Femeia suferă de myasthenia gravis, o boală neurologică degenerativă, care afectează mușchii și care nu poate fi ținută în permanență sub control cu medicație.
S-a internat la Neurochirurgie în stare gravă: boala îi afectase diafragma și nu mai putea să își folosească plămânii, așa că a fost intubată și trecută pe ventilație mecanică. Aproape trei luni de zile a respirat doar cu ajutorul unui aparat.
Noi avem mulți pacienți care stau mult pe ventilator, iar cu cât stau mai mult apar și complicațiile. Este pneumonia asociată ventilației mecanice, e cea mai des întâlnită complicație, pe care a avut-o și pacienta.
Vlad Hârtie, medic specialist ATI:
„Myasthenia gravis este o afecțiune neuromusculară – sunt afectați toți mușchii organismului, inclusiv diafragma, principalul mușchi folosit în respirație care se află între torace și abdomen: când inspirăm, mușchiul se contractă și coboară, iar astfel se umflă plămânii cu aer”, a explicat medicul.
În anul pandemiei COVID, a stat în total 110 zile la Terapie Intensivă!
Pacienta a venit foarte slăbită la spital, nu putea să își miște mâinile, picioarele, nu putea să respire și nu putea să înghită. Sunt mulți pacienți cu myasthenia gravis care ajung în stare gravă la spital, dar de regulă aceștia au vârstă mai înaintată, fiindcă funcționează medicația și țin boala sub control mai mult timp. Însă puțini reușesc să mai plece pe picioarele lor de la Terapie Intensivă, mai ales după ce stau internați mai mult de două luni.
Însă cele 80 de zile nu au fost singurele pe care pacienta le-a petrecut anul acesta la ATI. La începutul anului aceasta a avut un nou puseu, o altă criză miastenică, și a revenit la Terapie Intensivă. „Pentru toți a fost un an greu cu pandemia, dar pentru ea, cu 110 zile la Terapie Intensivă, vă dați seama”, a spus medicul Vlad Hârtie.
Au scos-o în curtea spitalului după ce a început să respire singură
Acum două zile însă, pacienta a putut ieși din secția ATI a spitalului, pentru o mică excursie în curtea spitalului. Nu a fost încă externată de acolo, dar medicii sunt optimiști. „Sunt șanse mai mari de 90% să iasă pe picioarele ei din spital”, spune medicul Vlad Hârtie. Când au văzut că starea ei este bună, medicii au avut ideea de a o scoate în curtea spitalului să vadă soarele după mai bine de 80 zile de internare.
„80 de zile nu a văzut lumina naturală decât printr-un geam mic și nu a simțit o adiere de vânt decât de la ventilația din Terapie Intensivă. Este un gest poate mic, dar care poate face foarte mult pentru cei cu această boală”, spune medicul.
Noi suntem și spital suport COVID pentru formele grave și este o perioadă extrem de încărcată. Dar am ales să facem lucrul acesta, pentru că este o victorie a întregii echipe, nu doar a medicilor. Spre exemplu, în toată perioada aceasta, ea a beneficiat de kinetoterapie în general, dar și respiratorie
Medicul Vlad Hârtie:
Nu a fost ușor, explică specialistul. A fost o perioadă îndelungată în care a fost reobișnuită să respire singură, cu perioade în care folosea ventilatorul și perioade în care respira de una singură. Acum este a treia zi în care respiră de una singură, fără ajutorul aparatului și, în scurt timp, dacă evoluția pozitivă continuă, va pleca acasă pe picioarele ei.
„A doua zi când am scos-o, aveam și o butelie cu oxigen ca să respire cu masca, a făcut și câțiva pași de una singură. Va ieși pe picioarele ei din spital, iar boala asta te obligă să iei medicație și să ai un trai cât mai cumpătat”, a explicat Vlad Hârtie.
În ultimii cinci ani, la Spitalul de Neurochirurgie nu a mai fost vreun pacient care să fi stat atât de mult timp pe ventilație mecanică, iar apoi să plece pe picioarele sale din spital. Medicii spun, în contextul în care zilnic sunt zeci de morți de COVID-19, că astfel de cazuri le dau puterea să lupte în continuare, în ciuda epuizării fizice.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro