Loviturile sau prinderea degetului intr-un sertar sau o usa duc la aparitia unui hematom sub unghie; o alta varianta a traumatismului este intrarea unei aschii sub unghie, iar pantofii prea stramti sau cu o forma nu foarte sanatoasa pot cauza deformari permanente ale unghiei.
In ultima situatie, unghia se ingroasa si isi pierde culoarea, de unde confuzia care se face uneori intre deformare si o micoza (ciuperca). Bineinteles, nu e vorba in acest caz doar de o chestiune de sanatate, ci si de estetica.
Si obiceiuri de felul rosului unghiilor pot duce la traume sau cauza chiar infectii. Paronychia, in varianta ei acuta, este determinata chiar de astfel de obiceiuri. Bacteriile ajung sub tesutul din partile laterale ale unghiei, care ulterior se umfla si se irita.
Se stie ca hematoamele au o culoare rosu inchis, iar aparitia lor este insotita de o durere pulsatorie.
In general, ele sunt vizibile pana la cresterea unghiei afectate. Aceasta dureaza, de regula, in jur de doua luni, la maini si patru, la picioare. Daca trauma a afectat baza unghiei, unele modificari de forma pot fi permanente.
Medicul va fi contactat daca trauma afecteaza mai mult de jumatate din suprafata unghiei. In acest caz, unghia poate cadea sau pot aparea modificari ireversibile. In unele cazuri, se pune chiar problema vaccinarii antitetanice.
De regula, traumele legate de unghii se vindeca in totalitate. Daca ele au afec-tat zona de la baza unghiei, pot aparea denivelari dupa crestere. Acestea dispar, insa, tot in functie de ritmul de crestere ulterioara.
Prevenire si tratament
Putem drena singuri un hematom.
Desi destul de simple, urmatoarele precautii sunt uneori neglijate
– va fi aleasa marimea de pantofi potrivita, pentru evitarea deformarilor permanente;
– unghiile vor fi taiate scurt, pentru a se preveni „darea lor peste cap”
– igiena atenta va fi respectata si pentru evitarea infectiilor.
Ca metode de tratament, in cazul hematoamelor se urmareste scaderea presiunii pe care acestea o exercita asupra unghiei. In lipsa unui medic, putem incalzi un ac pana la inrosirea in foc si, cu el, putem gauri unghia, creand o cale pentru drenarea sangelui. Unghia se va decolora intr-o proportie importanta.