„Vreau ca toţi cetăţenii mei să-şi păstreze economiile în banii noştri, să-şi conducă toate afacerile cu banii noştri şi recomand acest lucru. Să nu uităm asta: atât timp cât nu luăm proprii bani ca reper, suntem sortiţi să ne scufundăm. Lira turcească, banii noştri, cu asta vom merge mai departe. Nu cu această valută, cu această monedă străină”, a spus Erdogan, într-un discurs la Istanbul.
Adresându-se unui grup de oameni de afaceri, Erdogan le-a cerut turcilor să-şi aducă economiile de aur în sistemul bancar.
„De ceva timp purtăm bătălia pentru a salva economia turcă din ciclul ratelor dobânzilor ridicate şi al inflaţiei ridicate şi să o pornim pe calea creşterii prin investiţii, ocuparea forţei de muncă, producţie, exporturi şi excedent de cont curent”, a spus preşedintele.
Câştigurile turcilor s-au deteriorat în ultimele luni din cauza prăbuşirii lirei, deşi aceasta a revenit de la un minim istoric de 18,4 faţă de dolar săptămâna trecută, după introducerea unei scheme de stat pentru a proteja depozitele locale de pierderile din depreciere faţă de valutele forte.
Vineri, lira a fost cotată în jurul valorii de 13,295 de unităţi pentru un dolar, în declin cu peste 40% în acest an.
Moneda turcă a început să piardă din valoare ca o reacție a piețelor financiare la schimbările privind rata dobânzii făcute de guvernul lui Erdogan.
Astfel de crize valutare nu sunt chiar o noutate în Turcia. În 2005, vechea liră turcească era atât de slabă încât puteai deveni milionar schimbând 40 de lire, până când șase zerouri au fost tăiate și a fost lansată o „nouă liră”.