”Din punctul meu de vedere, personal, vă spun că acel părinte care refuză vaccinarea și pune în pericol, inconștient, viața copilului și decide el asupra copilului, dacă copilul respectiv face sau nu poliomelită, face sau nu rujeolă, moare sau nu, eu cred că aici tot ceea ce înseamnă servicii sociale, Protecția Copilului, iertați-mă, dar alți părinți sunt decăzuți din drepturi pentru fapte mult mai puțin grave”, a spus premierul.
El a mai continuat: ”Atunci când un părinte își condamnă practic la moarte, iertați-mă, nu știu în ce măsură se mai poate vorbi despre drepturi părintești”.
Premierul Tudose spune că este nevoie de soluții „de bun-simț” în privința vaccinării copiilor, dar în conformitate cu legea. „Sunt soluții care țin de bun-simț, dar care trebuie ținut cont și de tot ce înseamnă cadru legal. Și o anchetă a celor de la Protecția Copilului, de la asistență socială” a arătat Tudose.
Florian Bodog, ministrul Sănătății, a prezentat recent un pachet de măsuri pentru limitarea efectelor epidemiei de rujeolă, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne. Carmen Dan a dat asigurări că MAI sprijină această campanie.
Am solicitat prefecților să se implice personal. Am discutat despre asumarea unui termen de o săptămână pentru ca în fiecare județ să se facă o evaluare a tuturor comunităților vulnerabile, mă refer aici la acele zone cu acces dificil la serviciile medicale sau în care nu există medici de familie. În aceste comunități este de așteptat ca procentul copiilor vaccinați să fie unul redus. Aceste zone urmează să fie identificate și comunicate Ministerului Sănătății, a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan.
Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care un părinte nu dorește să-și vaccineze copilul, Bodog a spus că acesta are dreptul să facă acest lucru, urmând să-și declare refuzul în scris la medicul de familie. „Doresc să aducem echipa medicală lângă comunitățile defavorizate, nu să aducem copiii cu forța la vaccin”, a adăugat Bodog.
Citește și: Atenție, curentul electric se scumpește cu 30-40%!