Cum funcționează un dedurizator?

Calciul și magneziul din apa de la robinet au sarcini electrice pozitive și se lipesc de rășina din interiorul dedurizatorului când ajung în contact cu ea, iar ionii de sodiu din saramură care au de asemenea sarcini electrice pozitive, dar mai mici decât sărurile dure, le iau locul.

La un moment dat, în timpul funcționării dedurizatorului, rășina ajunge într-o fază de saturație și atunci are loc procesul de regenerare. În această etapă soluția de saramură ajunge din vasul de sare în coloana cu rășină îndepărtând calciul și magneziul care se elimină. Apoi, se trece la o clătire lentă pentru eliminarea saramurii și una rapidă cu scopul de a curăța rășina din dedurizator. La final, vasul de sare se umple din nou cu apă pentru a se obține o saramură ce va fi folosită în următorul proces de regenerare.

De ce este necesar un dedurizator?

Apa dură, cu o concentrație mare de calciu și magneziu, asstupă conductele și în timp duce la dizolvarea din ce în ce mai lentă a săpunului determinând obstrucționarea completă a coloanelor de apă. Iar singurul mod de a preveni efectele negative ale sărurilor dure din compoziția apei este procesul de dedurizare a acesteia.

Printre acțiunea negativă a apei dure din interiorul gospodăriei se numără depunerea de calcar în conductele de încălzire. Astfel, aceste tuburi de metal se îngustează și scad eficiența sistemelor de încălzire de tipul caloriferelor și boilerelor determinând un cost cu 15-20% mai ridicat.

La granița cu o viață nouă. Un reportaj-documentar Elle despre ce se întâmplă cu adevărat cu refugiații din România
Recomandări

La granița cu o viață nouă. Un reportaj-documentar Elle despre ce se întâmplă cu adevărat cu refugiații din România

De asemenea, apa dură deteriorează electrocasnicele folosite pentru curățare ca de exemplu mașina de spălat rufe sau cea de spălat vase prin depunerile de calciu și magneziu pe componentele interioare ale acestora. Chiar dacă sunt concepute special pentru utilizarea apei în procesul de spălare, astfel de echipamente se deteriorează tocmai din cauza acțiunii negative a apei pe care o folosesc.

Cu alte cuvinte, se poate spune că folosirea unui dedurizator în gospodărie prelungește viața electrocasnicelor, dar ajută și la scăderea costurilor necesare pentru încălzire.

Când este necesară investiția într-un dedurizator?

Odată afectate de apa dură, este foarte greu să repari electrocasnicele cu depuneri de calcar. De asemenea, în cazul țevilor de încălzire deteriorate, cea mai bună soluție rămâne înlocuirea lor cu unele noi. De aceea, momentul potrivit pentru investiția într-un dedurizator este înainte de apariția unei probleme reale.

Indiferent de modelul de dedurizator pentru care optezi, investiția într-un astfel de sistem se amortizează rapid prin creșterea duratei de viață a aparatelor electrocasnice, dar și a eficienței conductelor ce aparțin mecanismelor de încălzire. Întotdeauna este mai simplu să previi decât să repari. Investește într-un dedurizator azi, pentru electrocasnicele de mâine.

Mike Tyson a dezvăluit după 30 de ani singura bătaie pe care a avut-o în pușcărie: „Cineva fusese înjunghiat, eram iritat”
GSP.RO

Mike Tyson a dezvăluit după 30 de ani singura bătaie pe care a avut-o în pușcărie: „Cineva fusese înjunghiat, eram iritat”

Horoscop 21 ianuarie 2020. Peștii se găsesc dominați de gânduri negre
HOROSCOP

Horoscop 21 ianuarie 2020. Peștii se găsesc dominați de gânduri negre