăra pentru CNN.
„Tânjesc după revenirea la normalitate, când oamenii se simt mai puțin fricoși și își recapătă sentimentul de siguranță. Orașul este lipsit de viață. Ieși pe stradă la orice oră și nu vezi pe nimeni sau mașini, parcă ai fi pe o insulă pustie”, a mai spus Elisabeta.
Mihaiolt • 20.04.2024, 15:21
Mvai ce oficină putinista a ajuns libertatea. A sosit noul spion al rusiei la post și trebuie jigodeala *** să aducă un omagiu, să vadă domnul ambasador cine e ***ă cuminte