Numirea generalului rus Serghei Surovikin ca responsabil pentru operațiunile militare din Ucraina înseamnă că Moscova a ales modelul sirian de război, afirmă politologul ucrainean în interviul pentru agenția de presă UNIAN de la Kiev.
Politologul ucrainean subliniază că Surovikin este un militar crud, pentru el nu contează câți vor muri și dacă vor avea de suferit civilii. Este un general „fără principii morale elementare”, un „nou Jukov” al Rusiei. „Ei au înțeles că Ucraina nu poate fi acaparată, victoria pe câmpul de luptă este practic imposibilă, de aceea au decis să distrugă acest stat cum au distrus Siria”, arată Oleg Soskin.
Rusia bombardează masiv cu rachete orașele ucrainene pentru a câștiga timp. În caz contrar, consideră analistul, armata ucraineană deja ar fi eliberat Hersonul.
„Conducerea Federației Ruse a luat două decizii: să șteargă Ucraina de pe fața pământului, ca națiune, ca popor și să aplice metoda Stalin-Jukov, adică să trimită cât mai multă carne de tun pe front”, arată Oleg Soskin.
Oleg Soskin a prognozat încă din 2014 că Rusia va ataca Ucraina pe scară largă, iar acest eveniment va schimba fundamental politica globală.
Rusia este un lagăr de concentrare, iar Putin a ales escaladarea globală
Analistul politic ucrainean susține că Occidentul nu trebuie să spere că rușii se vor răscula împotriva elitelor politice, deoarece Putin a transformat Rusia într-un lagăr de concentrare.
„Este o generație de sclavi, iar sclavii nu pot face nimic. Toți cei care au avut minte au fugit chiar în data de 24 februarie din Rusia”, consideră Soskin.
Kremlinul a schimbat mai mulți generali, a încercat să prezinte opiniei publice vinovații pentru eșecurile din Ucraina. Drept rezultat cresc contradicțiile din interiorul elitei politice ruse, însă Vladimir Putin va încerca să bruieze aceste semnale ale schimbărilor politice interne prin noi și noi etape de escaladare a conflictului.
„Putin vede că nu are niciun rezultat și alege escaladarea, face situația mult mai tensionată, dar nu îl ajută momentan pentru că înfrângerile vin una după alta. Nici economia nu este dintre cele mai bune acolo”, menționează expertul ucrainean.
Practica procesului revoluționar ne arată că o răscoală a sclavilor va avea loc doar atunci când ei vor simți foamea și vor fi trecuți la un regim centralizat și raționalizat de alimentare. Mobilizarea încă nu este pentru ei un argument.
Oleg Soskin, directorul Institutului de Transformare a Societății din Kiev:
Putin îi va ordona lui Lukașenko să atace Ucraina dinspre nord
Politologul ucrainean susține că războiul lui Putin este de-abia la început și va dura încă 10 ani după cum a durat 8 ani faza hibridă a confruntării ruso-ucrainene: din februarie 2014 până în februarie 2022.
„În război urmează să intre Belarus, dar nu oricând. Atunci când Ucraina va elibera Hersonul, Putin îi va ordona lui Lukașenko să atace Ucraina dinspre nord”, prognozează specialistul.
Oleg Soskin susține că treptat războiul se va muta pe teritoriul Rusiei. „Trebuie să intrăm în adâncul teritoriului rus pentru a bloca bazele militare care ne distrug”, consideră politologul, adăugând că, de exemplu, regiunea Belgorod, de fapt, nu se va putea apăra în niciun mod.
Armata ucraineană va fi nevoită să ajungă până la Moscova, dar nu acum, ci după ce în război vor fi implicate multe alte state. Acum această idee pare ruptă de realitate, însă peste câțiva ani toți vor susține această inițiativă, susține politologul ucrainean.
Fără podul lui Putin, Crimeea se va transforma într-o rezervație
Distrugerea completă a podului lui Putin din strâmtoarea Kerci va transforma peninsula Crimeea într-o rezervație. „Credeți că rușii vor trimite transporturi și trenuri prin Melitopol și Mariupol? Este imposibil, vor fi distruse cu rachete toate vagoanele lor. Crimeea va deveni o rezervație, vor fi multe strigăte de disperare”, prognozează Soskin, adăugând că armata ucraineană ar putea recuceri până la sfârșitul anului curent localitățile Berislav și Kahovka, însemnând sistarea aprovizionării cu apă a peninsulei.
Asupra Crimeei aplanează un adevărat Armagedon, un adevărat colaps, precizează politologul.
În disperare, Putin ar putea ataca alte state europene
Pe măsură ce succesele armatei ucrainene vor fi tot mai mari, Putin va încerca să pară tot mai imprevizibil și mai ilogic pentru Occident, această carte fiindu-i necesară în joc pentru a obține cât mai multe cedări din partea comunității internaționale și a Ucrainei.
Un pas pe care Putin ar putea să-l facă este intrarea soldaților săi pe teritoriul Finlandei, Norvegiei, Suediei, Poloniei sau a statelor baltice. Expertul politic Oleg Soskin atrage atenția asupra faptului că forțele principale ale Rusiei nu sunt în Marea Neagră, ci în Marea Baltică, iar Putin are nevoie de un coridor terestru prin Polonia și Lituania până la Kaliningrad.
„Cred că Putin se gândește cu mintea lui bolnavă la o nouă escaladare. El a început să vorbească și despre statele „miliardului de aur” ca despre niște inamici istorici ai Rusiei. Nu este vorba de ceva clar pentru toți. Nu găsim aici vreo logică, nu trebuie să ne amăgim crezând că Putin acționează în baza unei gândiri raționale”, precizează Oleg Soskin.
NATO și statele din Occident – „inamicii” principali ai Rusiei
Politologul ucrainean observă o schimbare majoră de abordare în discursurile lui Putin. În timpul summitului asiatic de la Astana, liderul de la Kremlin a declarat că NATO luptă împotriva Rusiei și că „miliardul de aur” din Occident vrea să vadă Rusia la pământ.
Se vorbește mai puțin despre Ucraina și mult mai mult despre primejdiile care vin dinspre NATO, dând de înțeles rușilor că eliminarea „sponsorului” Kievului înseamnă victoria Rusiei în război.
„Rușilor flămânzi li se va spune să meargă să fure, să jefuiască un teritoriu mult mai bogat și dezvoltat. Deja observ astfel de mesaje în spațiul informațional al Rusiei”, susține Soskin.
Ucraina mai are timp până la Crăciun
Dacă actuala administrație Biden înțelege că liniștea Occidentului depinde de succesul militar al Ucrainei, nu prea se știe care vor fi opiniile „trumpiștilor” care pot să obțină în noiembrie majoritatea în Congres, în cadrul alegerilor intermediare din SUA.
„Recomand Ucrainei să se grăbească pentru că nu știm ce timpuri vin în noiembrie și decembrie. Avem octombrie, noiembrie și posibil decembrie până la Crăciun pentru a elibera regiunea Herson”, consideră Soskin, prevestind schimbări majore la nivelul politicii mondiale.
În 2023, noua administrație americană ar putea să preseze Ucraina să se așeze la masa negocierilor. Pe de altă parte și Putin nu poate să urmărească liniștit până atunci cum armata sa se retrage din sudul Ucrainei. De aceea, Oleg Soskin consideră că un nou front al războiului ruso-occidental ar putea fi deschis la sfârșitul anului curent posibil în Polonia, statele baltice, Finlanda, Suedia sau Norvegia.
„Nu degeaba Turcia și Ungaria nu permit Suediei și Finlandei să intre în NATO. Ei sunt în așteptarea atacului lui Putin. De aceea, Putin i-a promis lui Erdogan un hub de gaze naturale în Turcia, iar Ungariei i-a promis mult petrol. Aceste state au primit un os de câine pentru blocarea Finlandei și Suediei în drumul lor spre NATO”, consideră Oleg Soskin, directorul Institutului de Transformare a Societății de la Kiev.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Jumbo • 20.10.2022, 12:42
Pute de experți ucrainieni, sua și mb care dau Rusia pe moarte. Între timp, deși ucrainienii doboară drone și rachete cu sitele în fiecare zi, rămân fără infrastructura. Oricum rusii nu vor lăsa un picior de sua sau nato în Ucraina, se pare ca nici de soldat ucrainuan