Dosarul a fost clasat în baza art.16, lit. a din Codul de procedură penală, care prevede că „fapta nu există”, potrivit Biroului de presă al Parchetului General, citat de Agerpres.
Direcția Națională Anticorpuție (DNA) l-a trimis în judecată pe fostul premier Victor Ponta, în septembrie 2015, în dosarul ”Rovinari – Turceni’,’ pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, și spălarea banilor.
La DNA a rămas acum o parte din dosar, cea în care Victor Ponta era suspectat de conflict de interese.
CITEȘTE ȘI… Ororile la care a fost supusă o copilă, chiar de tatăl ei. „Dacă vrea ceva, bani, dulciuri, să stea. Și a stat”
În luna martie, DNA a clasat partea din dosar care privea acuzația de conflict de interese, însă a dispus disjungerea și declinarea competenței de soluționare către Parchetul General pentru suspiciunea săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală.
„S-a dispus clasarea la data de 22 martie pentru infracțiunea de conflict de interese (trei fapte) care fusese reținută în sarcina lui Victor Ponta în calitatea sa de prim-ministru, având în vedere că a intervenit o cauză de împiedicare a efectuării urmăririi penale ca urmare a respingerii de către plenul Camerei Deputaților a cererii de încuviințare transmisă de procurori. Pe de altă parte, în cauza respectivă, prin aceeași ordonanță, s-a dispus disjungerea și declinarea competenței de soluționare către PÎCCJ pentru suspiciunea săvârșirii unor fapte care nu sunt de competența DNA”, declara atunci purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan.
Victor Ponta era acuzat că l-ar fi desemnat pe Dan Șova ca ministru pentru Relația cu Parlamentul și ulterior ministru delegat pentru proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine și ministru al Transporturilor, în condițiile în care ar fi beneficiat în trecut de foloase din partea acestuia și de dreptul de folosință gratuită a unui autoturism, conform DNA.
Reacția lui Ponta, după clasarea dosarului Rovinari-Turceni
Fostul premier Victor Ponta l-a criticat, tot ieri, pe procurorul Gheorghe Uncheșelu, care a deschis și „lucrat” timp de doi ani la dosarul de evaziune fiscală care îl viza, clasat de Parchetul General, deși acuzația, spune el, putea fi verificată în maxim 24 de ore, spune sursa citată.
„Mă întreabă jurnaliștii cum comentez decizia Parchetului General! Acuzația că nu am înregistrat fiscal un contract de închiriere putea fi verificată în maxim 24 de ore (deoarece în declarația mea de avere era trecut chiar și numărul de înregistrare de la Administrația Fiscală din Gorj — locul de domiciliu)! Dl procuror Uncheșelu mi-a deschis și a ‘lucrat’ la acel dosar doi ani, după care nu l-a clasat (pe motivul evident că fapta nu există — așa cum prevedea legea), ci l-a declinat către Parchetul General pentru continuarea cercetărilor. Cred că nu pe mine ar trebui să mă întrebe cum comentez soluția, ci pe domnul procuror Uncheșelu!”, a scris miercuri Ponta pe pagina de Facebook.
CITEȘTE ȘI… Zeci de moldoveni luptă ca mercenari în estul Ucrainei și în Siria. Cu cât sunt plătiți pentru faptele lor