De 12 ani, Pascal Garnier trăiește în România. S-a stabilit în Putna, un loc pe care-l consideră sfânt.

„Sunt foarte ataşat de Bucovina, pentru că aici m-am stabilit, aici am cei mai mulţi prieteni şi am petrecut cel mai mult timp de când m-am stabilit în România”, a declarat, pentru Monitorul de Suceava, Pascal Garnier.

Pascal Garnier, francezul stabilit la Putna (1)Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Tot la Putna a cunoscut-o și pe Daniela, iubita sa, care este profesoară de limba franceză. I-a unit dragostea pentru limba lui Voltaire, însă Pascal nu s-a lăsat până când nu a învățat să vorbească românește.

„Uneori, mă sună când este plecat în deplasare, pentru că ştie cuvântul românesc, dar nu-şi mai aminteşte care e corespondentul în franceză pentru termenul respectiv”, a povestit, pentru sursa citată, Daniela Bălăuţă, iubita lui Pascal.

Pentru că s-a îndrăgostit de România, Pascal a vrut neapărat să o prezinte și francezilor. A devenit ghid, și-a înființat o agenție de turism, dar s-a lovit de problemă.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

„Eu am participat la târguri de turism la Paris şi Bruxelles şi am văzut oameni care treceau prin faţa standului României şi se uitau la imagini şi nu credeau că este aşa ceva în România. Problema, în Franţa, e că nu se ştie nimic despre România, din punct de vedere turistic. România este o ţară cu ambianţe diferite şi asta le spun de fiecare dată celor care vin aici în vacanţă sau în vizită,  că merită descoperite Delta Dunării, Maramureşul, centrul Transilvaniei sau sudul României”, a explicat Pascal Garnier.

Cu ajutorul său, peste 3.000 de francezi au descoperit frumusețile din Bucovina, Maramureș sau din Delta Dunării. De altfel, toţi turiştii pe care i-a adus din ţara natală pe meleagurile din Bucovina au ca punct de oprire Mănăstirea Putna, acolo unde Pascal le explică istoria locului şi cine a fost Ştefan cel Mare şi Sfânt.

„Pentru a putea înţelege cine a fost acest domnitor extrem de important în istoria românilor, le explic că este o combinaţie între Ioana dArc, Napoleon şi Charles de Gaulle. Prima pentru apărarea creştinătăţii, al doilea pentru că a organizat un stat stabil şi puternic, iar cel de-al treilea pentru a fost extrem de important pe partea de rezistenţă. În felul acesta le dau nişte repere cunoscute, iar turiştii francezi nu vor uita niciodată cine a fost Ştefan cel Mare şi Sfânt”, a povestit Pascal Garnier.

Pascal este membru și în Asociația pentru Turism Bucovina și discută cu autoritățile locale despre promovarea obiectivelor turistice. Recent, a cumpărat o casă veche de peste 100 de ani pe care vrea să o transforme în muzeu.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll


::placeholdeR–>

În proiectele lui Pascal sunt implicate și autoritățile locale din Putna.

„Terenul a fost cumpărat, dar casa nu prezenta un interes pentru proprietarul terenului, şi atunci, singura soluţie ca s-o salvez era să o cumpăr eu. Nu am cumpărat-o ca să fie casa mea de locuit, ci pentru a amenaja aici o casă-muzeu”, a precizat Pascal Garnier.

Francezul stabilit la Putna a amenajat și un traseu turistic pentru a pune în valoare patrimoniul istoric. Parte din bani au provenit din Franța, dar și din donațiile localnicilor din Putna.

sursă foto: Monitorul de Suceava


VIDEO/Anatolie, pianistul care cântă la Opera Română și înoată în lacuri aproape înghețate. “Aici vorbești cu zeii!”


 

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News