Trupele străine conduse de militarii din Rusia vor începe retragerea din Kazahstan în două zile, a anunțat președintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev în parlament. Militarii din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) vor finaliza retragerea din țară în următoarele zece zile, a adăugat liderul țării, marți.
Anunțul președintelui pare a marca un final de etapă, după manifestațiile violente antiguvernamentale soldate cu 164 de morți și mulți răniți, potrivit informațiilor. Intervenția CSTO, condusă de militarii ruși, a început săptămâna trecută, după ce chiar Tokaev a lansat un apel la ajutor către Moscova, pe fondul deteriorării situației din țară.
Tot marți, Tokaev l-a nominalizat în funcția de premier pe Alihan Smailov, fost vicepremier în guvernul demis de președinte după izbucnirea protestelor. Smailov a și fost votat imediat în funcție de parlamentul controlat fără probleme de partidul puterii.
Mişcarea de protest a început în Kazahstan după scumpirea gazelor, apoi s-a extins în marile oraşe, în special la Almatî, capitala comercială, unde poliţia a tras cu gloanţe reale asupra manifestanţilor care au luat cu asalt clădiri oficiale.
Refuzând orice dialog cu manifestanţii, preşedintele Tokaev a autorizat vineri forţele de ordine „să tragă fără avertisment”.
Tokaev a declarat luni că revoltele au fost o „tentativă de lovitură de stat” comisă de „combatanţi înarmaţi”, asigurând totodată că forţele sale nu ar trage „niciodată” împotriva unor manifestanţi paşnici.
Deocamdată, singurul „terorist” arătat pe toate canalele televiziunii de stat kazahe în weekend, cu un chip însângerat şi urme de tortură, s-a dovedit a fi un pianist de jazz din Kârgâzstan, venit în turneu în data de 2 ianuarie în Kazahstan, relatează portalul independent Meduza.io, citat de Agerpres.
În conflict cu fostul lider al țării
În vreme ce a vorbit despre terorism, Tokaev a admis, implicit, problemele economice și disparitățile din țară, dar a preferat să dea vina pentru așa ceva pe mentorul și predecesorul său, Nursultan Nazarbaev.
Nazarbaev, care a condus țara de la independența din 1989, s-a retras în 2019 în postul de șef al Consiliului de Securitate, de unde a continuat să influențeze politica. În toiul revoltelor, Tokaev l-a înlocuit și din această funcție.
Marți, actualul lider a continuat să se delimiteze de mentorul său. El a acuzat că Nazarbaev a favorizat apariţia unei „caste a bogaţilor”, care domină această ţară bogată în hidrocarburi şi populaţia sa.
„Din cauza primului preşedinte, Elbasî (şeful naţiunii – n.r.), în ţară a apărut o castă de companii foarte profitabile, oameni foarte bogaţi. Cred că a venit timpul să plătim tribut poporului din Kazahstan”, a spus Tokaev.
Fiicele, ginerii, nepoţii şi alte rude ale fostului preşedinte Nazarbaev controlează poziţii şi interese economice extrem de importante în această ţară din Asia Centrală.
Este neclar unde se află în acest moment Nazarbaev, dar în weekend, un purtător de cuvânt a declarat că fostul președinte era încă în Kazahstan, în ciuda zvonurilor cum că ar fi părăsit țara.
În weekend, un fost premier al lui Nazarbaev a explicat de la Londra, unde se află în exil, că actualul președinte Tokaev se află într-un conflict cu facțiunea lui Nazarbaev, care are în continuare posibilitatea de a se mobiliza.
„Oamenii care tocmai au fost învinşi sunt foarte bogaţi. Au un uriaş capital peste hotare, inclusiv în Marea Britanie”, a afirmat el. „Aceşti bani trebuie să fie înapoiaţi ţării şi folosiţi pentru a dezvolta economia. Dacă asta nu se face, aceşti oameni vor folosi banii pentru a destabiliza situaţia din ţară”, a spus Akezhan Kazhegeldin, potrivit Reuters, citată de Agerpres.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!