Incepand de saptamana viitoare, adica de la 1 ianuarie 2002, la toate punctele de trecere a frontierei se va gasi ghidul turistic elaborat de Ministerul de Interne si Ministerul Turismului. Ghidul se va distribui gratuit si se va mai gasi la aeroporturi, la sectiile de politie, la serviciile de pasapoarte, la agentiile de turism si cabinete medicale. Documentul incearca sa vina in ajutorul romanilor care doresc sa calatoreasca in tarile din spatiul Schengen si cuprinde de la sfaturi utile si adrese in caz de urgenta pana la viteza cu care trebuie sa circuli in aceste tari, daca transportul se face cu autoturismul.
Cetatenii romani posesori de pasapoarte valabile pot calatori fara vize, pentru o perioada de scurt sejur, in urmatoarele state: Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania si Suedia.
Calatoriile efectuate intr-unul sau in mai multe state din spatiul Schengen nu trebuie sa depaseasca 90 de zile pe parcursul unui semestru – luandu-se in calcul prima intrare in spatiul Schengen. Depasirea cu o singura zi a perioadei mentionate reprezinta sedere ilegala si, in mod automat, la iesirea din spatiul respectiv, datele personale din pasapoartele celor in cauza sunt comunicate Sistemului de Informatii Schengen.
Drept urmare, autoritatile competente instituie, pentru o perioada cuprinsa intre 5 si 10 ani, masura interzicerii intrarii in statele membre Schengen fata de persoanele care nu au respectat regula sederii de pana la 90 de zile. Totodata, institutiile abilitate ale statului pe teritoriul caruia s-a inregistrat sederea ilegala informeaza autoritatile romane care, potrivit reglementarilor in vigoare, intreprind fata de cei vinovati masura retragerii pasaportului romanesc pentru o perioada de pana la 3 ani.
Decizia interzicerii intrarii in spatiul Schengen este luata, de asemenea, la cererea oricarui stat membru in situatia in care, pe teritoriul sau, un cetatean roman desfasoara munca la negru – indiferent de durata sederii.
In acest sens, este necesar ca toti cetatenii romani ce intentioneaza sa initieze activitati lucrative – inclusiv pe termen scurt, sezonier – sa obtina inainte de a intra in spatiul Schengen vize de munca de la ambasadele statelor respective la Bucuresti.
Ce trebuie retinut cand va aflati in spatiul Schengen:
Inainte de a solicita ceva, saluta persoana respectiva, zambindu-i;
Foloseste mereu expresia: „Va rog!”;
Respecta legislatia tarii in care te afli, iar daca nu o cunosti, adapteaza-ti comportamentul la legile bunului-simt;
Respecta regulile de politete universal valabile;
Respecta persoanele cu care te intalnesti;
Pastreaza toate documentele justificative ale cheltuielilor facute;
Ai grija de actelle proprii;
Respecta interdictiile si indicatiile din orasele si locurile in care te deplasezi (interzicerea fumatului, locurile de parcare etc.);
Ia asupra ta numai strictul necesar si doar banii de care ai nevoie;
Depune banii si valorile in seiful hotelului;
Lasa pasaportul in seiful hotelului si retine o fotocopie.
Ce nu trebuie facut:
Sa nu treceti granita in masina altcuiva, pentru ca nu stiti ce se afla in ea;
Sa nu murdariti sau sa aruncati resturi de tigari pe strada ori in locurile publice;
Sa nu va implicati in probleme legate de consumul si traficul de droguri (in unele tari exista chiar pedeapsa cu moartea pentru astfel de fapte!);
Sa nu duceti pachete peste granita pentru alte persoane, pentru ca nu se stie ce pot contine;
Autoritatile statelor respective atentioneaza cetatenii straini asupra obligatiilor, prin afisarea acestora la punctele de trecere a frontierei.