Când au făcut comentarii cu privire la inteligența în joc, 62,60% din laude s-au adresat jucătorilor cu un ton mai deschis al pielii, în timp ce 63,33% din critici s-au adresat jucătorilor cu un ton mai închis al pielii, susține studiul.
O altă concluzie desprinsă din analiza companiei daneze: când vorbeau despre efortul depuse pe teren, 60,40% din remarcile laudative s-au adresat jucătorilor cu un ton mai deschis al pielii.
În plus, comentatorii aveau de 6,59 de ori mai multe șanse să vorbească despre forța unui fotbalist și era de 3,38 mai probabil să vorbească despre viteza mai bună când se refereau la un jucător cu un ton mai deschis al pielii.
Practic, studiul a descoperit că diferența a fost “cea mai accentuată când comentatorii discutau despre caracteristicile fizice sau despre abilitățile atletice – viteză și forță”.
Acest studiu arată o părtinire evidentă în modul în care descriem atributele fotbaliștilor în funcție de culoarea pielii lor.
Jason Lee, sindicatul Professional Football Association (PFA):
“Pentru a aborda impactul real al rasismului structural, trebuie să recunoaștem și să abordăm prejudecățile rasiale”, spune Lee, conducătorul Departamentului “Equalities” al PFA.
“Comentatorii adâncesc orice prejudecăți rasiale”
“Comentatorii ajută la modelarea percepției pe care o avem pentru fiecare jucător, adâncind orice prejudecăți rasiale deținute deja de telespectator. Dacă un jucător are aspirații de a deveni antrenor sau manager, este drept avantajul acordat jucătorilor la care comentatorii se referă în mod regulat ca fiind inteligenți și muncitori, atunci când aceste opinii par a fi rezultatul unei prejudecăți rasiale?”, se întreabă Lee.
Studiul RunRepeat s-a bazat pe analiza a 20 de meciuri din fiecare din cele patru ligi puternice din Europa, din sezonul 2019/20, înregistrând 2.074 de “citate” ale comentatorilor TV despre 643 de jucători. Au fost folosite comentariile de limbă engleză de la Sky Sports, BT Sport, FreeSports, beIN Sports, TSN, NBCSN și ESPN.
Compania daneză a folosit baza de date a jocului “Football Manager”.
Renumitul comentator britanic Clive Tyldesley consideră că publicarea studiului îi va ajuta pe colegii săi să se gândească de două ori înainte de a face anumite comentarii live.
“Comentatorii au responsabilitatea de a folosi limbajul în mod corespunzător, dar – acesta nu este singurul dar – nu aș ezita să-l numesc pe Adama Traore, de la Wolverhampton, un jucător puternic și rău”, declarat Tyldesley pentru Daily Mail.
“Nu stereotipizez fotbaliștii pe baza culorii lor”
Aș asculta orice sfat pentru a fi un comunicator mai bun, dar aș respinge orice sugestie care m-ar acuza că sunt vinovat de stereotipizarea fotbaliștilor pe baza culorii pielii lor.
Clive Tyldesley:
Sky Sports susține deja sesiuni cu prezentatorii, reporterii și comentatorii, în care este discutată importanța limbajului pe care îl folosesc pentru a descrie sportivi din diferite medii.