Pentru că, la început de an, nu trebuie să uiți de plata impozitelor. Ai primit bani de la stat după ce pandemia te-a lăsat fără venituri? Dacă ajutorul nu a fost încasat în baza unui contract de muncă, anul acesta trebuie să-ți plătești impozitele pentru ei. Până când, unde și cum se depun declarațiile unice de venit îți explică jurnalistul Lucian Davidescu.
Astfel, persoanele care au primit bani de la stat anul trecut ca urmare a reducerii de venituri cauzată de pandemie – avocați, întreprinzători sau beneficiari ai drepturilor de autor – trebuie să-și declare anul acesta veniturile respective la stat și să plătească pentru ele impozit pe venit și contribuții de asigurări sociale. Aceasta este noutatea absolută a Codului Fiscal anul acesta în privința declarației unice pentru impozit pe venit. Măsura nu li se aplică celor care au încasat ajutor de la stat în baza unui contract de muncă.
Citește mai multe, aici.
Asigurarea auto se scumpește din nou. De data asta, primești și ceva în schimb
Prețul polițelor RCA ar putea crește cu până la 10-20%, după ce opțiunea de decontare directă, pe care acum o cumpără doar un șofer din 30, va deveni obligatorie. Guvernul lucrează la o Ordonanță de Urgență în acest sens.
O mare parte a problemelor de pe piața asigurărilor de răspundere civilă auto s-ar putea rezolva odată cu adoptarea acestei OUG prin care mecanismul de decontare directă a pagubelor devine obligatoriu. Concret, asta înseamnă că șoferul a cărui mașină este avariată din vina altuia va fi despăgubit de propriul asigurător, urmând ca acesta să recupereze paguba de la asigurătorul șoferului vinovat.
Măsura vine pentru a ameliora situația în care unii șoferi își alegeau polița nu în funcție de reputația firmei de asigurări, ci exclusiv în funcție de prețul cel mai mic. Dacă OUG va fi adoptată, atunci de calitatea asigurării va beneficia chiar șoferul care a cumpărat-o.
Citește articolul Asigurarea auto se scumpește din nou. De data asta, primești și ceva în schimb
Doi români, printre micii investitori în luptă cu speculatorii de pe Wall Street
Și, pentru că vorbim de investiții, nu ar strica să citești și povestea a doi români care au participat la atacul micilor investitori de pe Wall Street.
Adrian P. este project manager la o multinațională din domeniul IT din România. Începând de anul trecut, odată cu declanșarea pandemiei de coronavirus, a început să investească pe bursele din Statele Unite.
Folosește aplicația Revolut și nu joacă sume mari. Până acum a investit circa 3.500 de dolari. Zilele acestea au fost intense pentru el. Și asta pentru că a participat la „atacul” dat de micii investitori împotriva speculatorilor. A participat la efortul colectiv cu 80 de dolari la achizițiile de acțiuni ale lanțului cinematografic AMC. Spune că la salariu va mai pune 100 de dolari.
Este dispus chiar să piardă tot ce investește în aceste acțiuni. Scopul este cumpărarea de titluri și ținerea lor astfel încât prețul să crească, iar speculatorii să înregistreze pierderi. Dar nu banii sunt miza. Importantă este transmiterea unui mesaj, explică Adrian. „Este un moment istoric în care micul investitor, omul de rând, are șansa să schimbe modul în care se fac afacerile pe piețele financiare”.
Cum a fost posibilă răscoala de pe Wall Street
Iar dacă ai citit acest articol, e bine să-l citești și pe următorul: Cum a fost posibilă răscoala de pe Wall Street și lecțiile acțiunii civice care i-a îngenuncheat pe baronii de la bursă.
Câteva milioane de oameni s-au mobilizat și au decis să contracareze pariul pe scădere făcut de fondurile de investiții împotriva unui distribuitor de jocuri video. Efectul: cel puțin două dintre fondurile țintite au fost îngenuncheate, cu pagube de ordinul a câteva miliarde de dolari. Consecințele haiduciei de pe bursă pentru piețe, pentru investitori, pentru clienți și pentru tine le poți descoperi aici.
***
„Școala de bani” este o secțiune publicistică având ca temă educația financiară, finanțată de BCR, dar cu un conținut editorial independent. BCR nu a avut niciun control asupra acestor articole, nu le-a văzut înainte de publicare, ele fiind scrise independent de redacția Libertatea. Acesta este ultimul articol din această serie.
foto: 123rf.com
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro