”Sunt pasionat de fotografie, în special de fotografia ce surprinde animalele sălbatice. Când vezi că există astfel de animale frumoase și rare, chiar la câțiva kilometri de Piatra Neamț, orașul nostru, nu poți să le ratezi”, spune Preuțu, care a susprins râsul carpatin pe 28 noiembrie.
Este un simplu hobby. Îmi place foarte mult să îmi petrec timpul în naturp. Ma încarcă cu energie, ma relaxează.
Cristian Preutu:
”Cu fotografia wildlife este destul de dificil deoarece trebuie să te trezești cu noaptea în cap, sa mergi prin păduri și prin locuri unde nu ajung mulți oameni. Dacă ești pasionat cu adevărat, faci sacrificii”, mai spune Cristian.
”Am foarte multe animale surprinse. Porci mistreți, bursuci, vupi, căprioare”, explică el.
Conform National Geographic, în ultima sută de ani, populaţia de râs din România a cunoscut o evoluţie pozitivă, de la circa 150 de exemplare în perioada 1930-1940, la peste 1.500 de exemplare în prezent. În ultimul deceniu însă, din cauza influenţei activităţilor umane, curba este descendentă.
Cifre oficiale: ”Sunt în jur de 1.800-2.000 de râși în România”. În realitate, ar fi mult mai puțini
În estimările anuale ale autorităţilor există tendinţa de supraestimare a populaţiei de râs. Cifrele oficiale dau 1.800-2.000 de exemplare, atât din cauza lipsei de informaţii privind ecologia speciei, cât şi a modului de realizare a acestor estimări. Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN) consideră că specia e pe cale de a fi ameninţată într-un viitor apropiat. Ca specie protejată, vânarea râsului trebuie justificată de existenţa unor pagube în rândul şeptelului sau de primejduirea vieţii oamenilor. În România, astfel de cazuri sunt foarte rare. În schimb, sunt dese situaţiile în care vânătorii se plâng că râşii le omoară căpriorii sau cerbii!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro