În condițiile în care investitorii reacționează la primele vești bune venite dinspre medici, legate de acest medicament, publicația Financial Times a realizat o listă cu cinci lucruri cunoscute despre acest medicament.
Ce este Remdesivir?
Remdesivir este un medicament antiviral care vizează mecanisme de replicare a virusurilor pentru a le opri reproducerea. Gilead, o companie de biotehnologie din California, l-a dezvoltat inițial pentru a trata Ebola, un alt virus, dar nu a fost niciodată aprobat de autoritățile de reglementare.
Oamenii de știință au început să se uite la utilizarea Remdesivir pentru a trata noul coronavirus, deoarece
s-a demonstrat că ar putea avea efect asupra altor coronavirusuri. Au început cu studii mici înainte de a începe studii clinice mari, aleatorii, inclusiv cele efectuate de Organizația Mondială a Sănătății și Institutul Național de Sănătate din SUA.
Luna trecută, Gilead a obținut un statut de “medicament orfan” pentru Remdesivir de la Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente. Firma și-ar fi extins protecția asupra proprietății intelectuale, dar acest statut este rezervat numai medicamentelor care vizează afecțiuni care afectează mai puțin de 200.000 de persoane din SUA, iar din acest motiv nu ar fi profitabil să fie produs fără ajutorul guvernului american. Ulterior, compania a renunțat la statut, spunând că a făcut acest lucru pentru a accelera aprobarea medicamentului.
De ce sunt investitorii încântați
Rezultatele preliminare, publicate miercuri, într-un studiu realizat de Institutul Național pentru Alergie și Boli Infecțioase din SUA a arătat că pacienții care au primit medicamentul s-au recuperat cu mai repede, în 11 zile, comparativ cu 15 zile pentru cei care nu l-au luat. Rata de deces a fost, de asemenea, mai mică, 8%, comparativ cu 11%, dar aceasta nu este semnificativă statistic.
Șeful Institutului, doctorul Anthony Fauci, a declarat presei că Remdesivir nu e o lovitură decisivă contra COVID-19, dar că el este foarte optimist. Stabilirea faptului că un medicament poate obține un mecanism de replicare în interiorul virusului poate duce la alte descoperiri, a spus el. Doctorul Fauci a comparat acest lucru cu experiența sa în cazul HIV, când un medicament foarte toxic, cunoscut sub numele de AZT, a fost testat pentru prima dată în anii 80, arătând doar un beneficiu moderat. Dar această constatare a condus la alte descoperiri în tratament.
Care este dovada că NU funcționează
Un alt studiu publicat miercuri în publicația medicală The Lancet a arătat rezultate dezamăgitoare. Realizat în China, studiul nu a demonstrat nici un beneficiu semnificativ din punct de vedere statistic pentru cei care iau Remdesivir: pacienții care au luat medicamentul s-au recuperat în medie în 21 de zile, comparativ cu 23 de zile pentru cei care au luat un medicament placebo.
Poate exista o ușoară îmbunătățire dacă pacienții au luat medicamentul mai devreme, arăta cercetarea. Astfel, dac Remdesivir a fost luat în primele 10 zile după ce au dezvoltat simptome, pacienții și-au revenit, în medie, după 18 zile. Unii analiști au susținut această idee – că ar avea sens să iei un antiviral înainte ca virusul să se răspândească suficient pentru a face ravagii pe anumite părți ale corpului. Autorii au avertizat însă că acest lucru nu era încă relevant statistic.
Care sunt problemele cu testele de până acum
Testele trebuie să fie efectuate pe suficienți pacienți pentru ca aceștia să fie statistic relevanți. Cercetarea Institutului Național din SUA a inclus mai mult de o mie de persoane peste tot în lume, în timp ce studiul chinez a inclus 237 de pacienți.
De asemenea, cercetările trebuie să îndeplinească standarde științifice solide pentru a trage concluzii despre ceea ce funcționează. Cercetarea chineză a fost prima care le-a întrunit, a avut un „braț de control” în care un grup de pacienți primește medicamentul, iar un alt grup nu. Pacienții și cercetătorii nu știu cine ce a primit.
Majoritatea studiilor nu au avut „braț de control” sau au fost, precum cel descris în lucrarea Journal of Medicine, pe baza unor date care nu au fost colectate ca parte a unui studiu. Gilead a publicat miercuri rezultatele propriului studiu, care nu avea un grup de control, comparând persoanele care au luat medicamentul timp de cinci zile cu cele care l-au luat timp de 10 zile, ceea ce face dificil să se tragă concluzii mai largi.
Cum se compară Remdesivir cu competiția?
Multe alte tratamente potențiale sunt cercetate. Acestea includ și alte antivirale, cum ar fi cele utilizate împotriva HIV, și medicamente care vizează reacția inflamatorie a organismului la virus, cum ar fi Actemra de la Roche.
Însă analiștii au avut mari speranțe legate de Remdesivir în funcție de modul în care a fost utilizat împotriva Ebola și a altor coronavirusuri. De asemenea, investitorii sunt de părere că Gilead are experiența pentru a extinde capacitatea de producție și a obține medicamentul aprobat de autoritățile de reglementare. Donald Trump, președintele SUA, a declarat, miercuri, că ar dori ca FDA (Food and Drug Administration) să aprobe medicamentele cât mai curând posibil. Japonia a semnalat că va urmări rapid aprobarea Remdesivir.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro