Relatarea livetext a conflictului Israel-Hamas continuă aici: Israelul e aproape de a-și asigura „controlul operațional deplin” în nordul Gazei. UNICEF: Copiii sub 5 ani din Fâșie riscă să moară de foame
Hezbollah a ucis un soldat israelian într-un atac lansat din Liban
Hezbollah a ucis vineri un soldat israelian într-un atac lansat din Liban, a anunțat armata israeliană citată de CNN. Un alt soldat israelian a fost „grav rănit” în urma atacului care a avut loc în apropierea orașului Shtula, din nordul Israelului.
Soldatul ucis a fost identificat sergentul Amit Hod Ziv, în vârstă de 19 an, parte din Brigada 188 blindată a armatei israeliene.
Gruparea libaneză și-a revendicat responsabilitatea într-o declarație de presă în care motivează că a efectuat atacul „cu rachete și artilerie, provocând lovituri directe” în sprijinul poporului palestinian.
Hezbollah consideră că Shomera, Israel, care se află în apropierea orașului Shtula, este un „sat libanez ocupat”, după ce zona a fost cucerită și trecută sub control palestinian în 1948.
Armata israeliană a replicat și a tras mai multe focuri de artilerie în zonele din Liban de unde au pornit atacurile Hezbollah, potrivit armatei.
Un avion de luptă al armatei israeliene a lovit, de asemenea, infrastructura Hezbollah și un loc militar aparținând grupării, au declarat oficialii israelieni.
Milițiile susținute de Iran din Irak anunță că au vizat o platformă de gaz israeliană în Marea Mediterană
Rezistența Islamică din Irak, o coaliție de miliții susținute de Iran, anunță că a lovit o „țintă vitală” în Marea Mediterană în urmă cu câteva zile, potrivit The Times of Israel.
O sursă din grupare a declarat pentru Al Jazeera că ținta a fost platforma de gaz Karish din largul coastei de nord a Israelului.
Afirmațiile grupării din Irak vin la scurt timp după ce armata israeliană a anunțat că a doborât o dronă, săptămâna trecută, deasupra Mării Mediteranene, lângă Liban, în timp ce se apropia de spațiul aerian israelian.
Armata israeliană, aproape de a-și asigura „controlul operațional deplin” în nordul Gazei
Armata israeliană este aproape de a obține „controlul operațional” complet asupra nordului Fâșiei Gaza, în timp ce extinde și mai mult operațiunile în partea de sud a Fâșiei, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei Daniel Hagari, citat de Times of Israsel.
„Trupele israeliene continuă operațiunile terestre în Khan Younis și, în același timp, se pregătesc să extindă activitatea în zone suplimentare ale Fâșiei, cu accent pe sudul acesteia”, a spus Hagari într-o conferință de presă.
Această evoluție are loc în timp ce armata israeliană se află în „etapele finale ale controlului operațional” în nordul Gazei, cu trupe care luptă cu ultimul batalion Hamas rămas, în cartierele Daraj și Tuffah, din orașul Gaza.
Hagari spune că armata încă luptă împotriva Hamas în alte zone din nordul Gazei, deși la o „intensitate mai mică”. „Suntem aproape la controlul operațional deplin în nordul Fâșiei Gaza”, spune el.
Israelul a descoperit o altă rețea majoră de tuneluri Hamas sub orașul Gaza
Armata israeliană a anunțat că a descoperit o altă rețea majoră de tuneluri Hamas în partea de sud a orașului Gaza, publicând imagini care arată un câine din unitatea canină Oketz scanând pasajele subterane.
The IDF reveals that it has uncovered another large Hamas tunnel network in the southern part of Gaza City, publishing footage showing a dog from the Oketz canine unit scanning the underground passages. pic.twitter.com/GClOITrFOy
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) December 22, 2023
Potrivit armatei israeliene, rețeaua are o lungime de sute de metri și include camere de comandă, depozitare și spații mari de odihnă cu energie electrică, linii de comunicație și apă.
Tunelul a fost găsit de soldați după confruntările avute cu luptătorii Hamas într-un complex principal aparținând grupării teroriste din orașul Gaza, lângă Spitalul al-Quds.
Israelul afirmă că soldații au ucis mai mulți luptători înarmați ai Hamas în timpul confruntărilor, iar trupele ulterioare ale Brigăzii de Parașutisti care operau în aceeași zonă au localizat mai multe puțuri de tunel care duceau la rețeaua subterană majoră.
Tunelurile au fost ulterior distruse de către specialiști.
The elite Yahalom combat engineering unit and Oketz then arrived to investigate the tunnels beneath the Hamas compound, which were revealed to have multiple levels.
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) December 22, 2023
The tunnels were later destroyed by combat engineers and the 99th Division. pic.twitter.com/qTJlHMMULA
ONU a adoptat o rezoluție prin care cere crearea condițiilor pentru oprirea ostilităților în Gaza
Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a adoptat vineri o rezoluție prin care solicită „pauze și coridoarele umanitare urgente și extinse în toată Fâșia Gaza pentru un număr suficient de zile pentru a permite accesul umanitar complet, rapid, sigur și nestingherit”, relatează CNN.
Statele Unite, care au respins prin veto proiectele de rezoluție anterioare care vizau situația din Gaza, s-au abținut de la vot. De asemenea, Rusia, alt stat cu dret de veto, s-a abținut și de la vot, astfel că rezoluția a fost adoptată cu o unanimitate de 13-0.
Israelul a numit rezoluția „inutilă și demonstrează incapacitatea ONU de a juca un rol pozitiv în conflict”. De asemenea, a mulțumit SUA pentru eforturile făcute pentru „a adresa elementele problematice” din textul rezoluției.
Mai multe informații: ONU a adoptat o rezoluție prin care cere crearea condițiilor pentru oprirea ostilităților în Gaza. SUA și Rusia s-au abținut
Criza umanitară din Gaza crește presiunea asupra Israelului
Organizațiile internaționale care oferă sprijin umanitar avertizează de câteva săptămâni despre situația umanitară gravă din Fâșie, relatează BBC.
Un sfert din gospodării – aproximativ 500.000 de persoane – se confruntă cu „condiții catastrofale”, a tranasmis joi o agenția ONU pentru securitate alimentară.
De asemenea, întreaga populație a Gazei, de aproximativ 2,2 milioane de oameni, suferă de lipsă acută de alimente.
„Nimeni din Gaza nu este ferit de foamete”, a spus Cindy McCain de la Programul Alimentar Mondial (WFP) al ONU, avertizând că Gaza este expusă riscului de foamete dacă războiul continuă.
Foarte puține camioane au primit aprobare pentru a duce ajutoare în Gaza din Egipt în ultimele săptămâni, dar WFP a estimat recent că doar 10% din alimentele necesare ajung în prezent pe teritoriu.
În prezent, Israelul monitorizează toate livrările de ajutor și combustibil către Gaza.
Iranul sprijină rebelii houthi din Yemen să lanseze atacuri asupra navelor din Marea Roșie
Forțele paramilitare iraniene furnizează informații pe care rebelii Houthi din Yemen le folosesc pentru a lansa atacuri cu drone și rachete asupra navelor comerciale care trec prin Marea Roșie, potrivit unei relatări din The Wall Street Journal.
Citând oficiali de securitate occidentali și regionali, publicația transmite că informațiile sunt adunate de o navă iraniană în Marea Roșie și apoi transferate către Houthi, permițând grupului rebel susținut de Iran să vizeze navele.
„Houthi nu au tehnologia radar pentru a ținti navele”, a declarat un oficial de securitate din Occident. „Au nevoie de asistență iraniană. Fără ea, rachetele ar cădea în apă.”
Oficialii occidentali citați în raport spun că nava care colectează informațiile a înlocuit o navă de spionaj iraniană care a fost lovită într-un atac din 2021 lansat de Israel.
„Iranul le dă arme, iar Iranul ar putea să îi oprească”, spune un înalt oficial israelian. „Trebuie să lucrăm pentru a pune presiune asupra Iranului, astfel încât să se oprească”.
Vladimir Putin a discutat cu Mahmoud Abbas despre dezescaladare a conflictului din Gaza
Președintele rus, Vladimir Putin, a avut vineri o discuție telefonică cu liderul palestinian, Mahmoud Abbas, despre modalitățile de dezescaladare a conflictului din Gaza, precum și despre eforturile de a oferi ajutor umanitar, a anunțat Kremlinul, relatează The Times of Israel și agenția Reuters, citată de The Guardian.
Putin a promis că Rusia va continua să aprovizioneze Fâșia Gaza cu ajutoare umanitare și cerut o rezolvare pașnică a luptelor dintre Israel și Hamas.
„Rusia va continua să aprovizioneze Fâșia Gaza cu bunuri esențiale, inclusiv medicamente și echipamente medicale”, i-a spus liderul de la Moscova președintelui Autorității Palestiniene.
De asemenea, Vladimir Putin a subliniat „importanța unei încetări rapide a vărsării de sânge și a reluării procesului politic”, mai precizează Kremlinul.
Cei doi au convenit ca Abbas să viziteze Rusia la o dată care urmează să fie stabilită de comun acord, a mai transmis președinția rusă.
Hezbollah anunță că 121 de membri ai grupării au fost uciși de la începutul schimburilor de lovituri cu Israel
De la începutul atacurilor transfrontaliere dintre Israel și Liban, 121 de agenți ai Hezbollah au fost uciși, a anunțat gruparea, citată de The Times of Israel.
Cele două părți s-au atacat reciproc în ultimele săptămâni, fiind țintite comunități și posturi ale armatei israeliene din nordul țării, în timp ce IDF a anunțat că a vizat ținte teroriste din sudul Libanului.
Un ostatic israeliano-american a fost confirmat decedat în Fâșia Gaza
Gadi Haggai, în vârstă de 73 de ani, răpit de Hamas, a murit, a anunțat vineri kibbuțul Nir Oz, al cărui rezident era, și Forumul Familiilor Persoanelor Dispărute, citate The Times of Israel și CNN.
Trupul lui se află încă în Fâșia Gaza.
Haggai ieșise la o plimbare în dimineața zilei de 7 octombrie împreună cu soția sa, Judith, când a fost împușcat și „rănit grav”, precizează Forumul.
Soția sa este în continuare ostatică.
Înainte de a fi răpiți, Judith a avut timp să își anunțe prietenii prin telefon că ea și soțul ei au fost împușcați și că el a suferit răni grave.
Armata israeliană cere locuitorilor din centrul Gaza să plece spre sud
Forțele de Apărare ale Israelului au început să facă apel la locuitorii din tabăra Bureij din centrul enclavei să plece spre sud și să se îndrepte spre adăposturile din Deir al-Balah, pe măsură ce ofensiva militară terestră se extinde, relatează The Times of Israel.
Locotenent-colonelul Avichay Adraee, purtătorul de cuvânt în limba arabă al IDF, a publicat pe rețeaua X o hartă a zonelor care trebuie evacuate.
„Luptele și înaintarea militară ale Forțelor de Apărare în zona Khan Yunis nu permit circulația civililor prin axa Salah al-Din în zonele de nord și de est ale orașului Khan Yunis. În acest moment, Axa Salah al-Din constituie un câmp de luptă, așa că este periculos să ajungeți acolo”, a precizat oficialul, adăugând că IDF va facilita deplasarea civililor printr-o rută ocolitoare de-a lungul coastei.
#عاجل سكان قطاع غزة وخاصة سكان مخيم البريج جيش الدفاع يعمل بقوة ضد حماس والمنظمات الإرهابية. فيما يلي عدة تعليمات عاجلة:
— افيخاي ادرعي (@AvichayAdraee) December 22, 2023
⭕️الى سكان مخيم البريج وأحياء بدر والساحل الشمالي والنزهة والزهراء والبراق والروضة والصفاء في المناطق جنوب وادي غزة: من أجل سلامتكم عليكم الانتقال بشكل فوري… pic.twitter.com/jEvvwzG5Ts
Israelul extinde asaltul din Gaza înaintea votului privind rezoluția Consiliului de Securitate al ONU
Forțele israeliene au anunțat că își extind incursiunea terestră din Fâșia Gaza cu o nouă ofensivă în centrul teritoriului, relatează vineri The Guardian. Între timp, Consiliul de Securitate al ONU este să voteze o rezoluție privind creșterea ajutorului umanitar pentru civilii din enclavă.
Noi atacuri aeriene, bombardamente de artilerie și lupte au avut loc pe teritoriul palestinian în timp ce scad speranțele pentru un progres iminent în cadrul discuțiilor din această săptămână din Egipt, menite să determine Israelul și Hamas să convină asupra unui nou armistițiu.
Armata israeliană anunță că a capturat armament din Gaza și a lovit tuneluri și celule teroriste
Forțele de Apărare ale Israelului precizează că trupele unei brigăzi de parașutiști care operează în Juhor ad-Dik, în centrul Gaza, au localizat o ascunzătoare de arme și lansatoare de rachete cu rază lungă de acțiune folosite în recentele atacuri asupra Israelului, relatează The Times of Israel.
Lansatoarele de rachete au fost distruse ulterior într-un atac aerian, precizează FDI.
De asemenea, brigăzi blindate ale Israelului au acționat în orașul sudic Khan Younis și în zona Shati din orașul Gaza, au localizat arme într-o casă și au lansat un raid asupra unei școli.
Totodată, militarii israelieni au localizat și distrus un puț de tunel din care agenți Hamas au tras asupra trupelor.
IDF mai afirmă că avioanele lor de luptă au lovit un agent Hamas, reperat în timp ce planta dispozitive explozive care urmau să fie folosite împotriva armatei israeliene, iar Marina a lansat lovituri, în cursul zilei de joi, pentru a ajuta forțele terestre.
בפעילות של צוות קרב חטיבה 646 במרחב ג’חר א דיק, איתרו הלוחמים מחסן אמל”ח ובו אמצעי לחימה רבים. במהלך הפעילות איתרו כוחות האיסוף של החטיבה משגרי רקטות לטווח ארוך מהם בוצעו שיגורים לאחרונה לשטח ישראל. המשגרים הושמדו בתקיפה אווירית» pic.twitter.com/lumaViZorL
— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) December 22, 2023
Tir de rachete asupra nordului Israelului. IDF lansează lovituri în Liban
Un baraj de rachete a fost lansat vineri dimineață din Liban spre nordul Israelului, primele informații indicând că au fost trimise aproximativ 20 de rachete, relatează The Times of Israel.
Totodată, Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că avioanele lor de luptă au efectuat lovituri aeriene împotriva unor ținte Hezbollah din Liban ca răspuns la atacurile cu rachete. IDF a vizat complexe militare în care operau membri Hezbollah și alte infrastructuri ale grupării.
Israelul nu a transmis informații în legătură cu posibile victime ale atacurilor.
Opt membri ai personalului medical al Semilunii Roșii, reținuți de forțele israeliene, anunță organizația
Semiluna Roșie Palestiniană (PRCS) anunță că autoritățile israeliene au eliberat o parte dintre membrii echipelor sale care au fost reținuți în centrul de ambulanță din Jabalia din nordul Gaza, dar că opt persoane rămân încă în custodia lor, relatează Al Jazeera.
Unii dintre cei reținuți au fost „bătuți și torturați”, se precizează într-un mesaj publicat de Semiluna Roșie pe rețeaua X, fostul Twitter.
„Forțele de ocupație au distrus sistemul central de comunicații și ambulanțele de la filială. (…) PRCS condamnă cu fermitate faptul că echipele sale au fost țintite, arestate și agresate. Acesta solicită de urgență comunității internaționale să exercite presiuni pentru eliberarea imediată și protecția personalului său din Gaza, permițându-le să continue să furnizeze servicii umanitare cruciale și vitale”, se precizează în mesajul Semilunii Roșii Palestiniene.
🚨 PRCS: The Israeli Occupation authorities release some of our teams detained from inside #Jabalia 🚑ambulance center, northern #Gaza. Some faced beatings and torture while 8 remain in custody.
— PRCS (@PalestineRCS) December 22, 2023
⚠️The occupation forces destroyed the central communication system and ambulances at…
Peste 20.000 de oameni au murit în Fâșia Gaza de la începutul războiului, anunță Ministerul Sănătății condus de Hamas
Numărul persoanelor ucise în Fâșia Gaza începând cu 7 octombrie a crescut la 20.057, a transmis vineri Ministerul Sănătății din Fâșie, controlat de Hamas, relatează CNN.
De asemenea, 53.320 de oameni au fost răniți în total în timpul conflictului, mai anunță sursa citată.
Postul american precizează că cifrele nu pot fi verificate în mod independent.
139 de soldați au fost uciși în Fâșia Gaza de la începutul ofensivei terestre
Încă doi militari israelieni au murit în Fâșia Gaza în luptele cu Hamas, astfel că bilanțul celor care și-au pierdut viața de la începutul ofensivei terestre din enclavă a ajuns la 139, anunță vineri Forțele de Apărare ale Israelului, citate de The Times of Israel.
Cei doi soldați sunt sergentul de primă clasă (rezident) Tal Shua, în vârstă de 31 de ani, și locotenentul Shai Ayeli, de 21 de ani.
De asemenea, un soldat în rezervă și alți doi soldați au fost grav răniți în luptele din nordul și sudul Gaza.
Peste 20 de țări s-au alăturat coaliției pentru a proteja transportul maritim în Marea Roșie, anunță Pentagonul
Mai mult de 20 de țări au intrat în coaliția condusă de SUA pentru perotejarea transportului maritim de pe Marea Roșie de atacurile rebelilor houthi din Yemen, spune Pentagonul, citat de The Times of Israel.
„Peste 20 de națiuni au semnat acum pentru a participa” la coaliție, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder, adăugând că rebelii houthi „atacă bunăstarea și prosperitatea economică a națiunilor din întreaga lume”, devenind efectiv „bandiți de-a lungul autostrăzii internaționale care este Marea Roșie”.
Forțele coaliției „vor servi ca un fel de patrulă de autostradă, patrulând în Marea Roșie și în Golful Aden pentru a răspunde – și a ajuta, dacă este necesar – navele comerciale care tranzitează această cale navigabilă internațională vitală”, a mai precizat reprezentantul Pentagonului, făcând apel la rebelii susținuți de Iran să oprească atacurile.
Rebelii houthi au vizat în repetate rânduri navele de pe această rută maritimă și au avertizat că vor riposta dacă vor fi atacați, după ce Statele Unite au anunțat coaliția multinațională de la Marea Roșie.
OMS: Nu mai există spitale funcționale în nordul Gaza
În nordul Fâșiei Gaza nu mai există niciun spital funcțional, a precizat joi Organizația Mondială a Sănătății (OMS), vorbind despre scene „insuportabile” pe care echipele sale le-au observat în timpul unei misiuni recente, relatează CNN.
„De fapt, nu mai există niciun spital funcțional în partea de nord”, a declarat Richard Peeperkorn, reprezentantul OMS în teritoriile palestiniene ocupate, într-o conferință de presă.
Ultimul spital funcțional din nordul Gazei a fost Al-Ahli, dar lipsa de combustibil, de energie, de medicamente și de personal l-au făcut „minim funcțional”, a precizat reprezentantul OMS.
Din cele 36 de spitale din Gaza, doar nouă, aflate în sud, sunt funcționale, a mai spus Peeperkorn.
La rândul său, Sean Casey, care a condus misiunile, a povestit despre scene „insuportabile” la care au asistat lucrătorii OMS într-o biserică din complexul Al-Ahli, care a fost transformată într-o secție improvizată.
„O biserică cu aproximativ 30 de pacienți, aproape niciunul dintre ei ambulatoriu. Deci pacienți imobilizați la pat, unii dintre ei cu răni grave. Am văzut mulți pacienți care ne-au spus că nu s-au îmbăiat sau nu și-au schimbat hainele de săptămâni întregi”, a spus Casey.
„Pacienții plângeau de durere, dar ne și strigau să le dăm apă. Este greu de suportat să vezi pe cineva cu ghipsuri la mai multe membre (…) care cere doar apă de băut”, a mai declarat Sean Casey, adăugând că Al-Ahli este mai degrabă acum un „loc unde oamenii așteaptă să moară”, dacă nu pot fi mutați într-un „loc mai sigur” capabil să ofere îngrijire.
Israelul propune un nou acord care include eliberarea unor ostatici, spune un oficial american
Israelul a propus Hamas o pauză de o săptămână în război pentru eliberarea a aproximativ 35 de ostatici din Fâșia Gaza, a declarat pentru CNN un oficial american de rang înalt.
Conform propunerii israeliene, din grupul de ostatici care ar trebui să fie eliberați fac parte femei, copii, vârstnici, bolnavi și răniți, precum și cei trei bărbați răpiți din kibbuțul Nir Oz care au apărut recent într-o înregistrare video difuzată de Brigăzile Qassam, aripa militară a Hamas, în care aceștia cer să fie eliberați.
Hamas a precizat joi pe canalul său de Telegram că nu va fi de acord cu nicio discuție despre schimburi de prizonieri până când Israelul nu își va încheia operațiunea militară. Cu toate acestea, oficialii americani continuă să creadă că există o cale de a asigura eliberarea mai multor ostatici, a declarat sursa ciatată.
Înaltul oficial american a refuzat să spună dacă cel mai important lider al Hamas din Gaza, Yayha Sinwar, a răspuns la ultima propunere a Israelului privind ostaticii.
Votul asupra rezoluției ONU privind situația din Fâșia Gaza, așteptat vineri
Statele Unite sunt pregătite să voteze asupra rezoluției Consiliului de Securitate al ONU privind Gaza, după mai multe întârzieri, a declarat joi seară ambasadorul american la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, relatează CNN.
„Vreau doar să vă împărtășesc faptul că am lucrat din greu și cu sârguință în cursul săptămânii trecute cu reprezentanții Emiratelor, cu alții, cu Egiptul, pentru a ajunge la o rezoluție pe care o putem susține. Și avem această rezoluție acum. Suntem pregătiți să votăm”, a spus Thomas-Greenfield după o ședință cu ușile închise în care Consiliul de Securitate a amânat din nou votul asupra rezoluției care solicită suspendarea luptelor dintre Israel și Hamas și o creștere a ajutorului umanitar în Gaza.
Votul este așteptat să aibă loc vineri.
Reprezentanta SUA nu a precizat care va fi votul Statelor Unite, dar a afirmat că „va fi o rezoluție – dacă rezoluția va fi prezentată așa cum este – pe care o putem susține”.
Rezoluția va aduce asistență umanitară și va sprijini „prioritatea pe care Egiptul o are în a se asigura că punem la dispoziție un mecanism pe teren care va sprijini asistența umanitară”, a adăugat Thomas-Greenfield.
La începutul acestei luni SUA s-au opus prin veto unei rezoluții în Consiliul de Securitate care se referea la „încetare a focului” în Fâșia Gaza.
Oamenii din Gaza sunt „prinși în ceea ce a devenit iadul pe pământ”, afirmă șeful OMS
Ororile din Gaza sunt nesfârșite pentru oamenii prinși în ceea ce a devenit „iadul pe pământ”, a afirmat joi seară directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit Sky News.
Într-o declarație publicată pe rețeaua X, fostaTwitter, șeful OMS a scris că „nu mai știe de câte ori a crezut că criza din Gaza nu poate fi mai îngrozitoare”.
„Faptul că vorbim despre 20.000 de persoane ucise, în majoritate copii și femei, și cu peste 52.000 de persoane rănite (bilanț care continuă să crească) și a căror viață a fost afectată, în aproape trei luni, este și oribil și, mai presus de toate, o parodie la adresa omenirii”, a mai scris Ghebreyesus.
El a adăugat că „măcelul trebuie să înceteze”.
Armata israeliană susține că a ucis 2.000 de militanți Hamas după încheierea armistițiului
Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat joi seară că, de la încheierea armistițiului temporar în Fâșia Gaza, pe 1 decembrie, și până în prezent armata israeliană a ucis peste 2.000 de agenți Hamas în bombardamente și în timpul luptelor terestre, scrie The Times of Israel.
Cifra ridică estimările armatei privind luptătorii Hamas uciși în Fâșia Gaza după începutul războiului la aproximativ 8.000. Alți 1.000 de luptători Hamas au fost uciși în Israel pe 7 octombrie, în timpul asaltului grupării islamiste.
„Am mărit numărul de trupe care luptă în estul orașului Khan Younis și luptăm acolo cu hotărâre, cu cinci brigăzi de infanterie și geniști de luptă, cu accent pe luptele subterane”, a declarat Hagari, într-o conferință de presă.
În ceea ce privește nordul țării, Hagari a precizat: „Hezbollah a transformat sudul Libanului într-o zonă de luptă și continuă să pună în pericol viitorul întregului stat libanez în numele Hamas și al Iranului”.
„Vom continua să depunem eforturi pentru a îndepărta Hezbollah de granița” cu Israelul, a adăugat el.
Obiectivul Israelului de elimina Hamas este „menit eşecului”, afirmă aripa militară a grupării
Braţul militar al Hamas a afirmat joi că obiectivul stabilit de Israel pentru a elimina grupul islamist palestinian aflat la putere în Fâşia Gaza este „menit eşecului”, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Într-o înregistrare sonoră, purtătorul de cuvânt al brigăzilor Ezzedine al-Qassam, Abu Obeida, a condiţionat eliberarea ostaticilor israelieni reţinuţi în Gaza de „încetarea agresiunii”, referindu-se la războiul purtat împotriva Hamas din 7 octombrie în represalii la sângerosul său atac asupra teritoriului israelian.
„Obiectivul stabilit de inamic de a elimina rezistenţa este menit eşecului. Aceasta este o realitate care devine incontestabilă”, a declarat purtătorul de cuvânt al aripii militare, potrivit înregistrării.
„Dacă inamicul vrea să-şi recupereze ostaticii în viaţă, nu are altă opţiune decât să înceteze agresiunea”, a adăugat el, punând drept condiţie încetarea ostilităţilor pentru iniţierea de negocieri prin intermediari în vederea eliberării ostaticilor în schimbul deţinuţilor palestinieni aflaţi în Israel.
Armata israeliană anunță că a distrus rețeaua de tuneluri din orașul Gaza care ducea la birourile lui Sinwar și Deif, liderii Hamas
Armata israeliană (IDF) a anunțat joi că a demolat o rețea majoră de tuneluri ale Hamas ascunsă sub Piața Palestinei din orașul Gaza, scrie The Times of Israel.
Marți, IDF a oferit presei un tur al pieței și al intrărilor în tuneluri.
Potrivit armatei israeliene, oficialii de rang înalt ai Hamas s-au ascuns sub pământ în rețeaua de tuneluri atunci când gruparea islamistă a lansat asaltul din 7 octombrie asupra sudului Israelului.
Rețeaua subterană era conectată la casele, birourile și apartamentele ascunse ale înalților oficiali Hamas, inclusiv la cele ale lui Muhammad Deif, liderul aripii militare a grupării militante palestiniene, și ale lui Yahya Sinwar, cel mai înalt oficial Hamas din Fâșia Gaza.
FDI a scanat interiorul tunelurilor și a obținut informații din ele în ultimele zile.
Armata afirmă că distrugerea tunelurilor a fost efectuată în mod controlat de către unitatea de elită de geniu Yahalom și de Brigada 401 de Blindate.
The IDF’s elite Yahalom combat engineering unit and the 401st Armored Brigade have demolished the major Hamas tunnel network hidden under Gaza Citys Palestine Square, where the terror group’s top officials hid on October 7. pic.twitter.com/USy0jwzhn8
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) December 21, 2023
ONU: Peste 570.000 de oameni din Gaza „mor de foame”
Un raport al Națiunilor Unite (ONU) a constatat că peste o jumătate de milion de persoane din Gaza „mor de foame” din cauza faptului că nu au intrat suficiente alimente în enclava palestiniană după izbucnirea războiului, relatează Sky News.
Raportul publicat joi de 23 de agenții ONU și neguvernamentale a constatat că întreaga populație din Gaza se află într-o criză alimentară, 576.600 de persoane fiind în stare catastrofală sau de foamete.
„Este o situație în care aproape toată lumea din Gaza este înfometată”, a declarat economistul-șef al Programului Alimentar Mondial, Arif Husain.
El a avertizat că, dacă războiul dintre Israel și Hamas continuă la același nivel și dacă nu se restabilește aprovizionarea cu alimente, populația s-ar putea confrunta cu „o foamete în toată regula în următoarele șase luni”.
Narcisu • 23.12.2023, 11:16
Ce sa mai controlați că ați distrus totul,ați ras de pe suprafața pământului orice ..👎🤬