De Cristian Anton,

GSK a retras deja medicamentele Zantac de pe rafturile farmaciilor din Irlanda, India și Hong Kong, dar nu este clar de îi ia atât timp să facă același lucru și în alte țări.

Oficialitățile încă investighează siguranța consumului de alte medicamente care conțin ranitidină, care este ingredientul de bază al Zantac.

GSK a luat decizia de a începe, din proprie inițiativă, retragerea produselor Zantac de pe toate piețele, ca măsură de precauție

Comunicat GSK

Autoritățile britanice de sănătate spun că a transmis tuturor companiilor să înceteze imediat livrările de Zantac și să pună sub carantină toate stocurile existente.

Oficialitățile susțin însă că pacienții ar trebui să continue medicația cu acest medicament, doar dacă doctorii nu le-au prescris altceva.

Cele patru produse retrase de pe piața britanică sunt Zantac 150mg/10ml sirop, Zantac 50mg/2ml injecție, Zantac 150mg tablete și Zantac 300mg tablete.    

Prezența NDMA în Zantac, descoperită de americani, în iunie

Farmacia americană online Valisure a descoperit pentru prima dată, în iunie, prezența de NDMA (N-nitrosodimetilamină) în produsele Zantac.

Ulterior, a solicitat US Food and Drug Administration (FDA) retragerea de pe piață a tuturor produselor care conțin ranitidină.

Gheorghe Dincă este mândru că este anchetat în paralel și de FBI. „Popicu” a învățat procedurile judiciare în celulă
Recomandări

Gheorghe Dincă este mândru că este anchetat în paralel și de FBI. „Popicu” a învățat procedurile judiciare în celulă

Cercetările realizate de Valisure au relevat faptul că prezența NDMA în aceste medicamente este rezultatul ”instabilității inerente” a moleculei de ranitidină.

Studiul susține că toate versiunile acestui medicament sunt afectate și pot genera niveluri foarte ridicate de NDMA în organismul uman.

Autoritățile de sănătate din mai multe țări suspectează, în schimb, că ar fi vorba despre erori intervenite în procesul de producție în fabricile din India.

Pe 13 septembrie, FDA a emis un avertisment oficial cu privire la aceste aspecte, ceea ce a dus la declanșarea unei investigații asupra ranitidinei de către Agenția Europeană de Medicină.  

Autoritățile din România, lipsite de reacție

Oficialitățile italiene de sănătate au fost primele care au retras, pe 20 septembrie,  mai mult de 500 de medicamente care conțin ranitidină, fabricate de producătorul italian Sarac Laboratories, din cauza temerilor de contaminare cu NDMA.

O hackeriță pe jumătate româncă face furori în SUA: 'Pot să șterg toate voturile lui Donald Trump'
Recomandări

O hackeriță pe jumătate româncă face furori în SUA: 'Pot să șterg toate voturile lui Donald Trump'

Trei zile mai târziu, autoritățile din Irlanda au retras de pe piață 13 medicamente conținând ranitidină, inclusiv 7 versiuni de Zantac.

Canada, India, Franța și Hong Kong au retras, de asemenea, luna trecută, medicamentele cu ranitidină de pe rafturi.

Și retailerul american CVS a rechemat de pe piață Zantac și alte câteva versiuni generice ale acestui medicament, după ce au descoperit pilule cu urme de NDMA.

Potrivit dailymail.co.uk, numai în Marea Britanie au fost prescrise anul trecut peste 6 milioane de rețete cu ranitidină.

Libertatea scria pe 29 septembrie că Zantac și alte medicamente care conțin ranitidină se vând pe scară largă și în România, dar Ministerul Sănătății nu a avut până acum nici o reacție.

Citeşte şi:

NOI EMAIL-URI ILEGALE! Cum sunt ținuți românii pe salarii mici de multinaționale. Le-au refuzat angajarea la Renault pentru că lucrau la subcontractor!

Ce şanse are moţiunea de cenzură. Cum arată calculele în Parlament şi ce surprize sunt aşteptate, joi, la vot

Cele mai mari biserici din lume. Unde se găsesc mormântul lui Cristofor Columb și cele mai valoroase picturi murale

Afacerea lui Mutu care a intrat în faliment: "Am pierdut 3 milioane de euro"
GSP.RO

Afacerea lui Mutu care a intrat în faliment: "Am pierdut 3 milioane de euro"

Horoscop 24 octombrie 2019. Peștii visează cu ochii deschiși la plăceri interzise
HOROSCOP

Horoscop 24 octombrie 2019. Peștii visează cu ochii deschiși la plăceri interzise