12 Apr. 2010 11:19

Probă transdisciplinară cu întrebări din mai multe materii, la bacalaureat

Distribuie

Elevii de clasa a XII-a vor susţine examenul scris de Bacalaureat, potrivit proiectului Legii educaţiei, la limba română, o materie corespunzătoare profilului şi o probă transdisciplinară, cu întrebări din mai multe materii din categoria ştiinţelor naturale, pentru clase de profil real, şi ştiinţelor sociale, pentru profil uman, a afirmat, luni, ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, la finalul şedinţei de Guvern.

‘Am adus mai multă substanţă Bacalaureatului prin introducerea unei a treia probe în examen (proba transdisciplinară – n.r.). (…) Am introdus o separare între elementul principal în jurul căruia se învârte curriculumul, o probă transdisciplinară din ştiinţele naturale sau socio-umane. Copiii învaţă, în ultimul an, doar la materiile la care vor da examen şi atunci, pentru a-i încuraja să înveţe la toate materiile, va exista această probă’, a explicat Funeriu.

Astfel, proiectul de lege aprobat de Guvern prevede că absolvenţii de clasa a XII-a vor susţine o probă scrisă transdisciplinară la limba şi literatura română şi o limbă de circulaţie internaţională (probă comună pentru elevii de la toate profilurile şi specializările), o probă scrisă la limba şi literatura maternă (probă comună pentru elevii de la toate profilurile şi specializările care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale), precum şi o probă scrisă transdisciplinară, diferenţiată în funcţie de filieră, profil şi specializare, la matematică şi ştiinţele naturii (pentru profilul real), respectiv la ştiinţe socio-umane – istorie, geografie, economie, sociologie şi psihologie (pentru profilul umanist).

Legea educaţiei va intra în vigoare în 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, dar noua formă de bacalureat se va desfăşura din 2012

Comentarii
← Inchide