Membrii delegaţiei chineze prezenţi în Elveţia au avut numeroase ocazii de a sta faţă în faţă cu omologii lor ucraineni, fie la Berna, fie la Forumul Economic Mondial de la Davos, dar acest lucru nu s-a întâmplat, Beijingul continuând să fie de partea lui Vladimir Putin.
Chiar înainte de summitul de pace multinaţional din Alpii elveţieni, şeful de cabinet prezidenţial al Ucrainei, Andrii Iermak, a declarat că este imperativ ca Beijiningul să se alăture discuţiilor de pace şi a lăsat să se înţeleagă că Zelenski va avea ocazia să discute cu premierul chinez Li Qiang.
În cele din urmă, Ucraina nu a făcut niciun progres în a determina China să se angajeze în discuţii, iar Zelenski şi Li nu au reuşit să-şi vorbească.
Decizia Chinei de a nu se întâlni cu ucrainenii pare să fie intenţionată şi nu rezultatul unei probleme de program.
Un oficial american de rang înalt citat de Politico sub acoperirea anonimatului a declarat că Beijingul a respins cererea Kievului pentru o întâlnire care să aibă loc la un moment dat în timpul vizitelor lor reciproce în Elveţia.
Un alt oficial american de rang înalt a declarat că Beijingul a refuzat orice întâlnire după ce a fost îndemnat de Rusia să înceteze întâlnirile diplomatice cu Ucraina.
Un oficial ucrainean a contestat această caracterizare, spunând că nu a existat nicio întâlnire cu oficialii chinezi în programul delegaţiei şi că Kievul nu a solicitat niciodată una. Oficialii chinezi nu au răspuns la o solicitare de comentarii, menţionează publicaţia de la Bruxelles.
Un oficial de rang înalt al Uniunii Europene a declarat că blocul a îndemnat China să reînnoiască contactul direct cu Zelenski, subliniind că o întâlnire cu Li în Elveţia ar fi fost un pas pozitiv.
Zelenski, discuții cu reprezentanții SUA și cu președinta Comisiei Europene
Fără o întâlnire cu China în programul său, Zelenski şi-a petrecut timpul coordonându-se cu partenerii-cheie, şi anume consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, şi secretarul de stat Antony Blinken, precum şi cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Volodimir Zelenski şi Li Qiang au transmis la Davos mesaje foarte diferite: Li a prezentat China ca fiind un loc sigur în care se poate investi, în ciuda problemelor sale economice – aruncând pe parcurs câteva săgeţi la adresa Statelor Unite – în timp ce Zelenski l-a atacat pe Putin şi a încercat să găsească sprijin pentru cauza Ucrainei.
Acesta este cel mai recent semn că China nu are nicio intenţie de a face presiuni pentru a pune capăt războiului la scară largă al liderului rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei.
În schimb, China a fost de partea Rusiei, furnizând forţelor sale materiale de uz militar care au susţinut efortul de război al Moscovei, în ciuda presiunilor şi sancţiunilor occidentale, arată Politico.
FOTO: Hepta
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!