Moartea Silviei, o alpinistă experimentată și cunoscută în lumea iubitorilor de munte de la noi, a fost anunțată de Salvamont Bușteni, la o zi după ce tânăra plecase să facă traseul din Bucegi. Era a doua oară în cinci zile când mergea pe Albișoara Gemenelor, după ce urcase acolo și pe 7 ianuarie.
Atunci nu făcuse și bucata de traseu care presupunea și cățărare, așa că a decis să urce din nou și a postat un mesaj pe blogul personal, legat de ascensiune.
„Planul era să urc Albișoara Crucii 2A pentru că găsisem un articol în blogul meu și am salvat toate info în iPhone ca să mă informez, dacă nu găsesc continuarea. Dar am nimerit în Albișoara Gemenilor 2A. Și am continuat așa! Am ales să urc pe porțiunea cu gheață și puțină zăpadă, evitând porțiune cu mai multă zăpadă. Îmi place așa, deși teoretic e riscant”, a scris Silvia.
În aceeași zi, pe Facebook, fata a mai postat un mesaj, în care anunța o nouă urcare pe același traseu și că i-ar plăcea să găsească tovarăș de aventură: „Ce experiență solo. Vreau să mă mai duc să mai încerc o dată, căci condițiile mi s-au părut f f bune și faine. Poate solo, sau poate se oferă cineva să vine cu mine….”.
Silvia și-a filmat ascensiunea de pe 7 ianuarie, chiar pe traseul pe care, 5 zile mai târziu, pe 12 ianuarie, avea să moară. „Să știți că sunt foarte antrenată și foarte echipată, nu fac așa, pur și simplu!”, spune Silvia, pe una dintre filmări.
Miercuri, fata a plecat de la Brașov pentru o nouă ascensiune, din nou singură. A doua zi își aniversa ziua de naștere și i s-a părut potrivit să-și omagieze sora geamănă, pe Iulia, cu o cățărare pe Albișoara Gemenilor.
„Pe la amiaza, aceasta nu a mai răspuns la telefon, iar familia a început sa se îngrijoreze. Salvamontiștii din Bușteni și Prahova au primit apelul de urgenta în jurul orei 18.00. O echipă aflată pe platou a încercat imediat să plece spre Vf. Caraiman, dar viscolul puternic cu transport de zăpadă a făcut imposibilă deplasarea.
O altă echipă a plecat din Bușteni pe urmele fetei, dar când au ajuns în zona de creastă, vântul puternic a șters urmele celei dispărute și aceasta nu a putut fi găsită.
Azi dimineață, pe lumină, o altă echipă a reușit să localizeze victima. Era căzută pe un versant SE-ic fără semne vitale”, a scris pe Facebook Salvamont Bușteni. Deși a sosit un elicopter, salvamontiștii nu au reușit să recupereze corpul fetei joi, acest lucru întâmplându-se abia vineri de dimineață.
Într-un interviu pentru site-ul eclimb.ro, Silvia spunea în 2015: „Mă cațăr pentru că nu pot SĂ NU mă cațăr. Mă cațăr pentru tot ce reprezintă pentru mine cățăratul. Mă cațăr pentru că dacă nu m-aș cățăra ar trebui să îmi fac abonament la un psihoterapeut, apoi la un doctor de oase, apoi la un doctor de mușchi atrofiați și înțepeniți…”.
În 2011, Silvia a avut un accident extrem de grav în Alpi, unde a căzut de pe o stâncă mai bine de 6 metri. Atunci a avut nevoie de multe luni de recuperare, dar n-a renunțat la cățărare. Acum, toți cei care au cunoscut-o o omagiază pe rețelele de socializare.
„Ani frumoși în lumină, draga mea Silvia Murgescu. Îți mulțumesc că mi-ai permis să fac parte din viața ta. Îți mulțumesc pentru ce am învățat de la tine. Poate într-o dimensiune paralelă, acum sărbătorim ziua ta și a Iuliei, împreună, cu Titus, cu Mamita cu Lizuca, cu Marius care a făcut tiramisu, prăjitură ta preferata. Noi am aprins lumânări, tu suflă în ele de acolo de sus. Te iubim”.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro