În ultimii ani, firmele de servicii funerare au achiziționat, de peste hotare, capacele frigorifice mortuare, folosite în special în perioda pimăvară – toamnă, ele fiind oferite spre închiriere persoanelor care-și conduc rudele pe ultimul drum.

“Aceste dispozitive se închiriază și sunt foarte solicitate, începând din lunile de primăvară, când temperaturile de afară încep să crească, până toamna târziu. Ele funcționează ca un frigider și ajută la conservarea persoanei decedate. De asemenea, ajută la stoparea procesului de descompunere, capacele frigorifice putând fi setate la o temperatură de până la – 26 grade Celsius”, explică Maria Turburan, reprezentantul uneia dintre cele mai mari societăți de servicii funerare din Craiova.

Mai mult, folosirea capacelor frigorifice este benefică și pentru aparținătorii decedatului.

capac mortuarIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

::placeholdeR–>

Investiții de mii de euro

Capacele frigorifice mortuare nu sunt chiar atât de ieftine, firmele fiind nevoite să scoată din buget de la 1.500 până la 9.000 de euro pentru achiziționarea unui singur dispozitiv.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

“Pentru îmbălsămarea trupului neînsuflețit este folosită o cantitate importantă de formol. Din cauza temperaturilor ridicate, procesul de descompunere este accelerat și acest dispozitiv împiedică vaporii de substanță toxică să intre în contact cu persoanele care stau la căpătâiul decedatului. Este un fel de barieră pentru împrăștierea microbilor, fiincă aparținătorii nu intră în contact direct cu mortul”, a mai explicat Maria Turburan.

Pentru a-și scoate investiția, firmele de servicii funerare închiriază aceste capace frigorifice.

“Există diverse modele, prețul variind și în funcție de producător. Există capac frigorific în șase colțuri, pentru sicrie mai elegante, în patru colțuri – pentru un coșciug obișnuit”, a mai spus Maria Turbuan.

Modificări legislative în domeniu

Societățile care oferă servicii mortuare ar trebui să se alinieze legislației în domeniu, dar și reglementărilor din Uniunea Europeană. Însă, dacă litera legii ar fi aplicată întocmai, costurile unei înmormântări ar crește considerabil.

“Prețul pentru închirierea unui dispozitiv variază la de 100 lei până la 200 lei pe zi. Ele sunt foarte utile mai ales dacă rudele decedatului sunt plecate peste hotare și nu ajung foarte repede în țară pentru a organiza înmormântarea. Cu ajutorul unui capac frigorirific, persoana decedată poate fi ținută neînhumată chiar și o lună de zile”, a mai explicat reprezentantul firmei de servicii mortuare. 

De la pachete pentru pensionari, la înmormântări cu ștaif

Ofertele firmelor mortuare din Bănie sunt multiple, mai ales că în Craiova, pe bulevardul principal ce traversează orașul, se află foarte multe societăți ce activează în domeniu. Astfel, există un pachet social, a cărui valoare este de 650 lei și cuprinde furnizarea unui sicriu social echipat, garnitură pentru acesta, stâlp inscripționat, transportul coșciugului la domiciliul persoanei decedate, așezarea acesteia în el, consiliere și transport funerar în ziua înmormântării.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Pentru servicii mai variate, rudele mortului ar trebui să scoată din buzunare chiar și 3.600 lei, însă se asigură masa pentru preoții ce oficiază slujba de înhumare, precum și întocmirea dosarelor pentru ajutorul de înmormântare.


Citește și: EXCLUSIV/ Soţul Iuliei Ganea vrea cinci milioane de euro despăgubiri materiale. “Dumnezeu e mare şi poate va face o minune. Speranţa moare ultima“


 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News