Piața Sudului a fost aglomerată de parcă mâine ar fi Crăciunul. Roșiile, cartofii, strugurii și merele dispăreau în sacoșele oamenilor cât ai spune „cât e kilu’?”.
„Era ca în beci în piața volantă. Frig rău”, spune Mihai Dobrinoiu. Este din Dâmbovița, are 47 de ani și o tarabă plină de mere, așezate cu grijă.
Când au fost închise toate piețele din București, în 9 noiembrie, primăriile au căutat soluții pentru a nu-i lăsa pe agricultori fără loc de muncă.
În unele cazuri, cum e Piața Obor, au fost ridicați pereții, iar vânzătorii au rămas la locul lor. Unde nu s-a putut, cum e Piața Sudului, tarabele au fost mutate în parcări sau pe trotuare, oriunde a fost spațiu.
Frigul însă le-a creat probleme producătorilor. Ei spun că au tremurat afară, la un moment dat chiar în zăpadă, iar marfa s-a stricat sub ochii lor.
„Păzeam taraba”, spune Mihai Dobrinoiu. „Nu erau clienți”.
„Grădina Colibași” și-a mutat taraba pe Facebook
Greu a fost și pentru Steluța Țecu. La cei 60 de ani ai săi, a stat în ultimele săptămâni în piața volantă instalată lângă Piața Sudului.
În supermarketuri, spune ea cu regret, producătorii români nu prea au loc de marfa de import. „Clienții vor să fie mari, să arate bine, nu vor morcovi așa, mai mici, cum cresc la noi”, ridică din umeri, arătând spre legumele din fața ei.
Lângă taraba sa vând roșii, castraveți și gogoșari Jana Neagu și fiica ei, Florentina.
Au solare în Colibași, județul Giurgiu, de care Jana e foarte mândră. În vară, Florentina a creat o pagină de Facebook, Grădina Colibași, iar în perioada în care au stat închise piețele, a primit comenzi online de la clienții fideli.
„Eu mă ocup de solare de când aveam 18 ani, iar asta mică… era mică, se lega cu baticul și făcea treabă cu noi în solar”, povestește Jana Neagu.
Pare mai puțin supărată că o lună a vândut afară, în frig, și mai degrabă deranjată că un internaut a certat-o că se laudă degeaba cu roșiile din solar, că sigur nu ea a muncit să le sape.
„Păi, dacă îi dau lui sapa, cred că o ține invers”, comentează ea. A lipit pe panoul de plexiglas fotografii printate cu ea muncind în solar, „să vadă clientul că eu am avut grijă de ele”.
„Pe cine trebuie”
În privința votului de duminică pentru parlamentare, producătorii cu care am stat de vorbă nu spun cu cine votează, dar toți se declară supărați pe Guvern. Pentru că a închis piețele, dar a lăsat deschise malluri și hipermarketuri, care au funcționat în continuare fără restricții.
„Nu a fost corect, noi am respectat măsurile. Nu înțeleg de ce s-a făcut asta”, ne spune o femeie.
Își bat joc de noi, când ne scot afară, când ne bagă înăuntru. Când crește numărul, când scade. Dar la vot nu mai e pandemie?
Producătoare:
Clienții le-au adus ceai, ca să se încălzească
Florica Grecu, 50 de ani, este ceva mai înțelegătoare. Autoritățile nu i-ar fi pus pe agricultori să treacă printr-o situație atât de grea dacă nu ar fi fost cu adevărat necesar. „Așa au crezut că e mai bine”, afirmă ea, deși recunoaște că nici ei nu i-a fost ușor.
Are cartofi, ceapă și usturoi, ce a mai rămas din producția pe anul acesta. Multă marfă a fost aruncată – a degerat din cauza frigului din ultimele săptămâni.
Cât au stat în piața volantă, clienții fideli care locuiesc în zonă le-au adus ceai și cafea, ca să se încălzească.
„A fost foarte greu să vindem în frig. Mă dor genunchii, spatele. E foarte bine că ne-am întors, dar mi-e teamă că o să ne închidă la loc. Știți să ne închidă din nou?”, întreabă producătoarea.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 16
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro