În perioada februarie 2023 – ianuarie 2024, încălzirea a atins 1,52 grade Celsius peste temperatura medie din perioada preindustrială – înainte ca oamenii să înceapă să ardă cantități mari de combustibili fosili.
Liderii mondiali și-au luat angajamentul prin Acordul de la Paris din 2015 să încerce să limiteze creșterea temperaturii pe termen lung la 1,5 grade Celsius, prag considerat esențial pentru a evita efectele cele mai dăunătoare.
Această primă depășire pe parcursul unui an nu încalcă Acordul de la Paris, dar aduce lumea mai aproape de încălcarea acestuia, notează BBC. Oamenii de știință spun că măsurile urgente de reducere a emisiilor de carbon pot încă să încetinească încălzirea.
„Depășirea (unei medii anuale de încălzire de 1,5 grade C) este semnificativă. Este un alt pas în direcția greșită. Dar știm ce trebuie să facem”, a declarat profesorul Liz Bentley, director executiv al Royal Meteorological Society.
Cea mai caldă lună ianuarie din istorie
De altfel, această depășire înregistrată pe parcursul unui an nu este o surpriză majoră, spun specialiștii. Ianuarie a fost a opta lună la rând când au fost înregistrate recorduri de căldură, precum și cea mai călduroasă primă lună a anului din istorie, a anunțat joi Serviciul Copernicus.
Luna trecută a depășit astfel precedenta cea mai călduroasă lună ianuarie, cea din 2020, consemnată în registrele Copernicus care conțin date din 1950.
Temperaturile ridicate din ianuarie 2024 vin după ce 2023 a ajuns să fie considerat cel mai cald an, conform înregistrărilor globale care merg până în 1850.
Fiecare lună începând din iunie 2023 a fost cea mai caldă din lume înregistrată vreodată, comparativ cu luna corespunzătoare din anii anteriori. Totul, în condițiile în care schimbările climatice provocate de om și fenomenul meteorologic El Niño, care încălzește apele de suprafață din estul Oceanului Pacific, au dus la creșterea temperaturilor.
„Reducerea rapidă a emisiilor de gaze cu efect de seră este singura modalitate de a opri creșterea temperaturilor globale”, spune directoarea adjunctă a Serviciului Copernicus, Samantha Burgess.
Deși există unele diferențe referitoare la modul în care sunt estimate temperaturile globale, toate seturile de date majore coincid cu privire la traiectoria recentă a încălzirii și la faptul că lumea se află de departe în cea mai caldă perioadă de la începutul înregistrărilor moderne. Și suprafața mării se află la cea mai ridicată temperatură medie înregistrată vreodată.
De ce a fost depășit în ultimul an pragul de încălzire de 1,5 grade Celsius
În mare parte, responsabile pentru încălzirea înregistrată în ultimul an sunt activitățile umane dependente în principal de arderea combustibililor fosili, care eliberează gaze care încălzesc planeta, cum ar fi dioxidul de carbon, spun specialiștii.
De asemenea, în ultimele luni, fenomenul natural de încălzire a climei, cunoscut sub numele de El Niño, a dat un impuls suplimentar temperaturii aerului, deși, în mod normal, acesta ar fi doar de aproximativ 0,2 grade Celsius.
Temperaturile medii globale ale aerului au început să depășească pragul de încălzire de 1,5 grade Celsius aproape zilnic în a doua jumătate a anului 2023, când El Niño a început să își facă efectul, iar acest lucru a continuat și în 2024.
Fenomenul El Niño a început să slăbească luna trecută, iar oamenii de știință au indicat că ar putea trece la corespondentul său mai rece, La Nina, în cursul acestui an.
În ce măsură mai poate fi limitată încălzirea globală
În ritmul actual al emisiilor, obiectivul stabilit în 2015 la Paris de limitare a încălzirii la 1,5 grade Celsius ca medie pe termen lung – și nu pe un singur an – ar putea fi depășit în următorul deceniu, notează BBC, adăugând că aceasta ar fi o piatră de hotar extrem de simbolică, dar că cercetătorii spun că nu ar marca o prăpastie climatică.
„Nu este un prag dincolo de care schimbările climatice vor scăpa de sub control”, spune profesorul Myles Allen de la Universitatea din Oxford și Gresham College.
Totuși, impactul schimbărilor climatice ar continua să se accelereze, o mostră fiind valurile de căldură extreme, secetele, incendiile de pădure și inundațiile din ultimele 12 luni.
„Fiecare zecime de grad de încălzire provoacă mai mult rău decât ultima”, explică profesorul Allen.
Cercetătorii încearcă însă să sublinieze că oamenii încă mai pot influența traiectoria încălzirii planetei.
Lumea a făcut unele progrese, tehnologiile ecologice, precum energiile regenerabile și vehiculele electrice, fiind în plină expansiune în multe părți ale lumii. Acest lucru a însemnat că unele dintre cele mai pesimiste scenarii de încălzire de 4 grade Celsius sau mai mult în acest secol – considerate posibile în urmă cu un deceniu – sunt acum mult mai puțin probabile.
De asemenea, specialiștii cred că încălzirea va fi oprită mai mult sau mai puțin odată ce se va ajunge la emisii nete de carbon zero.
Aura1 • 10.02.2024, 06:05
Normal că asistăm la o încălzire globală mai accelerată, fără Schengen la frontierele terestre, unde sunt cozi kilometrice de tiruri, protestele celor din agricultură care au ieșit la defilare în toată Europa că la paradă, fără să se gândească le emisiile produse, mai vine și un fenomen natural și încălzește apele....clar se depășesc normele...
Marica13 • 09.02.2024, 17:36
Păi să mai termine cu atâtea vapoare și avioane și tiruri pe șosele există tren pe linie electrificată