Primul ventilator românesc pentru cazuri de insuficienţă respiratorie conceput, în numai câteva săptămâni, de un grup de ingineri din Târgu Mureş şi Cluj-Napoca, a trecut de prima etapă de omologare şi va începe să fie testat pe pacienţi umani, a anunţat, marţi, iniţiatorul proiectului, Răzvan Corneliu Popa.
Dacă toate testele vor fi pozitive, firma mureşeană va putea produce circa 15 aparate pe zi, astfel încât să poată suplini lipsa acestei aparaturi vitale din secţiile de Terapie Intensivă, în cazul pacienţilor cu COVID-19 şi cu alte afecţiuni respiratorii grave.
El spune că ideea s-a născut în urmă cu trei săptămâni, în acest timp derulându-se o muncă asiduă, la care şi-au adus contribuţia şi o serie de instituţii ale statului, precum şi medici militari şi civili din Târgu Mureş şi Braşov.
„Am reuşit să încropim o echipă extrem de competitivă, nu s-a ţinut cont de sâmbete, duminici, de zi sau de noapte, s-a lucrat în ultimele două săptămâni cu o echipă extrem de inimoasă, dispusă să facă sacrificii mari, care a reuşit să ajungă într-un timp relativ scurt la un rezultat pe care îl considerăm muncit şi meritat. Am remarcat şi meritul unor medici care s-au dovedit extrem de activi şi interesaţi de proiectul nostru, dar şi dornici să ne sprijine cu informaţiile pe care le deţin”, a arătat administratorul firmei mureşene, relatează Agerpres.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro