Statele Unite, care au respins prin veto proiectele de rezoluție anterioare care vizau situația din Gaza, s-au abținut de la vot. De asemenea, Rusia, alt stat cu dret de veto, s-a abținut de la vot, astfel că rezoluția a fost adoptată cu o unanimitate de 13-0.
Israelul a numit rezoluția „inutilă și demonstrează incapacitatea ONU de a juca un rol pozitiv în conflict”. De asemenea, a mulțumit SUA pentru eforturile făcute pentru „a adresa elementele problematice” din textul rezoluției.
Votul privind rezoluția a fost amânat în mod repetat în ultimele câteva zile, astfel încât textul să fie amendat pentru a îndulci tonul și a elimina opoziția SUA. Textul adoptat cere creșterea ajutorul umanitar pentru Fâșia Gaza și măsuri urgente „pentru a crea condițiile pentru o încetare durabilă a ostilităților”.
Spre deosebire de textul inițial, pe care SUA au amenințat că îl vor respinge prin veto, rezoluția nu mai limitează controlul Israelului asupra tuturor livrărilor de ajutoare către cele 2,3 milioane de persoane din Gaza. Israelul monitorizează livrările limitate de ajutoare către Gaza prin trecerea Rafah din Egipt și trecerea Kerem Shalom controlată de Israel.
Modificarea textului prin care se cerea încetarea ostilităților a provocat nemulțumirea mai mulți membri ai Consiliului, inclusiv Rusia și statele arabe și ale Organizației Cooperării Islamice, dintre care unele, au spus diplomații, consideră că rezoluția oferă în continuare dreptul Israelului să comită crime în lupta sa împotriva Hamas.
Rezoluția adoptată „cere măsuri urgente pentru a permite imediat accesul umanitar sigur, nestingherit și extins și pentru a crea condițiile pentru o încetare durabilă a ostilităților”. Proiectul inițial solicitase „o încetare urgentă și durabilă a ostilităților” pentru a permite accesul la ajutor.
„Prin semnarea acestui text, consiliul oferă forțelor armate israeliene libertate deplină de mișcare pentru curățarea în continuare a Fâșiei Gaza”, a declarat ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, înainte de vot.
Rusia a propus ca proiectul să fie modificat pentru a reveni la textul inițial care cere „o încetare urgentă și durabilă a ostilităților”. Amendamentul a fost respins de către Statele Unite care are drept de veto. El a primit 10 voturi pentru, în timp ce patru membri s-au abținut.
La începutul acestei luni, Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, a cerut o încetare a focului din motive umanitare. 153 de state au votat în favoarea rezoluției care a fost totuși respinsă de Statele Unite în Consiliul de Securitate cu câteva zile înainte.
SUA și Israelul se opun unei încetări a focului, pe motiv că ar fi numai în beneficiul Hamas. Washingtonul sprijină, în schimb, pauzele în lupta pentru a proteja civilii și pentru eliberarea ostaticilor ținuți de Hamas.