Mergi direct la conținut »
Capacele frigorifice mortuare, ultima fiță la înmormântări Galerie foto
4imagini
Ştiri Libertatea > Ştiri

Capacele frigorifice mortuare, ultima fiță la înmormântări. Pot fi setate până la -26 grade Celsius/ FOTO

De Petre Dobrescu, . Ultimul update Luni, 25 iunie 2018, 13:22

Prestatorii de servicii funerare încearcă încet să se alinieze normelor Uniunii Europene și includ, mai nou, în pachetele pe care le oferă clienților lor o gamă variată de produse, cum este furnizarea capacului frigorific morturar. Acest dispozitiv ajută la conservarea persoanei decedate, dar și protejează rudele mortului de eventualii vapori de formol folosit la îmbălsămarea cadavrului.

Ad placeholder

În ultimii ani, firmele de servicii funerare au achiziționat, de peste hotare, capacele frigorifice mortuare, folosite în special în perioda pimăvară – toamnă, ele fiind oferite spre închiriere persoanelor care-și conduc rudele pe ultimul drum.

“Aceste dispozitive se închiriază și sunt foarte solicitate, începând din lunile de primăvară, când temperaturile de afară încep să crească, până toamna târziu. Ele funcționează ca un frigider și ajută la conservarea persoanei decedate. De asemenea, ajută la stoparea procesului de descompunere, capacele frigorifice putând fi setate la o temperatură de până la – 26 grade Celsius”, explică Maria Turburan, reprezentantul uneia dintre cele mai mari societăți de servicii funerare din Craiova.

Mai mult, folosirea capacelor frigorifice este benefică și pentru aparținătorii decedatului.

“Pentru îmbălsămarea trupului neînsuflețit este folosită o cantitate importantă de formol. Din cauza temperaturilor ridicate, procesul de descompunere este accelerat și acest dispozitiv împiedică vaporii de substanță toxică să intre în contact cu persoanele care stau la căpătâiul decedatului. Este un fel de barieră pentru împrăștierea microbilor, fiincă aparținătorii nu intră în contact direct cu mortul”, a mai explicat Maria Turburan.

Investiții de mii de euro

Capacele frigorifice mortuare nu sunt chiar atât de ieftine, firmele fiind nevoite să scoată din buget de la 1.500 până la 9.000 de euro pentru achiziționarea unui singur dispozitiv.

“Există diverse modele, prețul variind și în funcție de producător. Există capac frigorific în șase colțuri, pentru sicrie mai elegante, în patru colțuri – pentru un coșciug obișnuit”, a mai spus Maria Turbuan.

Pentru a-și scoate investiția, firmele de servicii funerare închiriază aceste capace frigorifice.

“Prețul pentru închirierea unui dispozitiv variază la de 100 lei până la 200 lei pe zi. Ele sunt foarte utile mai ales dacă rudele decedatului sunt plecate peste hotare și nu ajung foarte repede în țară pentru a organiza înmormântarea. Cu ajutorul unui capac frigorirific, persoana decedată poate fi ținută neînhumată chiar și o lună de zile”, a mai explicat reprezentantul firmei de servicii mortuare. 

Modificări legislative în domeniu

Societățile care oferă servicii mortuare ar trebui să se alinieze legislației în domeniu, dar și reglementărilor din Uniunea Europeană. Însă, dacă litera legii ar fi aplicată întocmai, costurile unei înmormântări ar crește considerabil.

“S-au implementat multe dintre prevederi, însă mai nou ar trebui să montăm pe mâna persoanei decedate brățări speciale în care trebuie menționată firma care s-a ocupat de înhumare, numele medicului care a efectuat îmbălsămarea, cauza morții, concetrația de formol folosită. Totodată, în sicriu ar trebui puse mostre după soluția de îmbălsămare. Toate aceste lucruri sunt solicitate în cazul în care apar după ani de zile situații juridice – deshumările – și atunci ar trebui ca cei care realizează ancheta să ia în calcul toate datele furnizate de firma de servicii funerare”, a mai explicat Maria Turburan.

De la pachete pentru pensionari, la înmormântări cu ștaif

Ofertele firmelor mortuare din Bănie sunt multiple, mai ales că în Craiova, pe bulevardul principal ce traversează orașul, se află foarte multe societăți ce activează în domeniu. Astfel, există un pachet social, a cărui valoare este de 650 lei și cuprinde furnizarea unui sicriu social echipat, garnitură pentru acesta, stâlp inscripționat, transportul coșciugului la domiciliul persoanei decedate, așezarea acesteia în el, consiliere și transport funerar în ziua înmormântării.

Ad placeholder

Pentru servicii mai variate, rudele mortului ar trebui să scoată din buzunare chiar și 3.600 lei, însă se asigură masa pentru preoții ce oficiază slujba de înhumare, precum și întocmirea dosarelor pentru ajutorul de înmormântare.


Citește și: EXCLUSIV/ Soţul Iuliei Ganea vrea cinci milioane de euro despăgubiri materiale. “Dumnezeu e mare şi poate va face o minune. Speranţa moare ultima“


Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ce s-a întâmplat cu asistenta care a apărut în lenjerie intimă în fața pacienților, iar șefii au sancționat-o. Norocul i-a surâs
PARTENERI - GSP.RO
Ce s-a întâmplat cu asistenta care a apărut în lenjerie intimă în fața pacienților, iar șefii au sancționat-o. Norocul i-a surâs
Detaliul din cazul Caracal care zguduie România! Cine este, de fapt, Gheorghe Dincă! S-a aflat abia acum adevărul
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Detaliul din cazul Caracal care zguduie România! Cine este, de fapt, Gheorghe Dincă! S-a aflat abia acum adevărul
Horoscop 9 iulie 2020. Balanțele pot întâmpina probleme la serviciu, pe fondul sănătății
HOROSCOP
Horoscop 9 iulie 2020. Balanțele pot întâmpina probleme la serviciu, pe fondul sănătății
Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close