Parcul Grozăvești se află în sectorul 6, lângă Universitatea Politehnica, la un pas de Palatul Cotroceni. Are opt hectare acoperite de copaci uscați, buruieni înalte și dese și alei înguste și crăpate. Din cele opt hectare, mai puțin de două sunt administrate de Primăria Sectorului 6. Cea mai mare parte din teren este privată.

Tehnic, aceste șase hectare nu sunt parc, figurează în documente cu regim de construcție.

„Noi luptăm acum ca să ne reîntregim parcul, pentru că avem nevoie de el”, spun, aproape la unison, Iulia Guțulov și Monica Văleanu.

Teren privat din Parcul Grozăvești
Teren privat din Parcul Grozăvești

Cum s-au mobilizat cetățenii din nevoia de locuri de joacă și spații verzi

Cele două femei fac parte dintr-un grup de inițiativă civică format din peste 400 de locuitori din zona parcului. Au văzut în acest grup singura soluție prin care pot atrage atenția autorităților.

Nevoia a apărut în 2020, după închiderea campusului Politehnicii pentru public. Parcuri și spații verzi de recreere sunt în sectorul 6, dar nu în cartierul Grozăvești. Campusul universitar era singura zonă verde bine îngrijită, aproape de case, la care aveau până atunci acces pietonal mii de locuitori din zonă. 

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Iulia Guțulov
Iulia Guțulov

Au făcut presiuni, alături de Primăria Sectorului 6, asupra conducerii universității și în final au câștigat. Doar că accesul în campus este limitat în perioada anului universitar, iar oamenii pot intra doar câteva ore dimineața și seara.

„Singura variantă aici, aproape, mai este Parcul Grozăvești. Dar vedeți cum arată, nu ai unde să stai, e murdar, sunt gunoaie, sunt buruieni. Noi nu avem unde merge cu copiii în parc”, spune Iulia Guțulov, mamă a două fetițe de 3 și 5 ani.

Când ieși din bloc, ar trebui să ai un parc în care să mergi. Noi nu avem.

Monica Văleanu, locuitoare din cartierul Grozăvești:
Monica Văleanu
Monica Văleanu
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Istoria tumultuoasă a unor retrocedări

Cu destinația modificată în documente, schingiuit în realitate, mare parte din terenul pe care se află Parcul Grozăvești a fost obținut prin retrocedări, vânzări și schimburi repetate în urmă cu câțiva ani de niște companii imobiliare.

Povestea este una complicată și a început în perioada 2005-2006, în timpul primului mandat de primar al lui Cristian Poteraș din partea PDL. Cinci hectare din Parcul Grozăvești au fost retrocedate atunci unor oameni simpli, în vârstă, vulnerabili, care, în necunoștință, i-au dat fostului edil procură pentru reprezentare. Mai departe, proprietățile lor au ajuns la rude și parteneri de afaceri ai familiei Poteraș, potrivit unei investigații Rise Project din 2017. 

Cristian Poteraș, fost primar al Sectorului 6
Cristian Poteraș, fost primar al sectorului 6

Cristian Poteraș a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare pentru retrocedări frauduloase. A fost eliberat condiționat în iunie 2020, după cinci ani.

O bucată de teren de 3,46 de hectare din acestea cinci a sfârșit, în 2013, după ce a fost pusă gaj de unul dintre apropiații lui Poteraș pentru un împrumut la Piraeus Bank. 

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Banca a vândut terenul pe o sumă infimă, de două milioane de euro, unei firme imobiliare, șase ani mai târziu.

Blocuri de 23 de etaje în parc

Compania care a preluat acest teren este SC Offices Developers&Investment SRL și a primit de la Primăria Sectorului 6 certificat de urbanism în aprilie 2020, potrivit Hotnews, pentru construcția pe care voia să o facă în Grozăvești: un întreg ansamblu de locuințe și birouri, cu clădiri de 23 de etaje. 

SC Offices Developers&Investment SRL are drept acționari PATROFIELD LIMITED, o firmă din Cipru, care deține 50%, Cornel Petruț Ion 25% și Ioana Carmen Ion 25%, potrivit Termene.ro.

Înființată în 2018, compania are zero angajați, este pe pierdere de-atunci și este descrisă de platforma Termene.ro cu „risc ridicat de insolvență”.

Compania nu a cerut până acum primăriei autorizație de construcție.

Două firme pe două terenuri diferite, același acționar

Cealaltă porțiune de teren privat din Parcul Grozăvești, de 1,6 hectare, este tot a lui Cornel Petruț Ion. Dar prin altă firmă.

Bucata mai mică este în buzunarul firmei REAL Z.C.T. CONSULT SRL. Ion deține o treime din acțiuni. Firma figurează pe Termene.ro cu un singur angajat, pe pierdere și cu datorii de peste 9 milioane de lei.

SRI voia să facă un spital în parc

Pe lângă aceste cinci hectare ale companiilor imobiliare, alte 1,15 hectare din Parcul Grozăvești sunt în proprietatea Serviciului Român de Informații. Le-a primit în 2016 de la Guvern pentru construirea unui nou spital „Agrippa Ionescu”. În 2018, investiția era „în faza de proiectare”, le-a spus SRI jurnaliștilor Rise Project. Construcția nu s-a mai făcut. Pentru că, între timp, SRI a primit un teren lângă unitatea spitalicească pe care o deține în Balotești, județul Ilfov. Plus 110 milioane de euro.

Așadar, acum, cinci hectare din parc sunt teren privat al unor companii imobiliare și 1,16 hectare aparțin Serviciului Român de Informații. În total, șase hectare dintr-un parc ce ar trebui să fie al bucureștenilor.

Restul până la opt, adică mai puțin de două hectare împărțite pe tot terenul, sunt în administrarea Primăriei Sectorului 6. Sunt doar niște fâșii de iarbă pe margini și câteva alei.

Cu galben: terenul deținut de S.R.I. – 1,15 ha
Cu verde: terenul deținut de Real ZCT Consult – 1,6 ha
Cu roșu: terenul deținut de SC Offices Developers & Investments – 3,46 ha

PUZ-ul a fost anulat definitiv de instanță

Ce a făcut ca firmele imobiliare și SRI să se afle în posibilitatea de a betona parcul? Planurile Urbanistice Zonale ale sectorului 6 adoptate de Consiliul General.

  • PUZ-ul din 2005, care a lăsat jumătate din Parcul Grozăvești fără destinație și pe care se suprapun terenurile firmelor imobiliare și ale SRI-ului. 
  • PUZ-ul din 2013 și apoi cel din 2016, care au stabilit pentru această jumătate regim tehnic de construcție „baze de agrement”.
  • PUZ-ul din 2020, care măcelărea nu doar Parcul Grozăvești, ci și spațiile verzi din întregul sector 6, inclusiv cele dintre case și blocuri. Schimba, de asemenea, regimurile tehnice în mai multe zone, dând, astfel, liber la construcții.

PUZ-ul din 2020 a fost votat de CGMB când primar general era Gabriela Firea, iar PSD avea majoritate.

În februarie 2021, el a fost suspendat la propunerea primarului Nicușor Dan, iar în noiembrie, a fost anulat definitiv de instanță. În acest moment, în vigoare a rămas PUZ-ul din 2016.

Primarul Ciucu, amendat pentru că nu a dat certificatele de urbanism pentru blocurile turn

Certificatul de urbanism pe care SC Offices Developers&Investment SRL l-a primit de la Primăria Sectorului 6 în aprilie 2020 a fost cerut în baza acestui PUZ. Pentru că PUZ-ul a fost anulat definitiv, primăria nu a mai prelungit certificatul de urbanism.

Și din cauză că a refuzat să facă asta, primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, a fost amendat de Inspectoratul de Stat în Construcții cu 10.000 de lei.

Aleea de pe câmpul teren privat din Parcul Grozăvești a fost spartă de companiile care îl dețin, iar copacii, defrișați
Aleea de pe câmpul teren privat din Parcul Grozăvești a fost spartă de companiile care îl dețin, iar copacii, defrișați

Într-un răspuns la solicitarea Libertatea, Primăria Sectorului 6 spune că a cerut puncte de vedere Ministerului Dezvoltării, precum și Prefecturii Capitalei, în legătură cu situația certificatului de urbanism înainte să decidă neprelungirea lui. Răspunsul celor două instituții a fost că legislația în domeniu este incompletă și trebuie să se adreseze instanțelor.

Cum explică ISC: „Asta este legea”

Primarul Ciucu a contestat amenzile de 10.000 de lei, iar în paralel, primăria se luptă în instanță în alte trei procese, toate intentate de dezvoltatorii imobiliari apropiați ai lui Poteraș.

Am întrebat și Inspectoratul de Stat în Construcții cum ar trebui procedat în astfel de situații. ISC a răspuns cu citate din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.

În interpretarea inspectoratului, pentru că procedura de autorizare a fost începută înainte de anularea PUZ-ului, primarul este obligat să emită automat prelungirea, iar apoi să dea autorizația de construire.

„Grupul nostru civic apreciază faptul că domnul primar Ciprian Ciucu nu a semnat certificatele de urbanism pentru betonarea Parcului Grozăvești”, spune Iulia Guțulov.

Și-au pregătit terenul: au tăiat copaci și au fost amendați simbolic

Până la amenda primită de Ciucu, dezvoltatorii imobiliari și-au pregătit, încet, terenul: au tăiat în primăvară 49 de copaci.

„Au tăiat copacii acolo, iar aici, până mai în față, au spart aleea de beton. În partea asta au pus o bandă galbenă și au amenințat cu o scurgere de gaze, ca să nu treacă nimeni”, spune Monica Văleanu. Arată către câmpul cu buruieni, apoi către piatra spartă pe ceea ce a fost o alee lungă și la final, către plasticul galben legat de un copac, pe care scrie „Nu treceți”.

Cum ajunge un parc să nu mai aparțină cetățenilor. Cazul Grozăvești, împărțit între SRI și investitori imobiliari apropiați unui fost primar PDL
Monica Văleanu ne arată marcajul „Nu treceți”

„Copacii pe care i-au defrișat erau mari, erau groși”, adaugă Iulia Guțulov.

Pentru cei 49 de copaci, SC Offices Developers&Investment SRL a fost amendată de Poliția Locală cu 100 de lei de copac, adică 4.900 de lei. O sumă mai degrabă simbolică. 

Un reprezentant al firmei le-a spus polițiștilor că „a igienizat terenul” și a tăiat arborii pe care i-a considerat „un potențial pericol de prăbușire”, potrivit Hotnews.

Cum ajunge un parc să nu mai aparțină cetățenilor. Cazul Grozăvești, împărțit între SRI și investitori imobiliari apropiați unui fost primar PDL
Parcul Grozăvești este neîngrijit, cu buruieni foarte înalte, alei crăpate

Iulia Guțulov spune că nu au fost singurii copaci tăiați. „Au fost amendați, dar tot au mai venit o dată după.” Dezvoltatorii imobiliari au mai tăiat încă aproape 20, după numărătoarea ei, dar nu au mai fost sancționați.

Primăria Sectorului 6 încearcă să obțină terenul de la SRI

Parcul Grozăvești este într-o situație incertă, cu trei terenuri care nu pot fi transformate în spațiu de recreere pentru că nu aparțin primăriei.

Primăria Sectorului 6 a făcut demersuri pentru recuperarea a măcar unei bucăți din terenurile amenințate cu șantiere. A cerut Primăriei Capitalei să se adreseze Guvernului pentru ca acesta să emită o hotărâre prin care terenul care se află acum în proprietatea SRI să treacă în domeniul public al municipiului București.

„Acum, urmează ca PMB să inițieze solicitarea și formalitățile pentru a primi terenul”, a transmis Primăria Sectorului 6, la solicitarea Libertatea, precizând că a informat deja SRI-ul despre asta.

Am întrebat Serviciul Român de Informații, la sfârșitul lunii august, ce planuri are cu terenul său din Parcul Grozăvești. SRI nu spune dacă s-a răzgândit cu privire la scopul final al terenului, și anume, construirea unui spital. Afirmă, în schimb, că nu a primit nicio solicitare pentru renunțarea la el.

Precizăm că, până în prezent, Serviciul Român de Informații nu a primit nicio solicitare care să vizeze trecerea terenului din domeniul public al statului în domeniul public al municipiului București.

Răspunsul SRI la solicitarea ziarului:

O petiție cu aproape 1.500 de semnături, pe masa lui Nicușor Dan

Între timp, grupul de inițiativă civică din cartierul Grozăvești a lansat o petiție pentru salvarea parcului, care a strâns aproape 1.500 de semnături.

Scrisoarea va ajunge săptămâna viitoare pe masa primarului Nicușor Dan.

„Considerăm că este necesar ca parcul să fie recuperat și redat comunității ce are mare nevoie de el, altfel poate fi oricând amenințat din nou cu betonarea”, spune Iulia Guțulov în numele întregului grup.

parcul grozavesti dumitru angelescuIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!  

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Libertateapentrufemei.ro
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Ce să pui peste scrumbie înainte să o frigi pe grătar. Metoda prin care prepari cel mai delicios pește
FANATIK.RO
Ce să pui peste scrumbie înainte să o frigi pe grătar. Metoda prin care prepari cel mai delicios pește
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
GSP.RO
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Observatornews.ro
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI