Timp de mai bine de patru luni, emisarii americani au adresat avertismente din ce în ce mai stridente băncii austriece Raiffeisen Bank International,  pentru a renunța la o tranzacție din Rusia care are legături cu unul dintre cei mai puternici oligarhi din țară, arată sursa citată.

În luna mai, răbdarea Washingtonului a ajuns la capăt. Într-un ultimatum scris care a ajuns pe 8 mai la bancă, la Banca Centrală Europeană (BCE) și la guvernul Austriei, Washingtonul a amenințat că va limita accesul Raiffeisen la dolarul american, o potențială condamnare la moarte, conform unei persoane care a văzut scrisoarea, mai precizează agenția de știri.

În câteva ore, Raiffeisen a anulat acordul anunțat în decembrie, dar răul era făcut: împingând Washingtonul la limită, au fost semănate semințele neîncrederii.

Presiune pentru a ieși din Rusia

Acum, după aproape două luni, presiunea asupra băncii de a-și slăbi legăturile cu Rusia este în creștere, atât din partea Washingtonului, cât și din partea BCE, au declarat trei persoane care cunosc situația.

Raiffeisen și Austria se află în prima linie a unei presiuni globale a Statelor Unite de a izola Rusia prin consolidarea sancțiunilor bancare și blocarea accesului la produsele occidentale, la mai bine de doi ani după invadarea Ucrainei.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Reuters a vorbit cu mai mult de o duzină de persoane, inclusiv cu înalți funcționari implicați în discuțiile cu Statele Unite, Austria și autoritățile europene de reglementare, precum și cu surse care cunosc direct strategia băncii.

Banca rămâne sub presiunea internațională imediată de a se retrage din Rusia, în ciuda anulării acordului său de a cumpăra o participație la firma austriacă de construcții Strabag, deținută de oligarhul rus Oleg Deripaska.

Deripaska a declarat pentru Reuters că răspunsul SUA la tranzacție a fost „o prostie”, iar un purtător de cuvânt al omului de afaceri a reiterat că „Deripaska nu are niciun interes în Strabag în acest moment”.

Raiffeisen Bank Internațional, amenințată de SUA cu tăierea accesului la dolari, din cauza afacerilor din Rusia. Măsura ar duce la colapsul băncii
Birou Raiffeisen Bank din Moscova, Rusia. Foto: Profimedia

Nu a ținut cont de avertismente

Interviurile arată, de asemenea, că Raiffeisen nu a ținut cont de avertismentele primite în urmă cu mai bine de un an de la autoritățile europene de reglementare, care i-au atras atenția că joacă un joc riscant cu Washingtonul cu privire la afacerile sale din Rusia.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Amenințarea Washingtonului de a penaliza Raiffeisen nu a fost retrasă, iar americanii continuă să monitorizeze îndeaproape banca, relațiile sale cu Rusia și orice potențiale încălcări ale sancțiunilor, au declarat două dintre persoanele care au cunoștință de proces.

Deripaska, acuzat că s-a implicat în alegerile din SUA

Deripaska este acuzat de Statele Unite că a făcut parte dintr-o campanie susținută de Kremlin pentru a se amesteca în alegerile prezidențiale din 2016.

Un purtător de cuvânt al Raiffeisen a declarat că schimburile cu Trezoreria SUA cu privire la Rusia au fost „în general prietenoase” și că aceasta își reduce în mod continuu expunerea în această țară.

Trezoreria SUA a refuzat să comenteze pentru acest articol.

Puterea Americii

Washingtonul are puterea de a amenda băncile care încalcă sancțiunile sau de a le întrerupe accesul la dolar.

De exemplu, banca franceză BNP Paribas a fost amendată cu 9 miliarde de dolari în 2014 pentru încălcarea sancțiunilor americane privind Sudanul, Iranul și Cuba.

„Raiffeisen, și Austria, se joacă cu focul”, a declarat Nina Tomaselli, un deputat austriac din partea Verzilor, care fac parte din coaliția de guvernare a țării.

Viena, hub pentru banii rușilor

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

În timp ce multe guverne occidentale au evitat Rusia, unii politicieni austrieci au fost reticenți în a rupe legăturile moștenitoarea fostei URSS. Austriei este în continuare recunoscătoare Moscovei după ce în 1955, marea putere sovietică a decis să-și retragă trupele de pe teritoriul ei.

În schimb, Austria s-a angajat să rămână neutră.

Austria se bazează în continuare în mare măsură pe gazul rusesc, în timp ce Viena a acționat ca un hub pentru bani din Rusia printr-o rețea financiară construită după căderea comunismului.

Supraveghetorii europeni ai Raiffeisen doresc însă o acțiune imediată.

Oficialii BCE au participat la o reuniune a consiliului de supraveghere al băncii în iunie pentru a îndemna creditorul să acționeze rapid, iar autoritatea de reglementare a cerut ca acesta să prezinte în următoarele săptămâni pașii pe care îi va lua.

„Zbor în orb”

Un reglementator internațional de rang înalt a declarat că acordul eșuat cu Strabag a exacerbat relațiile cu supraveghetorii BCE ai băncii și că aceștia consideră Raiffeisen ca fiind necinstită.

De asemenea, autoritățile de reglementare se tem că „zboară în orb”, știind prea puțin despre operațiunile Raiffeisen din Rusia, a declarat o a doua persoană.

Raiffeisen a declarat că banca a redus volumul de împrumuturi și plăți în Rusia și a luat măsuri pentru a reduce depozitele de 14 miliarde de euro (15 miliarde de dolari) din această țară.

BCE a refuzat să comenteze pentru acest articol.

Imperiul austro-bancar

Cu proprietăți industriale extinse, peste 18 milioane de clienți de la Viena la Moscova și 44.000 de angajați, Raiffeisen este un pivot financiar pentru Austria și o mare parte din Europa de Est.

Rusia a devenit o sursă și mai mare de bani pentru bancă de când a început războiul din Ucraina în 2022 – reprezentând aproximativ jumătate din profiturile grupului în primele trei luni ale acestui an – deoarece comisioanele la plățile în străinătate au crescut.

Cu toate acestea, amenințarea Trezoreriei SUA de a trage covorul de sub picioare Raiffeisen continuă să țină sub presiune în conducerea acestei bănci.

Un astfel de pas ar fi „fatal”, în parte pentru că marile corporații care o folosesc pentru plăți internaționale ar pleca.

Autoritățile americane sunt conștiente de repercusiunile seismice pe care le-ar avea o astfel de mișcare asupra Raiffeisen, precum și de posibilitatea ca aceasta să se răsfrângă asupra sistemului financiar mai larg, și acționează cu precauție.

Americanii preferă ca BCE să forțeze banca

De aceea, Washingtonul ar prefera ca autoritățile europene de reglementare să forțeze banca să slăbească legăturile sale cu Rusia, au declarat cele două persoane care cunosc direct procesul.

Însă eforturile Europei de a ține în frâu Raiffeisen, ca parte a măsurilor de sufocare a economiei Rusiei în urma invaziei Moscovei în Ucraina, au fost eșuate.

Planuri de rezoluție

În primele luni ale anului 2023, BCE și autoritățile europene de reglementare din cadrul Comitetului unic de rezoluție, o autoritate care lichidează băncile cu probleme, au discutat diverse scenarii în cazul în care Raiffeisen ar intra în dificultate, au declarat două persoane la curent cu aceste discuții.

Acestea au determinat o conversație între oficiali și Raiffeisen cu privire la pregătirea unui plan pentru a face față unei crize existențiale care ar putea fi declanșată de o sancțiune americană.

Autoritatea de aplicare a sancțiunilor Trezoreriei SUA, Office of Foreign Assets Control (OFAC), a deschis o investigație privind activitățile Raiffeisen în Rusia la începutul anului 2023.

Spargerea băncii, analizată

Una dintre aceste surse a declarat că autoritățile de reglementare au analizat o posibilă spargere a băncii, dar Raiffeisen a fost reticentă în a pregăti un plan de lichidare în caz de urgență și a câștigat sprijinul oficialilor austrieci, care se temeau că orice astfel de discuție ar putea declanșa panică în cazul în care s-ar scurge informații.

Discuțiile au fost abandonate în martie 2023, când două bănci americane și Credit Suisse s-au prăbușit, distragând atenția autorităților de reglementare.

Raiffeisen a declarat că a pus capăt acordului Strabag atunci când nu au fost îndeplinite condițiile de reglementare, că nu au fost transferați bani. Banca nu consideră că accesul său la sistemul financiar american este în pericol.

Consiliul unic de rezoluție și Ministerul de Finanțe al Austriei au refuzat să comenteze discuțiile purtate în 2023.

Austriecii și sancțiunile

În timp ce țările Uniunii Europene elaborează împreună sancțiuni comune împotriva Rusiei, aplicarea acestora este lăsată la latitudinea țărilor.

În Austria, diferite ministere și autorități sunt responsabile de monitorizarea și aplicarea sancțiunilor.

Oficialii austrieci din diferite ramuri ale guvernului au sfătuit Raiffeisen în mod privat împotriva acordului Strabag, dar aceasta a continuat totuși, au declarat trei persoane familiarizate cu această chestiune.

Este dificil în Austria ca autoritățile să se ridice împotriva Raiffeisen, care face parte dintr-un grup puternic cu rădăcini în agricultura alpină și are o influență politică mare, a declarat un funcționar public.

Banca centrală a Austriei, care are puterea de a îngheța activele, a declarat că depinde chiar de bănci să se asigure că tranzacțiile nu încalcă sancțiunile.

„Avem multă legislație, dar aplicarea este extrem de slabă. Dacă țările au un interes economic, acesta prevalează adesea”, a declarat Sophia in’t Veld, un deputat al Uniunii Europene care a contribuit la adoptarea normelor privind sancțiunile.

Rusia vrea ca Raiffeisen să rămână, povestea se repetă cu Unicredit

Cu siguranță, Rusia a arătat clar că dorește ca băncile occidentale precum Raiffeisen să rămână, ceea ce ar putea face dificilă obținerea permisiunii de a pleca și de a-și scoate banii.

Banca italiană UniCredit, de asemenea prezentă în Rusia, deși la o scară mai mică decât Raiffeisen, a contestat în justiție BCE în legătură cu presiunile de a o determina să părăsească Rusia.

Unicredit este de asemenea una dintre cele mai mari bănci din România, iar recent a achiziționat filiala din țara noastră a băncii grecești Alpha Bank.

A căutat portițe timp de doi ani

Potrivit uneia dintre surse, Raiffeisen are un capital de aproximativ 5 miliarde de euro blocat în Rusia, iar tranzacția cu Strabag a fost concepută pentru a elibera 1,5 miliarde de dolari din această sumă.

Banca a declarat în repetate rânduri că intenționează să iasă din Rusia, dar nu poate spune când s-ar putea întâmpla acest lucru.

„În loc să se retragă din Rusia, Raiffeisen a petrecut mai mult de doi ani căutând portițe și lacune pentru a-și scoate banii”, a declarat deputatul austriac Tomaselli.

Bancă de top în România

În țara noastră, Raiffeisen deține banca omonimă, după achiziția fostei Bănci Agricole. Conform site-ului său, în țara noastră Raiffeisen are peste 2,2 milioane de clienți persoane fizice și juridice, are 284 de sucursale bancare și peste 4.800 de angajați.

Contactat de Libertatea, Dan Suciu – purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României (BNR) – spune că Raiffeisen România și Raiffeisen Bank International sunt entități diferite.

„Raiffeisen România este o entitate juridică diferită de Raiffeisen Austria, care nu depinde financiar de banca-mamă”, a spus Suciu.

Conform legislației, pentru băncile mari există planuri de închidere sau preluare în caz de probleme.

Foto: Profimedia

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!  

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (19)

bozo76   •   05.07.2024, 03:25

Dar nu mai e embatgoul ala inpotriva rusiei si rudilor si bielorusilor ?

CRH_RO   •   04.07.2024, 20:34

Austria a fost mereu in ultima vreme pro Rusia. Dolarul se cam duce pe ula de cand cu BRICS, ii doare pe ei la basca.

    Sfantul_Cuvios_Pafnutie   •   04.07.2024, 22:10

    CRH_RO   •  04.07.2024, 20:34

    Austria a fost mereu in ultima vreme pro Rusia. Dolarul se cam duce pe ula de cand cu BRICS, ii doare pe ei la basca.

    Da, da, mamă ce tare vine BRICS-ul din urmă. Megaeconomia rusească sau gigantul economic Africa de Sud (şomaj de 34% în primul trimestru din 2024). Deja tremură lenjeria intimă pe Occident de frica BRICS.

    VolodimirZelenski   •   04.07.2024, 21:37

    CRH_RO   •  04.07.2024, 20:34

    Austria a fost mereu in ultima vreme pro Rusia. Dolarul se cam duce pe ula de cand cu BRICS, ii doare pe ei la basca.

    BRICS e o gluma proasta..

suparman   •   04.07.2024, 20:17

Moare Raifessen? Le dam Banca Nationala austriecilor, ca atat a mai ramas al nostru neluat gratis de ei.

Vezi toate comentariile (19)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Libertateapentrufemei.ro
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Unde se pune bicarbonat de sodiu în mașina de spălat rufe ca să curețe petele eficient. Detaliul pe care multe gospodine nu îl iau în calcul când folosesc acest truc
FANATIK.RO
Unde se pune bicarbonat de sodiu în mașina de spălat rufe ca să curețe petele eficient. Detaliul pe care multe gospodine nu îl iau în calcul când folosesc acest truc
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
GSP.RO
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Observatornews.ro
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI