„Am verișori de ambele părți”, a declarat Dan Hubbard, profesor la Universitatea Mary Washington din Virginia, pentru The New York Times. „Mă tem că se vor omorî între ei”.
Dan Hubbard, în vârstă de 64 de ani, a fost crescut în Statele Unite de mama sa, care era rusoaică, și de străbunică, de origine ucraineană. În prezent, unii membri ai familiei sale locuiesc în apropiere de Moscova, iar alții se află în apropierea Harkovului, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, aflat acum sub asediul forțelor rusești.
Atât verișorii săi ruși, cât și cei ucraineni sunt suficient de mari pentru a fi luați în armată.
Hubbard spune că încearcă să nu se uite prea mult la știrile legate de războiul din Ucraina, pentru că îi provoacă prea multă durere.
„Mă doare sufletul pentru ambele părți, pentru că soldații ruși nici măcar nu știu de ce se află acolo. Verii mei se omoară între ei din cauza fanteziei unui nebun”, a spus el.
Nina Ryakhovskaya, o rusoaică în vârstă de 40 de ani, locuieşte la Kiev cu soţul ucrainean, iar după ce Putin a dat ordin să fie atacată Ucraina, şi-a sunat verișoara din Volgograd (fostul Stalingrad din Rusia) să-i spună. Aceasta n-a crezut-o; i-a replicat că sigur nu e vorba de o invazie și că Rusia desfășura acolo doar o operațiune împotriva naziștilor – varianta pe care, de altfel, media aservită Kremlinului a repetat-o obsesiv pe toate canalele.
„Am simțit o ruptură, ca și cum ne-am fi îndepărtat pentru totdeauna”, a declarat ea pentru New York Times, într-un apel video dintr-o casă din zona rurală de lângă Kiev, unde a fugit împreună cu soțul și fiul ei în vârstă de 7 ani.
„Nu îi pot ierta, nu pot ierta că fac parte din asta”, a spus Nina Ryakhovskaya.
„Acest conflict este ca atunci când mama și tatăl tău se ceartă”
Zoya, o asistentă în vârstă de 25 de ani la o companie de produse cosmetice din Sankt Petersburg, provine dintr-o familie mixtă – mama e rusoaică, iar tatăl, ucrainean. „Acest conflict este ca atunci când mama și tatăl tău se ceartă”, a spus Zoya pentru NYT „Nu poți alege pe unul dintre ei, pentru că îi iubești pe amândoi”.
Într-un sondaj din 2011, 49% dintre ucraineni au declarat că au rude în Rusia, iar în 2015, potrivit unui studiu, 2,6 milioane de cetățeni ucraineni trăiau în Rusia.
Și Alona Cherkassky are rădăcini rusești și ucrainene deopotrivă – tată ucrainean, mamă rusoaică. Are 45 de ani și locuiește acum la Londra, dar a crescut în Moscova și obișnuia să-și petreacă vacanțele la Odesa.
Ca adult, s-a mândrit cu dubla ei moștenire. Însă odată cu invazia rusă, aceasta a devenit o sursă de durere. „Se simte ca un atac foarte personal”, spune Alona.
Vărul Alonei, Georgy, în vârstă de 44 de ani, un animator rus care locuiește la Moscova, spune că soția lui, care e originară din Odesa, s-a considerat în egală măsură ucraineancă și rusoaică – până de curând. „De când îi bombardează patria, ea se consideră mai mult ucraineancă”, a spus Georgy.
„Pe de o parte, Putin susține că suntem cu toții un singur popor”, spune Georgy, „dar, pe de altă parte, îi bombardează”.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!