UPDATE ora 16.00 Comisia specială pentru elaborarea Codului administrativ a dat, miercuri, un vot de admitere asupra raportului privind acest act normativ.
Raportul a fost adoptat cu 12 voturi pentru şi unul împotrivă – senatorul USR Florina Presadă. Proiectul va intra în dezbatere la Senat săptămâna viitoare.
Senatorul USR Florina Presadă a cerut suspendarea dezbaterilor pe Codul administrativ întrucât judecătorii Curţii Constituţionale au admis parţial sesizarea de neconstituţionalitate formulată de partidul său privind înfiinţarea acestei comisii.
„Codul administrativ nu trebuia să intre într-o comisie specială, ci în Comisia de administraţie publică. Ştim cât este de nociv acest Cod. Ştiu bine ce s-a întâmplat în aceste şedinţe. Noi ne-am opus încă de la început acestui proiect, pentru că politizează administraţia publică. Am cerut întreruperea lucrărilor comisiei”, a mai afirmat Presadă.
În replică, preşedintele comisiei a spus că lucrările vor continua până apare decizia CCR. „Continuăm lucrările până apare decizia, vom respecta decizia CCR. Sunt nişte puncte, discutăm pe lege. Nu cred că dăunează nimănui să avem alte opinii”, a punctat Ciolacu.
UPDATE ora 14.30. Parlamentarii din comisia de Cod administrativ au adoptat, miercuri, amendamentul prin care se introduc pensiile speciale pentru aleșii locali, primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene. Nu vor putea primi această pensie cei care au fost condamnați definitiv în justiție pentru fapte de corupție.
Pensile aleșilor locali vor fi plătite de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării Regionale.
Au fost invitați la discuții reprezentanți din Ministerul Muncii şi de la Justiţie. Potrivit ultimei variante de amendament, indemnizațiile speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene ar urma să să plătească din bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării Regionale.
Potrivit primului amendament discutat în comisia specială, „recalcularea pensiilor se face potrivit principiului contributivităţii. Baza legală pentru recalcularea acestor pensii este media veniturilor brute realizate în ultimele şase luni consecutiv din ultimul an de activitate, dar nu mai mult de 65% din media veniturilor lunare brute realizate de la 1 ianuarie 2018. Recalcularea se face la cerere, la îndeplinirea condiţiilor pentru limita de vârstă de către cei care au deţinut cel puţin un mandat întreg şi nu au decizii definitive de condamnare pentru fapte de corupţie”.
A doua propunere se referă la introducerea pensiilor speciale: „Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă al celor prevăzuţi la alin. 2) – primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene – se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), şi se plăteşte de către acesta, iar modul de aplicare a prevederilor prezentului articol se stabileşte prin norme metodologice, aprobate prin Hotărâre de Guvern”.
Senatorul USR Florina Presadă a acuzat Ministerul Dezvoltării Regionale că „a ajuns să plătească pensii”, care vor contribui la adâncirea unui deficit bugetar deja existent.
„Avem nu ştiu câte sisteme speciale de pensii. Le plătim, mai ales pe ale parlamentarilor, le plătim acum şi pe ale primarilor. Sigur, îndreptăm amendamentele după cum spune Curtea Constituţională, dar v-aţi întrebat dacă este corect? De ce nu modificăm indemnizaţia primarului, în loc să creăm un fond special de pensii la MDRAP, pentru că asta se propune acum”, a spus Presadă.
USR a făcut o simulare, potrivit căreia un primar de comună ar obţine 1.500 de lei pe lună, iar primarul Capitalei, Gabriela Firea, peste 5.000 de lei pe lună.
Liberalul Florin Roman a declarat că solicitările primarilor „sunt legitime atât timp cât alte categorii profesionale beneficiază de drepturi suplimentare pentru activitatea pe care au depus-o”.
La rândul său, senatorul UDMR Cseke Attila a declarat că CCR nu s-a pronunţat asupra faptului că indemnizaţiile nu se pot acorda aleşilor locali, ci a spus că proiectul legislativ iniţiat acum trei ani, în forma în care a ieşit din Parlament, are nişte probleme de constituţionalitate şi a indicat şi problemele exacte care pot fi remediate printr-o nouă procedură legislativă.
„Suntem în această nouă procedură legislativă, important este să ne uităm la aceste două decizii ce pârghii ne indică Curtea Constituţională cum să facem, astfel încât dacă comisia decide sau plenul celor două Camere, textul care va fi formulat şi adoptat să ridice cât mai puţine probleme”, a punctat senatorul UDMR.
Discuții despre incompatibilitățile aleșilor locali
Comisia de Cod a mai decis ca la şedinţa de miercuri să fie invitat preşedintele ANI, pentru a discuta cu acesta despre situaţia de incompatibilitate în care se pot afla sau nu aleşii locali.
Totodată, s-a adoptat un amendament care prevede că „Redevenţa obţinută prin concesionare de activităţi de exploatare a resurselor la suprafaţă se constituie venit după cum urmează: a) 40% la bugetul local al judeţului pe teritoriul căruia există activitatea de exploatare; b) 40% la bugetul local al unităţii administrative-teritoriale pe teritoriul căreia există activitatea de exploatare; c) 20% la bugetul de stat.
La sfârșitul lunii mai, parlamentarii au decis să amâne o decizie pe pensiile speciale pentru aleșii locali, pentru că amendamentele care introduc aceste indemnizații pentru limită de vîrstă sunt neconstituționale și așteaptă soluții de la instituții.
Astfel, s-a decis să se ceară un punct de vedere de la Ministerele Justiției și Muncii. Amendamentele care propun introducerea pensiilor speciale sunt semnate de Asociația Orașelor și România și de un parlamentar PSD, Simona Bucura
Citește și: Elena Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute